Českotřebovský deník 160/2015 (14/7)                                  
Přeplněné kontejnery na tříděný odpad

Setkáváme se s tím často, kontejnery pro uložení plastů, zejména pet lahví nebo papíru bývají třeba i většinu dní v týdnu naplněné, přeplněné, někdy jsou odkládány donesené kartony nebo tašky s plasty také v okolí kontejnerů, případě jsou naházeny i do poloprázdných kontejnerů na sklo. Zejména nyní v letních měsících, kdy je obrat v oblastí pet lahví zřejmě podstatně větší než v zimě. Problém není  jistě v tom, že je kontejnerů málo, to bychom mohli za chvíli zastavět nevzhlednými kontejnery každé zákoutí.   Domnívám se, že systém vyprazdňování kontejnerů není dost pružný, nebo že společnost Eko Bi, která to má na starosti, ke změnám v systému nikdo nenutí, respektive chybí důslednější kontrola. Nelze očekávat, že občan, který přinese odpad ke kontejnerovému hnízdu a zjistí jeho přeplnění, prostě půjde se svým vytříděným odpadem o 500 metrů dál k dalším kontejnerům, kde je třeba situace někdy lepší, ale jindy třeba i stejná.  Takový odpad pak zákonitě skončí v popelnici, kterou systém spolehlivě vyveze. Zde se není třeba obávat přeplnění, popelnice je  ve v soukromém vlastnictví. A příště si rozmyslí, zda má vůbec cenu ke kontejnerům opět zajít...  Zde jsou rezervy, které by podstatně zvýšily procento tříděného dopadu na úkor netříděného, který skončí pod pásy kompaktoru na městské skládce. 
Na jedné straně vybízíme k důslednému třídění  odpadu, učíme to děti ve škole, aby pak nepružný systém odvozu tříděného odpadu pracoval proti tomu. Všechen vytříděný odpad je překontrolován, slisován a odprodán  firmám k dalšímu zpracování. Zisk z prodeje zůstává společnosti  Ekobi, která tuto činnost z pověření města provádí. Pokud  je systém nepružný, pracuje Eko Bi sama proti sobě, snižuje svoje vlastní ekonomické výsledky. Současně se tím také zvyšuje množství netříděného (komunálního) odpadu. Ten je ovšem odpadem města, náklady na jeho odvoz a ukládání plně financuje město, náklady Eko Bi pouze přefakturuje. Město by mělo podle OZV č. 1/2014 provádět kontrolu systému třídění, ukládání a likvidace odpadu. Ve vyhlášce však na rozdíl od všech měst v okolí (Litomyšl, Ústí n.O., Svitavy, Lanškroun) článek zabývající se kontrolou a sankcemi chybí, zdá se mi to jako nedostatek. (Dříve byl ve starší vyhlášce kontrolou systému likvidace odpadu pověřen odbor životního prostředí). Pokud by kontroloři (bohužel nejsou stanoveni) opakovaně nacházeli přeplněné kontejnery s tříděným odpadem, měli by zajistit pro odvoz tříděného dopadu jiný (rychlejší) cyklus, alespoň u těch stanovišť, kde je taková situace nejčastěji. Tříděný odpad je přece hledanou surovinou - podmínky se změnily a tak např. starý tříděný papír můžete dnes dokonce prodávat i ve výkupnách železného šrotu....
Ještě vysvětlení - jaký zisk z tříděného odpadu má samo město do svého rozpočtu? Údaje o množství prodaného separovaného dopadu společnost Eko Bi předává městu a město pak dále společnosti EKOKOM, která v oblasti odpadu z pověření státu podniká. Ta pak sleduje množství tříděného odpadu na jednoho obyvatele a podle toho  města a obce odměňuje do jejich rozpočtu. V posledních letech  tak např. do českotřebovského  městského rozpočtu EKOKOM poslal cca 1220 tis. Kč. Česká Třebová patří mezi města, kde se třídí hodně. Svědčí o tom také naplněné kontejnery na separovaný odpad. Bylo by dobré si dobrou pozici udržet a snažit se ještě o zlepšení. Tomu ovšem může napomoci především pružný systém vyprazdňování  naplněných kontejnerů.  (mm)
Na zimním stadionu se bude bruslit již od 4. srpna 
V letošním roce se podařilo nasmlouvat dobré využití zimního stadionu pro ledovou sezónu již od začátku srpna a tak ledová sezóna zde začne  dříve než v jiných letech.  Přesné informace po využití poskytne společnost Eko bi. Výhodu z toho bude mít i českotřebovská veřejnost, která se bude moci přijít zchladit  na první veřejné bruslení již o víkendu 8. a 9. srpna. Přesné informace budou včas zveřejněny. Na zimním stadionu proběhly přes léto také údržbové práce. Největší položkou byla výměna  teplovodních kotlů, které byly bohužel již po devíti letech ve stavu zralém na jejich výměnu. Ta již byla provedena. Kotle budou nyní provozovány v systému, který by měl zaručit podstatné prodloužení jejich životnosti. 
 
Prodám chalupu ve Svinné (3+1).
Kontakt v době 16 - 18 hod. na čísle 274 772 537 nebo 606 415 070
Dobrodružná věž Peklák - hledá se možnost dotace
Únorové jednání ZM  rozhodlo o vybudování dobrodružné věže v areálu Peklák, která by nahradila zrušený lanový park. Společnost Eko Bi požádala o dotaci v grantovém programu  MMR ČR vypsanou pro oblast cestovního ruchu, ale neuspěla. Splnila sice řadu podmínek, ale ekonomický výsledek  této společnosti vykazoval v posledních dvou letech ztrátu a to byla příčina neúspěchu v grantovém řízení.  Abychom nemuseli celou hodnotu investice platit z vlastního rozpočtu připravuje nyní odbor rozvoje města a investic přihlášku do nového grantového programu, ve kterém bychom mohli uspět a připravit skiareál pro intenzivnější letní využití již pro příští rok 2016.
Prodejna Levné knihy - DVD
hala hlavního vlakového nádraží  Česká Třebová
PO - NE  8-18 hod. 
Výkup knih po telefonické dohodě 774098160 nebo mail: xlagr@seznam.cz
 
Areál na Dolní Moravě postupně otevírá atrakce po větrné smršti

Pardubice/Dolní Morava (14. 7. 2015) – V noci na středu 8. července se oblastí Králicka prohnala větrná bouře, která v oblasti poničila nejen turistické atrakce, ale především lesní porost. V této souvislosti byl městem Králíky vydán zákaz vstupu do lesů. Tento zákaz byl radními města modifikován a doplněn o katastrální území Lichkova, Mladkova a Dolních Boříkovic.
„Práce na zpřístupnění lesů a turistických tras v oblasti intenzivně pokračují. Je nezbytné, abychom v co nejkratším možném čase umožnili turistům bezproblémový pohyb po vyznačených turistických trasách. Podle našich informaci bude například během čtrnácti dní zprůchodněna žlutá trasa údolím Moravy na Králický Sněžník,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten místo navštívil ihned v den bouře a jednal s dotčenými subjekty o možné pomoci. Rada Pardubického kraje následně na svém mimořádném jednání uvolnila finanční prostředky ve výši 400 tisíc korun právě na zajištění bezpečnosti a odstranění bezprostředních škod. V současné době je pro turisty možný vstup na Boudu a do vrcholových oblastí ze strany od Těchonína po zelené trase nebo od Suchého vrchu po červené trase. Tyto trasy se totiž nacházejí na katastrech jiných obcí, na jejichž území není zákaz vstupu do lesů vydán.
Pokračují také práce na znovuzprovoznění jednotlivých poškozených atrakcí ve středisku Dolní Morava. „Již v úterý bude v provozu dobrodružná věž a obří houpačka. Od středy pak také Mamutíkův vodní park a v omezené míře také Lesní zážitkový park. Současně také pracujeme na opravě bobové dráhy s tím, že předpokládáme její zprovoznění nejpozději začátkem příštího týdne,“ uvedl Martin Palán z resortu na Dolní Moravě.
Lesy České republiky na území Pardubického kraje odhadují objem dříví poškozený vichřicí v lesích v majetku státu na 87.200 m3, z toho Lesní správa Hanušovice 50 000 m3, Lesní správa Lanškroun 35.000 m3, Lesní správa Rychnov, 2 000 m3, Lesní správa Choceň 200 m3, V lesích v majetku soukromých osob a obcí je odhadováno poškození 22 000 m3