Středisko Javor hlásí:
OBROK 2015
Slunce, teplo, legrace, příjemná atmosféra. To jsou jedny z mnoha slov, jež vystihují celostátní akci pro skauty starší 15 let, která se koná jednou za dva roky, tedy obrok. 
Naše cesta začala 10. 6. 2015 ve Vesci u Liberce. Vydalo se na ní i přes 20 roverů a rangers z České Třebové, kteří se připojili k dalším 1400 skautům pocházejících ze všech koutů republiky. Atraktivní lokalita byla impulsem pro setkávání, navazování kontaktů, diskuzi s odborníky, realizaci různých workshopů i službu pro místní komunitu lidí. Tuto velkolepou akci si nenechali ujít i mnohé celebrity, mezi nimiž byli například: evropský šampion v boxu Ondřej Pála, šéfkomentátor sportu České televize Robert Záruba, herec Marek Vašut, ředitel organizace Člověk v Tísni Šimon Pánek, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, matematik a miliardář Karel Janeček a mnoho dalších významných hostů. Mimo jiné jsme mohli nahlédnout do zákulisí hasičského sboru, zjistili jsme, jak funguje linka 112, absolvovali jsme i různé vodní aktivity, naučili se základy sebeobrany a vyzkoušeli jsme si programy typické pro ostatní skautské oddíly, které nás inspirovaly pro práci s dětmi zde, v České Třebové. V areálu se nacházeli dvě stage, kde probíhal bohatý kulturní program. Celou akci nás provázelo heslo roverů: Sloužím. Ať už jsme uklízeli v zoo, natírali lavičky v parku nebo pomáhali na hřbitově, byl nám dobrý pocit z pomoci druhým velkým nábojem pro další činnost.
Obrok je prostor, kde nezáleží na značce telefonu ani oblečení, kde všichni přijmou každého a účastníci vědí, že se právě teď nacházejí na tom správném místě. Po pěti dnech strávených na prosluněné louce, kde se 1400 mladých lidí upřímně bavilo a chodilo na koncerty a to vše bez špetky podpůrných látek, a kde tito lidé pomáhali druhým, opravdu věřím, že skauting má smysl a vytváří ze svých členů lidi, kteří mají tu moc změnit věci k lepšímu. Myslím, že jsme si odtamtud dovezli spoustu inspirace pro práci v našem oddíle i v našem městě a doufám, že najdeme energii a sílu dokázat, že tu nejsme jen sami pro sebe.
Martina Wetterová, 4. dívčí oddíl