Kynologické centrum Javorka: Měsíc plný akcí                  

Naše organizace má zas sebou asi nejnáročnější část celého roku. Během pouhých 5 týdnů jsme pořádali 5 republikových akcí – dvoje zkoušky, z toho IPO s nejvyšším počtem účastníků ve východočeském  regionu vůbec – a především 3 závody včetně MČR mládeže.
 
Speciál Javorka - 23.května

V sobotu 23.května jsme pořádali 15.ročník specielní soutěže – netypická možnost výběru stopařských či obranářských disciplín, která je naším vlastním projektem, začíná být s oblibou používána i na jiných soutěžích. Letošní jubilejní ročník měl opravdu skvělou účast, letos zatím nejvyšší v kraji. Z naší ZKO startovalo hned 12 týmů. Základní kategorii ZZO vyhrál David Kubánek s RTW Ela z Podhorky, třídu ZZO 1 vyhrála Eliška Filipiová s Baronem z našeho Družstva mládeže, kategorii s výběrem ZM vyhrála Pavla Borkovcová s bouvierem Darcy z Náchoda, v ZVV1 kralovala Eva Mihalíková s borderkolií Can Work ze Sudkova. V mezinárodní třídě IPO1 zvítězila domácí Renata Zárubová rovněž s borderkolií Indiana a i nejvyšší kategorii IPO3 obsadil domácí tým Marie Stráníková s NO Branwen. Vysoké ohodnocení bylo i u titulů, překvapením byla plemena psů, která je získala  – nejlepším stopařem s 98 body se stala Renata s „Indym“, nejlepším obranářem s 96 body Eva s Can Workem a nejlepší poslušnost získala Eliška s Baronem – 98 bodů. Skvostnou cenu firmy DogTrace (náš stálý generální sponzor na všech akcích), a to skládací skokovou překážku, obdržel nejpočetnější tým soutěže ZKO Sudkov. Dalšími firmami, které podpořili tuto i další akce, jsou především Vetoquinol Nymburk – veterinární a výživové preparáty a Nativia Letohrad – výrobce kvalitních krmiv.
 
Junior Open a MČR mládeže – 7.června

Nejdůležitější a nejnáročnější akcí roku je pro nás i celou krajskou kynologii závod pro mladé psovody – Junior Open, při kterém pořádáme rovněž MČR mládeže v Dogdancingu a Obedience a to jako jediní v rámci FCI. Novinkou byla soutěž Junior Mini pro začínající psovody. I letošní ročník proběhl pod osobní záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a opět ve skvělém areálu FK Česká Třebová Pod Jelenicí. Na dvou stadionech souběžně od brzkého rána až téměř do večerních hodin v opravdu horkém počasí probíhaly jednotlivé soutěže v agility, všestrannosti, dogdancingu a obedience. Články o akci proběhly v médiích a na webech včetně Sdružení sportovních svazů v Praze.
Na startech se tentokráte sešlo neuvěřitelných 85 závodníků z celé republiky, nejmladším byl 8letý Tomáš Fajt ze Žamberka. Neuvěřitelných 19 kategorií posuzovalo  11 rozhodčích. Soutěž zahájili místopředseda ČKS, předsedkyně Komise mládeže ČKS a předseda PKO.
Všechny výsledky jsou uvedeny na webu akce i ZKO. Mimo vítězů a mistrovských titulů   kategorií bylo oceněno i nejúspěšnější družstvo ve všestrannosti. Cenu firmy Dogtrace  - špičkový výcvikový elektronický obojek získalo družstvo Moravskoslezského kraje, s pouhým jednobodovým rozdílem se na druhém místě umístili pardubičtí psovodi.  Pro nás byl důležitý start naší loňské Mladé mistryně Karolíny Hylákové, stále nejmladší závodnice v OB ČR, která letos obsadila v královské disciplíně Obedience 3.místo a startovala i ve všestrannosti FPR, kde získala s výsledkem 97 bodů místo druhé. Může se tak s klidem připravovat na MČR mládeže stopařů, které proběhne na podzim.
Na akci se, mimo našich stálých partnerů, podílely firmy D4M – výrobce oblečení pro psovody, Veterinární ambulance MVDr.Košťál, Fitmin Žamberk – výroba krmiv, 4dox – výrobce obojků a postrojů, Gappay Opava a HST Třebíč – výroba kynologických potřeb, Tomil Vysoké Mýto – výroba drogerie
 
Seriál Obedience – Jarní závod  14.června

Letošní ročník byl s velkým předstihem plně obsazen, svoji závodní kariéru zde zahájilo několik nových týmů, což je velmi potěšující. Naše ZKO měla početné zastoupení – celkem 6 týmů a dalších 5 u nás externě trénujících. Obtížnost Obedience se opět ukázala – jediný špatný pohyb psovoda či vteřinová nesoustředěnost posunuly tým o několik příček dozadu. Kategorii OB-Z vyhrála paní Pavlištíková ze Šumperka, která trénuje u naší trenérky I.Skalické. Třídu OB1 vyhrála paní Vymazalová a třídu OB 2 paní Kvasnicová, dvojnásobná mistryně AUO, která rovněž začínala s tréninkem v našem areálu. Konečné pořadí Seriálu bude ovšem vyhodnoceno až v září po Podzimní závodě OB.