Českotřebovský deník 161/2015 (15/7)                                  
Vavřínovy lázně

Když jsem přečetla článek M. Šebely o této nové restauraci, rozhodla jsem se na něj reagovat. I já jsem okamžitě po návratu z dovolené v neděli 5.7. tuto restauraci s rodinou navštívila. V našem městě není mnoho zařízení, kde je možnost se za horka občerstvit, popřípadě někam pozvat své přátele.  Co musím vyzvednout, byla velká ochota a milé jednání obsluhy. Vím, kritizovat umí každý, ale já jsem po návštěvě tohoto zařízení byla spíš smutná, než nazlobená. To, že pan Chocholouš je z oboru, nebylo zde vůbec vidět. Zahrádka byla obsazena, šli jsme tedy dovnitř. Restaurace je sice ve stadiu vzniku, proto asi  vnitřek působí studeně, na stolečcích ani kytička, pouze drobečky cukru od předchozích návštěvníků a něco jako nápojový lístek  zasunutý v euroobalu.  I když okolo stolečku bylo místa na tančení, bylo nám pivo a káva podávána do ruky přes stůl . Bylo by škoda kdyby provozovatel této restaurace nevyužil této pěkné polohy, obrovských prostor, které by se daly pro útulnost a trochu soukromí rozdělit  květinami, případně nějakými přenosnými paravánky. Také by měl poučit obsluhu o základech obsluhování, vždyť zde nezáleží zda budu mít občerstvení co nejrychleji na stole, ale jak bude podáno. Pevně věřím, že je toto pouze začátek, a že bude více lidí, kteří panu provozovateli pomohou, ale hlavně poradí, jak vše vylepšit ke spokojenosti zákazníků, kteří touží po pěkné restauraci, protože restaurací typu nádražních  „dvojek „ tady máme dost. Čtenářka zpravodaje paní Marie K.
Pohádkové léto v Javorce pokračovalo

Divadlo Harmonika: SNĚŽIBÁBA A ČERT – pohádka. Počasí přálo a park byl plný dětí, podvečerní termín je vhodný.  Jan aby se tak dařilo i v dalších týdench. Zítra ve čtvrtek pokračuje Kulturní léto v Javorce koncertem  formace Do větru, začátek je v 19 hodin. Skupinu do větru jsme mohli poslechnout v sobotu odpoledne na multižánrovém festivalu ve Svinné.
Divadlo Jesličky proti šmejdům 

Malá scéna byla v pondělí 13/7 v nezvyklém čase dopoledne svědkem projektu Nedáme se! zacíleného proti  aktivitám tzv. "šmejdů". Netradiční seminář  - divadlo  byl zam,ěřen na seniory, kteří jsou hlavní cílovou skupinou, jsou lákáni nejrůznějším způsobem na akce, jejichž hlavním cílem je zisk "vlezlých" a výřečných obchodníků, který plyne unáhlených rozhodnutí při nákupu často nepotřebného a nekvalitního zboží a podpisu nevýhodných smluv.  Seminář vhodně doplnili herci z Divadla Jesličky....
 
Historické vlaky na Králicku lákají nejen železniční nadšence

Pardubice (15. 7. 2015) – Od 13. června vyráží každou sobotu historická vlaková souprava z Letohradu do Hanušovic a zpět. Za první měsíc provozu vyzkoušelo novinku letošní letní sezóny okolo 900 cestujících, kteří se se svezli osobními vagony zvanými Rybák taženými prvorepublikovými parními lokomotivami, nebo motorovým vozem z 60. let. Ten na trať vyjede i tuto sobotu 18. července.
„Zájem cestujících je skutečně velký a jen dokazuje, že podobná turistická atrakce v našem kraji chyběla. Jsem rád, že se nejednalo o prvotní zájem nadšenců železnice, ale že vlaky využívají na svých výletech také rodiny s dětmi. Jízdy historických vlaků zopakujeme určitě i v příštím roce,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V současné době zjišťujeme možnost přidání jednoho osobního vozu k parní soupravě, jelikož po zkušenostech z minulých týdnů současná kapacita nedostačuje zájmu cestujících,“ dodal hejtman Netolický.
Pravidelné jízdy historických lokomotiv pokračují celé léto až do 19. září. Na trati z Letohradu do Hanušovic a zpět se každý týden střídají parní lokomotivy Velký Bejček (jede 25. července, 8. srpna, 5. a 19. září) a Ušatá (jede 22. srpna, kdy se koná akce Cihelna) s motorovým vozem typu Krokodýl (jede 18. července, 1., 15, a 29. srpna a 12. září). Podrobnosti jsou k dispozici na internetových stránkách www.pardubickykraj.cz/historicke-vlaky.
 
Silnice Chrudim – Kočí bude na jeden den uzavřena

Pardubice (15. 7. 2015) – Krátká úplná uzavírka čeká silnici I/17 u Chrudimi. Přibližně 1,2 kilometru dlouhý úsek bude uzavřen od čtvrtka 16. července 7:00 hodin do pátku 17. července. Důvodem jsou dokončovací práce na přeložce silnice I/17 v rámci stavby obchvatu silnice I/37 v Chrudimi – úprava vodorovného dopravního značení na přeložce silnice I/17 po ověření provozem silničních vozidel. Provoz všech silničních vozidel bude ze silnice I/17 odkloněn na provizorní objížďkové komunikace zřízené dočasně za účelem objížďky, jejíž součástí je i část upravené silnice III/3587 (na Tři Bubny). Obousměrná objízdná trasa platí pro veškerá silniční vozidla včetně vozidel integrovaného záchranného systému. Délka objížďky je 1,4 kilometru.