Českotřebovský deník 157/2015 (10/7)                                  
Uctění památky Mistra Jana Husa

600. výročí upálení Mistra Jana Husa - Při příležitosti šestistého výročí upálení Mistra Jana Husa uctili v pondělí dne 6. července 2015 zástupci Města Česká Třebová, Církve československé husitské a Městského muzea Česká Třebová jeho odkaz položením květin k Husovu pomníku v Javorce.  Původní bronzový reliéf Mistra Jana Husa, který pomník nesl, byl dílem sochaře Josefa Kvasničky (*1868 Dubská Lhota u Vodňan + 1932 Vodňany). Josef Kvasnička studoval na akademii v Praze a ve Vídni. Svá studia zakončil na Umělecko-průmyslové škole v Praze u J. V. Myslbeka. V roce 1912 se stal profesorem kreslení a modelování na českotřebovské reálce, kde působil až do roku 1923. Mezi jeho významná díla patří socha hraběte Šternberka pro Panteon Národního muzea v Praze, pomník Jana Žižky ve Vodňanech nebo socha Mistra Jana Husa v Lounech. Reliéf pořízený Českotřebovany v době 1. světové války (roku 1916) měl být umístěn v městských sadech jako připomínka pětistého výročí Husova upálení. Nějaký čas bylo ale dokončené dílo ukryto v muzeu, aby uniklo válečným rekvizicím. Teprve v roce 1920 byl Husův reliéf z muzea vyzvednut, aby byl osazen na kámen u vstupu do parku Javorka, kde byl dokončený pomník v červenci téhož roku slavnostně odhalen.
Na jaře roku 2005 byl však Husův reliéf odcizen. Naštěstí je v evangelickém kostele na Trávníku dochován sádrový model originální desky, podle kterého mohl umělecký kovář František Bečka zhotovit repliku. Obnovení desky zajistil Okrašlovací spolek Česká Třebová za finančního přispění Nadace Ivana a Dáši Havlových Praha, Města Česká Třebová, ČCH a dalších soukromých dárců. Nově připravená deska je litinová s bronzovou patinou, byla odhalena na místě původní desky 5. listopadu 2006.
Linka důvěry Ústí nad Orlicí děkuje a informuje

Jménem obecně prospěšné společnosti KONTAKT Ústí nad Orlicí, které zřizuje krajskou Linku důvěry, bychom chtěli poděkovat městu Česká Třebová za finanční podporu, kterou nám v letošním roce 2015 poskytlo, a které si velmi vážíme.
 
Zároveň bychom chtěli informovat občany města, že Linku důvěry Ústí nad Orlicí je možné kontaktovat na telefonním čísle 465 52 42 52, které funguje v nepřetržitém provozu, dále prostřednictvím služby SKYPE pod uživatelským jménem linka.duvery.uo, případně na e-mailu napis@linkaduveryuo.cz
Bližší informace o naší službě naleznete www.linkaduveryuo.cz.
 
Bc. Lucie Prudilová Vedoucí Linky důvěry Ústí nad Orlicí

Piana Bosmana a Dny Koguta 2015 (aktivní spolupráce s Olawou)

  •  

  • V rámci plánu družební spolupráce s naším polským družebním městem Olawa se v měsíci červnu uskutečnily dvě akce.
    l Od 6. do 7. června 2015 se uskutečnila tradiční kulturní akce Piana Bosmana,  na které se naše město poprvé prezentovalo  družstvem městské policie. Tato kulturní akce se koná v centru města (koncerty apod.) a vrcholí v neděli odpoledne, kdy se na řece Odře konají závody na dračích lodích. Čtyři Českotřebováci společně se čtyřmi olawskými kolegy vybojovali pěkné sedmé místo z celkového počtu 12 posádek. V závěrečné rozplavbě porazili i tým vedený starostou Olawy. Naši zástupci litovali, že nemají možnost trénovat veslování, protože bylo zřejmé, že některé týmy se velmi systematicky na tento závod připravovaly. V každém případě je potěšitelné, že byla nalezena další možnost spolupráce mezi našimi městy.
    l Druhou akcí byly - jako každoročně -  olawské Dny koguta (20. – 21. června 2015). Naše město zastupoval pan starosta pan  Jaroslav Zedník. Od doby rekonstrukce staré radnice na náměstí se oslavy přemístily z nedalekého amfiteátru do historického centra. Již tradičně se konal průvod městem s alegorizací znaku města – bílého olawského kohouta, kde mají možnost se prezentovat různé kulturní skupiny z města nebo blízkého okolí. Obyvateli je oblíbený večerní a noční koncert moderní hudby, který je vhodně doplněn různými stánky, hlavně s rychlým občerstvením, ale i s tradiční polskou kuchyní. Centrum města opravdu po celý den zní hudbou a smíchem. Při této příležitosti starostové slavnostně otevřeli i novou tělocvičnu.
    Jsme rádi, že družební spolupráce s tímto polským městem je velmi intenzivní a postupně se v ní angažují nové zájmové skupiny. 
    Ludmila Rašnerová sekretariát starosty města
     
    Představitelé města se zúčastnili Dnů města Knurów

    Tak jako každoročně, i letos byli představitelé našeho města pozváni knurówským starostou - panem Adamem Ramsem - k účasti na Dnech Knurówa ve dnech 19. až 21. června 2015. Naše město tentokrát v Knurówě reprezentovala paní místostarostka Ing. Jaromíra Žáčková a pan Miloslav Vyčítal. Městských slavností se zúčastnili i zástupci dalších družebních měst Knurówa – tedy slovenského města Svit a maďarského města Kazinbarcika. Pro přiblížení oblasti,  v níž město Knurów leží, byla uspořádána zajímavá exkurze do bývalého dolu Guido. Zástupci vedení města Knurów vyjádřili přání bližší spolupráce s naším městem i přesto, že s  tímto městem nemáme podepsanou žádnou smlouvu o partnerství. Ludmila Rašnerová sekretariát starosty města

     

    Úřad práce a obce musí v otázce výplaty doplatku na bydlení úzce spolupracovat s obcemi

    Podle MPSV se obcím, které po udělení nesouhlasu zahájily s klienty sociální práci, daří situaci řešit ve prospěch obcí i lidí, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Na tyto činnosti navíc MPSV letos poskytne úřadům obcí a krajským úřadům zvláštní účelovou dotaci.
    V návaznosti na nové stanovisko Ministerstva vnitra, podle kterého souhlas či nesouhlas obce je pouze jedním z podkladů pro účely hodnocení nároku na dávku, to uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Ministerstvo vnitra po půl roce změnilo své stanovisko v tom duchu, že souhlas obce je nyní jen jedním z kritérií, podle kterých se úřad práce bude rozhodovat při udělení či neudělení doplatku na bydlení. Úřady práce úzce spolupracují s obcemi a v žádném případě nehrozí, že bude narůstat počet bezdomovců. Zejména v případech, kdy různí podnikatelé s chudobou stavějí v obcích proti vůli starostů a občanů nové ubytovny a vytvářejí tak vyloučené lokality, nepředpokládám, že bude souhlas s vyplacením doplatku udělen," uvedla ministryně Marksová. 
    MPSV podle jejích slov připraví ve spolupráci se Svazem měst a obcí novelu zákona tak, aby starostové neztratili možnost bránit se podnikatelům s chudobou, kteří často sestěhováváním lidí vytvářejí nová ghetta. 
    Pouze společný postup podle ministryně zaručí, že dávku obdrží ti příjemci, kteří ji skutečně potřebují, a kteří budou současně díky sociální práci mít šanci a motivaci svoji životní situaci aktivně řešit. 
    Ministerstvo práce a sociálních věcí v této souvislosti vydalo pobočkám Úřadu práce ČR doporučení, aby byl doplatek na bydlení vyplácen v případě, že situace klienta bude vyhodnocena i nadále jako případ hodný zvláštního zřetele. Tento postup lze použít i v případech, kdy obec dosud Úřadu práce nezaslala své stanovisko, ale i v případě, kdy obec zaslala nesouhlasné stanovisko, a podle vyhodnocení Úřadu práce ČR jde o případ hodný zvláštního zřetele. 
    ÚP ČR může naopak také rozhodnout, že doplatek na bydlení klientovi neposkytne, protože důvody, které uvedla obec ve svém nesouhlasném stanovisku, naznačují, že situaci nelze jako případ hodný zvláštního zřetele vyhodnotit.
     
    Noční bouře poničila areál na Dolní Moravě

    Pardubice (8. 7. 2015) – Silná bouřka a vítr se v noci na dnešek přehnala přes Českou republiku včetně Pardubického kraje. Hasiči zasahovali u osmi desítek událostí zejména v okrese Ústí nad Orlicí. Škody v předběžně odhadované výši 20 milionů korun napáchal vítr v turistickém areálu na Dolní Moravě, který je jednou z nových atraktivních destinací regionu. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se na místo dnes osobně vydal, aby zhodnotil následky řádění přírodních živlů v oblasti.
     „Katastrofa se týká celého Králicka, zejména oblasti Dolní Morava. Poničený je porost v předpokládaném rozsahu 50 tisíc metrů krychlových. V tuto chvílí probíhá místní šetření. Pardubický kraj bude ve spolupráci s obcí s rozšířenou působností Králíky trvat na vyhlášení zákazu vstupu do lesa. V tuto chvíli je těžké odhadnout, co se může stát. Oblast je plná turistů včetně rodin s dětmi a je nezbytné zabezpečit jejich ochranu,“ informoval hejtman Martin Netolický. „Na pátek jsem svolal mimořádné jednání Rady Pardubického kraje, kde bychom projednali alespoň částečné řešení problému ve formě okamžitých dotací pro obec Dolní Morava a město Králíky – hlavně na odstranění těch nejhorších následků a zajištění bezpečnosti návštěvníků a obyvatel oblasti,“ dodal hejtman.
    Přírodní živly zničily turistické atrakce
    „Dolní Moravu i Relax a sport resort Dolní Morava zasáhlo o půl čtvrté ráno tornádo. V podstatě všechny naše hlavní aktivity jsou zničené, a to včetně Mamutíkova vodního parku a Lesního zážitkového parku, což je český unikát, který jsme otevírali tuto sobotu. Kompletně zničený je lanový park a bobová dráha, kde jsou vytrhané ocelové konstrukce v délce dvou set tří set metrů,“ uvedl obchodní ředitel resortu Martin Palán. „Všechny naše stěžejní letní aktivity můžeme odepsat. O to více se nyní zaměříme na posílení animačních programů pro hosty hotelu,“ doplnil Martin Palán.
    Hasiči likvidovali popadané stromy
    Hasiči měli nejvíce práce právě v okrese Ústí nad Orlicí. Kromě popadaných stromů odstraňovali utrženou střechu v Kunvaldu a v Českých Petrovicích. Strom přes železniční trať pak likvidovali hasiči v Letohradě. Evakuovány musely být hned dva dětské tábory u Nekoře. Starosta obce dětem poskytl prostory na obecním úřadě. Děti jsou v pořádku a zajištěna byla pro ně strava i pití.
    Zásah bleskem zapříčinil požár domu v Hodoníně na Chrudimsku. Na místě zasahovalo celkem sedm jednotek hasičů. Naštěstí nebyl nikdo zraněn, škoda byla předběžně vyčíslena na dva miliony korun.
     
    Kraj poskytne 400 tisíc na odstranění akutních škod na Králicku

    Pardubice (9. 7. 2015) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický svolal na páteční ráno mimořádné jednání Rady Pardubického kraje. Důvodem byla nutnost řešení vzniklých škod po větrné smršti, která se v noci na středu přehnala Králickem a napáchala milionové škody. Postiženo bylo především známé středisko Dolní Morava. Kraj z tohoto důvodu uvolnil ze svého rozpočtu částku 400 tisíc korun čtyřem subjektům: městu Králíky, obcím Dolní Morava a Nekoř, a také společnosti SNĚŽNÍK a.s., která je provozovatelem střediska na Dolní Moravě.
    „Poskytnutá částka slouží na odstranění škod a zajištění bezpečnosti turistů v této významné a oblíbené oblasti. Částka 100 tisíc korun na jeden subjekt je nejvyšší možnou, kterou můžeme jako kraj poskytnout v takto krátké době pouze se schválením krajské rady,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Chceme, aby bylo v co nejkratší době zajištěna bezpečnost turistů a umožněn jejich bezproblémový pohyb v zasažené oblasti,“ dodal hejtman Netolický.
     
    Pardubický a Královéhradecký kraj chystají společné turistické noviny a účast na veletrzích

    Pardubice (7. 7. 2015) – Na veletrzích cestovního ruchu Holiday World a Regiontour by mohly příští rok vystupovat Pardubický a Královéhradecký kraj společně. V letošním roce byla obnovena jednání mezi oběma kraji o používání značky Východní Čechy pro společné marketingové aktivity. Momentálně kraje řeší výběr a rozsah spolupráce pro rok 2016.
    „Strategie cestovního ruchu pro následujících pět let ukázala cíle, kam máme směřovat. Kromě toho, že bychom se měli zaměřit hlavně na rodiny s dětmi, máme také pokračovat v propagaci značky Východní Čechy. Nyní navazujeme úzké kontakty s Královéhradeckým krajem a pro příští rok chceme prohloubit spolupráci. Znamená to například společné účasti na veletrzích a jednotné turistické noviny,“ říká René Živný, radní Pardubického kraje pro cestovní ruch, který o spolupráci jednal se svým královéhradeckým protějškem Otakarem Rumlem. „Společnou propagaci pod značkou Východní Čechy vidím jako jednoznačně efektivní na Slovensku, v Polsku nebo v Německu. Lidé tam nerozlišují administrativní hranice krajů a značka Východní Čechy je pro ně srozumitelná,“ dodal krajský radní.
    Z marketingového hlediska je pro území Pardubického kraje používán název Turistický region Východní Čechy. Oficiálním vymezením turistických regionů ČR agenturou CzechTourism z roku 2010 je tato značka spojena s územím Pardubického kraje a kvůli přesahu turistické oblasti Orlické hory a Podorlicko do Královéhradeckého kraje je částečně používána i pro toto území.
    „Tuto myšlenku jednoznačně podporuji. Oba kraje byly dlouhá desetiletí součástí stejného celku, mají podobný charakter a oslovují stejný okruh potenciálních návštěvníků. Například oblast Orlických hor a Podorlicka se rozkládá na území obou krajů, stejně tak Polabská nížina. Návštěvník zde příliš nevnímá, že překonal hranice kraje,“ potvrdil náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Otakar Ruml. Pardubický kraj se sousedním Královéhradeckým krajem deklaroval spolupráci již v roce 2010 podepsáním Memoranda o spolupráci v oblasti cestovního ruchu.
     
    Četli jste už čtvrtletník Motejl? - http://www.motejl.cz/files/bl/fo/fom-2-2015-interaktivni.pdf
     
    Návštěva Francie otevřela spolupráci v oblasti technologických inovací

    Pardubice (10. 7. 2015) - Jednání zaměřená na zavádění „chytrých“ technologií otevřela novou kapitolu partnerské spolupráce Pardubického kraje a francouzského regionu Centre – Val de Loire.  Radní Pardubického kraje pro investice a majetek Ludmila Navrátilová a zástupci energeticko-technického inovačního klastru ETIK jednali se svými protějšky v partnerském regionu od 7. do 9. července.
    Klíčovým bodem návštěvy bylo setkání se zástupci francouzského inovačního klastru S2E2, který sdružuje více než 160 partnerů připravujících úsporná řešení v oblasti energetiky. „Při vzájemné diskusi jsme si potvrdili správnost myšlenky založení klastru ETIK, který by měl odstartovat cílené zavádění a používání vybraných chytrých technologií v našem kraji. Oblast inovací a energetických úspor může znít hodně složitě, ale v podstatě je to jednoduché – zavést aplikace, které budou například šetřit spotřebu elektřiny v budovách,“ vysvětlila Ludmila Navrátilová. „Strategie klastru ETIK jsou prakticky totožné cíli klastru S2E2, který jsme navštívili. Z výsledků, jichž zde již bylo dosaženo, je zřejmé, že zavádění nových technologií a energetických řešení a úspor má smysl,“ dodala radní Navrátilová.
    Jednání zahájila diskuse s Karine Gloanec  Maurin, která je v regionu Centre – Val de Loire radní pro meziregionální spolupráci a evropské politiky: „Hovořili jsme o podpoře inovací a klastrů ze strany státu a kraje ve Francii a v České republice.  Jsem ráda, že tímto otvíráme nové a ekonomicky významné téma naší spolupráce, které přispívá ke zvyšování konkurenceschopnosti místních ekonomik.“
    Jedním z partnerů klastru S2E2 jsou i výzkumné laboratoře Greman, který letos oslavily 20. výročí své existence. „Naše laboratoře byly první akademickou laboratoří ve Francii umístěnou v prostorách soukromé společnosti. Toto nevšední sepětí nám umožnilo spojit síly v naší práci a velmi se nám osvědčilo.  Se zástupci Pardubického kraje jsme rychle našli společnou řeč a těším se na další setkání,“ kvitoval jednání profesor Daniel Alquier, zástupce ředitele laboratoří Greman.
     
    Technika a přírodní vědy baví děti i o prázdninách

    Ústí nad Orlicí (10. 7. 2014) – Vyrobit si šperky z plstě, utkat si koberec nebo si sestavit skutečného robota z technických stavebnic, to vše a mnoho dalšího si mohly na začátku prázdnin vyzkoušet děti na orlickoústecké Střední škole uměleckoprůmyslové. Prázdninový tábor nazvaný Setkání s technikou a přírodními vědami navázal na loňský ročník, který se konal v rámci evropského projektu na podporu přírodovědného a technického vzdělávání.
    „Už v minulých letech jsme se přesvědčili, že o letní tábory zaměřené na přírodní vědy a techniku je velký zájem. Znovu se potvrzuje, že technika děti může bavit, jen je potřeba jim tento obor nabídnout zajímavým způsobem. Jeden účastník si dokonce vyprosil účast na rodičích, ačkoliv měl zraněný palec na ruce,“ říká náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová, která nad tímto táborem převzala záštitu. Spolu s ní akci podpořila také Krajské hospodářská komora, město Ústí nad Orlicí a řada místních firem.
    „Vážím si učitelů, kteří věnují svůj volný čas o prázdninách dětem, ale také rodičů, kteří děti k technice směřují a zajímají se, co technické obory obnáší. Snažíme se propojit střední školy a firmy a je dobře, že se to daří i v době prázdnin,“ dodává Jana Pernicová.
    Příměstského tábora se zúčastnily děti od 10 do 15 let. Ve skupinách si ve školních dílnách mohli vyzkoušet tiskové i řemeslné textilní techniky, tvarování papíru a lepenky, základy fotografování, přírodovědné pokusy, robotiku i základy programování. Lektory byli pedagogové školy.
    Výrobky, které mladí technici a přírodovědci vytvořili, si také odnášeli domů. Mohli se tak pochlubit například vlastnoručně vyrobenou univerzální modelářskou pilkou, ušitým či sítotiskem vyzdobeným tričkem, výrobky z lepenky a papíru, fotografiemi, řemeslnými textilními výrobky.