Nastávají šachové prázdniny
Družstva Proplastu Česká Třebová ukončila své soutěže v dubnu a v příští sezóně opět nastoupí v krajském přeboru I. a  II. třídy. V květnu už probíhaly jen soutěže mládeže. Ve finálovém turnaji krajských přeborů mládeže    jsme sledovali našeho odchovance Jana Jirouška v kategorii chlapců do 12. let. V této kategorii se bojovalo o 4 postupová místa na Mistrovství Čech mládeže. Honza pstupuje ze druhého místa. Vítězem se stává Adam Švanda z Poličky. Postupují ještě Michal píše z Ústí nad Orlicí a Jiří Rožek ze ŠK Železné Hory. V květnu Honza přestoupil do ŠK 2222 Polabiny, kde ho v dalším šachovém růstu povedou svazoví trenéři v čele s FM Michalem Novotným. Družstvu Polabin už pomáhá ke druhému místu na Přeboru ČR družstev starších žáků na Seči.
V sobotu 6. června čtvrtým turnajem vyvrcholila Chvaletická šachová olympiáda mládeže. Mezi dívkami do 12. let mezi Soňou Leksovou z České Třebové a Jitkou Pilnou z Polabin bojovalo o první místo v celkovém pořadí olympiády. O vítězství Soni rozhodlo až její vítězství v posledním kole turnaje. Vítězstvím Soňa obhájila lońské prvenství mezi dívkami. Druhé místo obsadila Veronika Holásková z Ústí nad Orlicí a třetí skončila Jitka Pilná.
Řešení květnových úloh.
V levém diagramu se po 1. Jxf6 Dxf6 2. Sd6 se převaha kvality promění v převahu věže. Na prostředním obrázku po tazích 1. Se6+ Kh8 2. Sc4 chytíte černému jezdce na a6. Pravý příklad rozhodne 1. Dh6 (hrozí Dg7++) 1. - bxc3 2. f6 s dalším Dg7++.
Soutěže pořádané ŠSČR nyní mají až do řijna přestávku.