Českotřebovský deník 159/2015 (13/7)                                  
Krátce:

Europoslanec JUDr. Jiří Pospíšil přijede v pátek do České Třebové
Pan JUDr. Pospíšil by měl přijet do České Třebové okolo 12 hodiny. Navštíví společně s panem starostou logistický terminál Metrans a další významné investice ve městě. Následně v doprovodu pana poslance Skalického přejede v Ústí nad Orlicí, kdy by měl navštívit firmu Rieter. Od 16 hodin by se měl účastnit vernisáže výstavy Terezy z Davle v Litomyšli. Akce v našem regionu bude ukončena večerní debatou v hotelu Bravo.
 
Skončil I. ročník městské ligy v In-line hokeji, putovní pohár získal PANDA TÝM - více ZDE
 
AGILITY  víkend  na  Podhorce  

V sobotu 4.7. se na našem cvičišti  konaly závody podle oficiálních pravidel KAČRu  - Podhorské dvojzkoušky. Pro zajímavější průběh jsme přidali otevřený běh –tzv. JUMPING. Pamatovali jsme i na starší pejsky, které agility stále baví, ale pro ochranu jejich zdraví potřebují nižší překážky než jejich mladší kolegové. Jejich závod jsme nazvali Veterán HOP. Po celý parný den posuzovala a parkury připravovala skvělá paní rozhodčí Jaroslava Podmolová.  Její vlídný a klidný přístup všem – závodníkům i nám pořadatelům – pomáhal překonávat nesnáze pramenící z tropického vedra. Bohužel, asi jako jediná sportovní organizace v České Třebové a širokém okolí nemáme vodu. Všechnu musíme dovážet z domovů v petlahvích a kanystrech.  Proto, ač jinde je sprcha běžnou součástí zázemí, nemohli jsme nijak vedrem zmoženým závodníkům ulevit.( Snad se toto s pomocí dotace od města konečně změní ). Ještě že tu máme řeku !  Alespoň pejsani se mohli zchladit  a někteří vypadali, že by si raději zazávodili v plavání  než v překážkovém běhu. Abych se však vrátila k závodům : v tento den přijelo 54 týmů ( dalších 19 odradilo vedro ) Byli odměněni kvalitními granulemi zn. NATIVIA,  psí veteráni dostali krásný dar ze spol. ORLING Ústí nad Orlicí , která vyrábí kloubní výživové prostředky jak pro lidi, tak pro psy. Ostatně- tuto báječnou cenu získali i závodníci a jejich parťáci také v kategorii SENIOR / VETERÁN v nedělním závodě  PODHORSKÝ  SKOK . To už dorazilo pouze 47 neohrožených týmů.
Pro vítěze v obou dnech čekaly kromě již zmíněných cen také hračky z nově otevřené prodejny U FARMÁŘKY, pamlsky z DÁŠENKY  v Ústí n/O,  balíčky pro psovody vyššího věku připravila lékárna MELLISA, na štěňata pamatovali již tradičně pracovníci kliniky U Nádraží, notýsky přispěla paní Machová a finanční příspěvek věnovala společnost DRUMEL .
Všem děkujeme za podporu  !!
V parku na Zámostí jezdí cyklisté i malé motorky

Problém jízdy cyklistů je nyní spojen s opravou mostu přes Třebovku  na Chmelnici. Značka zákazu pro cyklisty na stezce přes park ve směru od mostu do parku Na Zámostí žádná není a i když zde není chodník pro vjíždějí nijak upraven, tak se zde  běžně s cyklisty potkáme v každou denní dobu. Dá se říci, že jich je více než pěších. Lidé to porovnávají s Javorkou, kde se na parkové cesty na kole nemůže a ani to nikoho nenapadne. Na průjezdovou komunikaci od ulice U rybníčka parkem dolů k hudební škole se však jezdí na kole běžně a nelze se divit ani cyklistům na Zámostí, kde je také průjezdní komunikace  přímo navazující na cyklostezku v Benátkách.  Je jen otázka, zda by neměla být tato komunikace širší. Nyní je její povrch upraven, cesta není blátivá, ale není dostatečně široká. Jistou statistiku četnosti cyklistů dává pozorování  dopisovatelky VV: "Za dvě hodiny projelo hodně kol, do stovky to nemělo daleko a jen 6 lidí prošlo s kolem parkem pěšky, na rozdíl od malých motorek. V pohodě parkem projely - byly celkem tři. Ani jsem nestačila vytáhnout foťák, abych to zvěčnila. Parkem ovšem kola jezdila i když most v opravě nebyl a frekvence byla stále větší a větší." Při cestě z Benátek však si nelze nevšimnout značky B1 zákaz vjezdu všech vozidel umístěné s pokynem Cyklisto sesedni z kola, takže v tomto směru by se na kole parkem jezdit nemělo. Že by byl park s jednosměrným provozem, nebo jde o nedokonalost dopravního značení?
Na webu Mapy.cz je cesta přes park vedena jako místní komunikace, na které není zákaz vjezdu uveden, podobně např. jako ve Školní uličce.  Jiné úseky se zákazem jsou označeny. To však nemusí být směrodatné. Myslím, že by pro cyklisty by tato cesta měla být otevřena - je to logické dopravní spojení, cyklisté jsou zde odloučeni od silničního provozu a tedy chráněni. Takových cest by mělo být ve městě co nejvíce. Dobré by bylo rozšíření cesty, případně  i zábradlí u řeky, podobně jako např. v Dlouhé Třebové. To je investice, podmíněná vykoupením dvou parcel soukromých majitelů. Jiří Drašnar již o směně pozemku s městem jedná, zastupitelé tento záměr již podpořili. Smlouva však ještě není uzavřena. Druhý pozemek 424/17 má tři majitele, až k řece nezasahuje a investici do  rozšíření cesty tedy nebrání.  I zde by jistě došlo k dohodě, z pozemku ve veřejném parku, nyní spíše méně udržovaném,  užitek nemají. Nedávno byla v parku provedena údržba stromů a proto zde ještě leží shozené větve. Tím budou stromy dle posudku dendrologa zabezpečeny. Je to strategické místo, oáza zeleně 250 metrů od Starého náměstí. Měli bychom chtít, aby byla co nejdříve a co nejlépe využita (a co nejlépe upravena) a přitom mohla sloužit jako bezpečná dopravní cesta pro cyklisty.   (mm)
 
Nová úprava domu čp. 538

Drašnarovo stavení čp. 538 na začátku Podbranské ulice značně utrpělo výstavbou zvýšeného mostu přes Třebovku v roce 1958. Po zvýšení okolního terénu a rozšíření komunikace (a také po zvýšení frekvence dopravy) se podmínky pro žití v objektu podstatně zhoršily bez jakékoliv náhrady. V loňském a letošním roce došlo k přestavbě tohoto historického stavení, změně dispozice vstupu, dům dostal novou fasádu tak, jak si na hranici městské památkové zóny zasluhuje. Je také na přístupové cestě k nejstarší kulturní a stavební památce východních Čech - románské rotundě sv. Kateřiny. Za úpravu objektu považuji za potřebné jejímu majiteli veřejně poděkovat.  Navíc díky změně dispozice vstupu  mohlo dojít k rozšíření veřejného chodníku kolem domu, který byl navíc opatřen nerezovým zábradlím a nově vydlážděn.  Když jsem se majitele domu a sousedních nemovitostí ptal, jak se mu podařilo zařídit velmi rychlé vydláždění chodníku, jehož stav to již dlouho vyžadoval, tak jsem dozvěděl, že jen díky vlastní iniciativě a vlastní peněžence, i když mu samozřejmě chodník nepatří.  On totiž nepatří ani městu Česká Třebová, neboť se jedná  o majetek Pardubického kraje, resp. Správy a údržby silnic, Podbranská ulice je silnici třetí třídy v majetku kraje. Kupodivu není ještě ani realizováno majetkové vyrovnání ze stavby mostu v r. 1958, takže nájezd na most tvoří parcela 428/3 v majetku pana Drašnara. Za bolševika se nikdo o takové "maličkosti" nestaral a kraj, který převzal silnici do majetku  po svém vzniku to ještě upravit nestihl. Zarážející však je to,  že chodník, který je v této frekventované lokalitě z bezpečnostního hlediska nezastupitelný, si musí vydláždit za svoje náklady majitel přilehlé nemovitosti, že město nepodalo pomocnou ruku.  Mimo nově upravenou budovu čp. 538 v důležitém místě město získalo navíc i upravený chodník. Jiří Drašnar je současně jednatelem významné firmy, která v České Třebové zajišťuje zaměstnanost pro cca 180 pracovníků, tedy podstatně více než např. současný Metrans. Přemýšlím o tom, jak by to bylo, kdyby si nějaký takový dům přestavoval např. ředitel  "přicházejícího investora". Pokud by to bylo stejné, tak bychom se dobudování průmyslové zóny ve městě tak hned nedočkali. A pokud by to bylo jiné, vstřícnější,  tak vzniká zase otázka další....   (mm)
 
Společenská kronika: "florbalová svatba" 

Svatba je událost především velmi soukromá, ale jsou i okolnosti, které mohou tuto nevšední událost převést v událost veřejnou. Zdá se mi, že by se tak mohlo stát  např. v případě svatby, o které říkám, že je "florbalová", spojená nejen s Českou Třebovou, ale i celým regionem, neboť jde o florbalisty týmu Fbk Orlicko-Třebovsko. Teprve nyní jsem pochopil jejich heslo "We are one team".
Nakonec florbalový duch se v případě svatby Renči & Jirky nesl i přímo při svatebním obřadu, který vedl českotřebovský zastupitel a hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický: "....Lze vůbec manželství přirovnat ke kolektivnímu halovému sportu - florbalu? Domnívám se že ano, i když není na hřišti najednou pět hráčů a brankář, ale dva rovnocenní partneři, přesto se jedná o týmovou hru. Nezbytná je hlavně souhra, dobrá strategie, ale také klid a rozvaha. Muž (manžel) a žena (manželka) jsou v roli obránce vztahu...."  Svatba se konala v sobotu 11. července na zeleném prostranství za restaurací Hory......
(foto paparazzi)