Českotřebovský deník 154/2015 (2/7)                                    
Bývalá přetlaková hala střední školy na Skalce je zbouraná

Byla to letitá stavba, ale stále provozuschopná, i když již ne v přetlakovém režimu. Sloužila pro sport vlastně desítky roků. Hala byla sportovištěm pro žáky SOUŽ, později Střední integrované školy technické, potom SOŠ a SOU technické a kdo ví jak se škola ještě jmenovala. Nyní musí ustoupil dalším záměrům.Na jejím místě bude vybudováno parkoviště pro 168 osobních automobilů a 4 stání pro autobusy, bude třeba vyrovnat terén, protože plocha v sousedství zimního stadionu, která již nyní k parkování sloužila leží podstatně níže a bude třeba realizovat poměrně  velké zemní práce.  Dělníci, kteří včera a dnes halu bourali pracovali pečlivě, protože hala se nedemoluje, ale stěhuje se, Ti stejní dělníci halu postaví znovu v areálu společnosti MIDAS International v Semaníně, kde bude sloužit jako skladové prostory. Bouraná hala měla umělý povrch, který snesl demontáž a přemístění  na jinou rovnou plochu, na kterékoliv asfaltové hřiště. Nabídka např. pro školy a sportovce byla, ale nebyla nikde akceptovaná. Škoda.
Celé okolí "internátu" a zimního stadionu dozná velkých změn již v letošním roce. Bude zbourán komín nyní nevyužívané kotelny, sama kotelna bude přeměněna na tělocvičnu s rozměry, které ještě u nás ve městě nemáme.  Zůstane jen nejvzdálenější část, která bude tvořit energetické centrum celého komplexu.
 

Nebezpeční psi z Parníka byli utraceni

Další opatření proti  nebezpečným bojovým psům na Parníku už nebude nutné. Smutnou tečku udělal sám majitel, který nechal své dva psy utratit. Na návštěvu redaktora Orlického Deníku reagoval rozhořčeně, cítí se být obětí útoků a medializace. „Lidi nás k tomu donutili, abychom je nechali utratit. Je to smutné, že lidi dokážou být takové hyeny," zlobil se a na svou obranu uvedl: „Utekli, stalo se to, ale při posledním případu mi psy někdo pustil." Poukázal také na to, že volně pobíhajících psů je ve městě víc. A má v podstatě pravdu. Je k tomu však nutné dodat, že ti na svém kontě nemají tři útoky… Smířlivěji a s nepředstíraným smutkem nakonec muž dodal, že psy choval celý život, ale teď už si žádného nepořídí. (Z Orlického deníku)
Ilustrační foto
 
Fotbalové změny  budou spíše k horšímu

Ztratili jsme divizi, to jistě není žádná tragédie, projeví se však na podchodech některých hráčů. V krajském přeboru hrál FK řadu sezón a předváděl také dobrý fotbal.  Horší zprávou je ovšem to, že  se proslýchá, že béčko hrající v I.A třídě úplně skončí. Poslední výsledky byly docela zarážející. Tako trenér áčka Pražák v Orlickém deníku ohlásil, že béčko FK s největší pravděpodobností do soutěže nepřihlásí. To by byl ovšem náznak hlubší krize v prosperujícím klubu. Pokud bude B tým tedy opět zřízen, bude muset zase projít všemi soutěžemi od okresní nejnižší třídy. A nyní již hrálo v krajské I.A třídě, byla šance zde  nabízet soutěž dobré úrovně pro starší dorostence a mít širší hráčským kolektiv. FK je znám dobrou prací s mládeží,  máme tolik dobře vedených žákovských družstev, město mládežnický sport podporuje. Kam ale hráči odcházejí, kam mizi, proč je neudržíme ?
 
Cyklisté si zakrouží po silnici z Hylvát do Dlouhé Třebové a zpátky

Ústí n. O., Dlouhá Třebová – Občanské sdružení Rozhoupej město uspořádá v sobotu vytrvalostní kroužení pro amatérskou cyklistickou a koloběžkovou veřejnost mezi Ústím a Českou Třebovou, start bude v areálu Moldex/ Metric v 10 hodin. Díky Milanu Richterovi budeme mít podrobnější zpravodajství.   V České Třebové můžeme podobnou akci jen závidět. Veřejné závody tohoto druhu jakoby vymizely, cyklistika v České Třebové zejména pro mládež by byla velmi potřebná, ale není kdo by ji organizoval.
 
Dřivě vandalové převraceli popelnice, nyní kontejnery

Je to patrné z fotografie pořízené v konci Podbranské ulice, v místech, kde nikdo nebydlí.  Převrácený kontejner zůstal v jízdní dráze do dopoledních hodin, fotografie byla pořízena v 10:30, nikdo si problému do té doby nevšiml. Teprve potom byl zveřejněný výsledek akce vandalů byl občany nahlášen na Eko Bi, která zajistila nápravu.

 

 

 

 

Městská liga v in line hokeji směřuje ke svému závěru

Uvádíme aktuální tabulku, zbývá dohrát ještě poslední utkání. Závěr I. městské letní ligy bude slavnostní a uskuteční se v pondělí 13. července v 17 hodin na zimním stadionu.  Poslední výsledky ILHL k 30/6 najdete ZDE
 
Hejtmani chtějí více peněz pro kraje

Pardubice (2. 7. 2015) – Ve středu 1. července se na Úřadu vlády uskutečnilo jednání kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky s Asociací krajů ČR. Hejtmani spolu se členy vlády diskutovali hlavně o přípravě státního rozpočtu na rok 2016 nebo o postupu při řešení uprchlické krize. Jednání se zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Zásadním bodem celého jednání s vládou byl návrat rozpočtového určení daní na úroveň z roku 2011, před zásahem vlády premiéra Petra Nečase. V případě návratu na úroveň tohoto roku by mohly kraje získat až tři a půl miliardy korun. Tato změna nám byla přislíbena ministrem financí Andrejem Babišem a vláda v tomto duchu navrhla novelu legislativy, kterou posvětil hospodářský a finanční výbor. V současné době se čeká na její projednání ve třetím čtení,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten zároveň připomněl stanovisko hejtmanů k návrhu. „Nepřipustíme odklad, který v současné době prosazuje pan ministr Babiš. V Pardubickém kraji rozhodně nebudeme navýšené prostředky projídat na provozních výdajích, ale všechny bychom je investovali do silnic a investic v oblastech svěřených kompetencí,“ sdělil hejtman Netolický.
Mezi další témata jednání patřilo také pokračování úspěšného dotačního programu ze Státního fondu dopravní infrastruktury na rekonstrukci silnic II. a III. tříd. Hejtmani hovořili s vládou také o pomoci regionům v oblasti investic do zdravotnictví. Hejtman Martin Netolický zároveň ocenil přístup současného vládního kabinetu ke krajům v souvislosti s přípravou státního rozpočtu na rok 2016. „Vítám skutečnost, že jsou kraje seznámeny s návrhem státního rozpočtu a jeho vazbami na kraje již ve fázi přípravy. Nikoliv jako v minulosti, kdy jsme byli postaveni před hotovou věc a mohli vzít rozpočet pouze na vědomí,“ dodal hejtman Netolický.
Příští společné jednání vlády a Asociace krajů České republiky je naplánováno na podzim tohoto roku.