Českotřebovský deník 162/2015 (16/7)                                  

Skupina do větru má domovské město Svitavy, ale má i částečně českotřebovské kořeny. Zatím u nás vystupovala zejména ve Svinné na letošním 9. ročníku zdejšího multižánrového festivalu a vlastně (z poloviny) také v roce loňském. Letos dostala novou příležitost předvést se také na 2. letním koncertu v Javorce. Byl to příjemný večer, počasí přálo, na lavičkách byla ale volná místa.  Věříme, že skupina Do Větru na zdejší scéně ještě více zdomácní, stane se známější a předvede se také při jiných příležitostech.

 
Prodejna Levné knihy - DVD
hala hlavního vlakového nádraží  Česká Třebová
PO - NE  8-18 hod. 
Výkup knih po telefonické dohodě 774098160 nebo mail: xlagr@seznam.cz

AD Vavřínovy lázně

Pane redaktore Mikolecký, reaguji na Vámí uveřejněný článek Vaší věrné čtenářky Marie K. Neznám zákon o mediích ale myslím si že minimálně bychom měli dodržovat nepsaná pravidla slušnosti.A ty předpokládám staví anonymy mimo společnost slušných lidí a  jejich příspěvky bychom neměli uveřejňovat.Názor věrné čtenářky respektuji. Mne mile překvapilo řešení minimalizace rušení ze silnice , jakož i vyhrazený prostor pro někdy i hlučnější zábavu dětí.A jestliže se podaří zasazené ovocné štěpy jakož i pnoucí víno odborně vést, myslím že toto zařízení bude patřit k pěkným  zákoutím v našem městě.Pochopitelně ne každému se zde bude líbit.Naštěstí dnes máme velké množství občerstvení od Parníku až k Rybníku .a předpokládám že každý jde tam kde je spokojen. Váš věrný čtenář Miroslav Bartoš  
Poznámka. Zmíněný příspěvek poslala paní Marie Kratochvilová, zveřejnil jsem jej tak, jak jsem jej dostal beze změny, tedy  ani podpis jsem neupravoval. Protože mě nežádala o anonymitu, tak myslím mohu její jméno zveřejnit, nepsala nakonec nic jiného než svoje dojmy. Internet je bezprostřední a také tak trochu anonymní, mohl bych o tom hodně povídat.... Anonymů se ovšem nezastávám, v řadě případů je anonymita ke škodě věci a brání vyřešení problémů a budí nedůvěru. Přečtěte si jakékoliv internetové diskuze.
 
Stavebnice Merkur

1.5.2015 - 13.9.2015 Regionální muzeum v Litomyšli. Výstava o historii světoznámé stavebnice s hernou pro malé i velké stavitele. Výstava o historii světoznámé stavebnice s hernou pro malé i velké stavitele. Mezi nejoblíbenější hračky, zejména u kluků, vždy patřily a dosud patří stavebnice. Zvláště pak takové, které mohou napodobovat nejrůznější stroje, vozidla a konstrukce, a hlavně takové, ze kterých se dají postavit funkční modely a se kterými se dá popouštět uzdu fantazii. Dlouhá desetiletí mezi ně patřily kovové stavebnice. Jedna z nich, nestárnoucí Merkur, se pro české děti stala legendou. Nebylo snad domácnosti, kde by nebyla součástí dětského pokoje. Vyrostly na ní celé generace pozdějších techniků a konstruktérů. Byla a je tu stále s námi. Stačí otevřít krabici, vzít z krabičky šroubek a spojit první dva dílky... (www.rml.cz)
 
Rekonstrukce škol jsou v plném proudu. Dostanou nový kabát i vybavení

Pardubice (16. 7. 2015) – Zatímco žáci i učitelé si užívají zaslouženého volna, v řadě středních škol v Pardubickém kraji panuje čilý stavební ruch. V rámci Operačního programu Životní prostředí jsou zateplovány obvodové pláště budov, střechy a vyměňována stávající okna za nová plastová v sedmi školách zřizovaných krajem. Kromě těchto stavebních akcí již začaly nebo brzy začnou na řadě škol stavební práce plně hrazené z rozpočtu Pardubického kraje. Dokončuje se také pět investičních akcí financovaných z regionálního operačního programu.
„Z krajského rozpočtu jde letos na investice, opravy a údržbu našich škol přibližně 105  milionů korun. Dalších sedm škol se dočká zateplení v hodnotě 180 milionů korun, v tomto případě využíváme peníze z Operačního programu Životní prostředí. Navíc se dokončuje pět projektů z  Regionálního operačního programu v celkové hodnotě přes 89 milionů korun. Na jejich financování se podílíme 15 až 20 procenty z vlastních prostředků,“ shrnul hejtman Martin Netolický. „Investice do školství v našem kraji v letošním roce tedy dosáhne téměř 374 milionů korun,“ zdůraznil hejtman.
„Naším cílem je, aby se žáci a učitelé vrátili po prázdninách do již opravených budov. Je však možné, že se některé rekonstrukce podaří dokončit až v průběhu září, ale věřím, že i při tomto drobném zdržení nakonec všichni změnu prostředí ocení,“ dodala náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová.
 
Rekonstrukce v rámci Operačního programu Životní prostředí:
  • Gymnázium, Pardubice, Dašická v částce 31,4 milionů korun
  • Sportovní gymnázium Pardubice v částce 15,1 milionů korun
  • VOŠ a SŠ technická Česká Třebová v částce 31,1 milionů korun
  • Střední průmyslová škola Chrudim v částce 48,7 milionů korun
  • SŠ zahradnická a technická Litomyšl v částce 20 milionů korun
  • SŠ uměleckoprůmyslová Ústí nad Orlicí v částce 29,3 milionů korun
  • SOU opravárenské Králíky v částce 8,8 milionů korun
Prodám chalupu ve Svinné (3+1).
Kontakt v době 16 - 18 hod. na čísle 274 772 537 nebo 606 415 070

Práce na obnově Pernerovy hrobky mohou oficiálně začít

Pardubice – Aktem slavnostního podpisu smlouvy o spolupráci mohly začít práce na rekonstrukci hrobky projektanta a stavitele železnic Jana Pernera. Své podpisy pod dokument připojili předseda Společnosti Jana Pernera Jiří Kotyk a jednatel společnosti GRANO CZ Vlastimil Nešetřil.
Rodinná hrobka Jana Pernera na Městských hřbitovech v Pardubicích je autorským dílem architekta Ladislava Machoně. Přestože je podle odborníků postavena velmi kvalitně, zub času ji přesto poškodil. Nezisková organizace Společnost Jana Pernera se proto rozhodla v roce, kdy se slaví 200 let od narození projektanta Pernera, hrobku opravit a slavnostně ji předat veřejnosti. „V tomto záměru nás podpořilo město Pardubice a Pardubický kraj, za což děkujeme. Vstříc nám vyšla také skutečská firma Grano. Předložila nám velmi zajímavou nabídku a k projektu navíc přistoupila i s určitým patriotismem,“ uvedl předseda Společnosti Jana Pernera Jiří Kotyk.
První průzkumné práce na hrobce společnost provedla už v červnu, teď o prázdninách se už začne s konkrétními restaurátorskými a rekonstrukčními pracemi. „Udělali jsme cenovou nabídku, navrhli určitý postup a teď už se těšíme na to, že práci dobře odvedeme a že ten výsledek budou sloužit další dlouhá léta,“ řekl při podpisu smlouvy Vlastimil Nešetřil. Dodal, že skutečské GRANO CZ realizuje různé projekty od Veleslavína přes rozličné památkově sledované stavby. „Tohle je zajímavý projekt, protože je krajový a má význam pro dopravu. A my dopravní stavby děláme, i když ne úplně železniční. Občas ale rekonstruujeme nějaké to nádraží nebo most. Ani architektura pana architekta Machoně nám není daleká,“ přiznal Vlastimil Nešetřil, jednatel společnosti, která je i držitelem několika ocenění soutěže Stavba roku.
Práce na rekonstrukci hrobky by měly být hotové do konce srpna, na začátku září pak bude v rámci hlavních oslav Roku Jana Pernera hrobka slavnostně odhalena. Tohoto aktu se podle nejnovějších informací zúčastní také prezident České republiky Miloš Zeman, který nad projektem Rok Jana Pernera převzal záštitu. Spolu s ním projekt podpořili i premiér Bohuslav Sobotka, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, ministr dopravy Dan Ťok, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a jeho náměstek pro dopravu Jaromír Dušek a také primátor města Pardubic Martin Charvát.
 
Tvrz Bouda se příští rok dočká elektrifikace

Pardubice (16. 7. 2015) – Rada Pardubického kraje na svém čtvrtečním zasedání projednala zprávu týkající se zadávacího řízení a výběru zhotovitele elektrifikace tvrze Bouda na Králicku. Vítězem zadávacího řízení v režimu podlimitní veřejné zakázky se stala společnost VČE – montáže, a. s., která nabídla nejnižší cenu. Projekt elektrifikace vyjde na 11,4 milionu korun a hotový by měl být do května příštího roku.
„Tvrz Bouda je významnou památkou v České republice a nejvýznamnější vojensko-technickou památkou Pardubického kraje. Dosud však není na elektrickou rozvodnou síť napojena, což je pro zajištění vlastního provozu a rozvoje muzea limitující,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. V současnosti jí elektřinu dodávají dva dieselové generátory, jejichž provoz je drahý. „V případě této investiční akce zřídíme vysokonapěťové kabelové přípojky elektrické energie ze Suchého vrchu a trafostanici přímo v tvrzi. Zároveň zde zrekonstruujeme elektroinstalaci,“ dodal hejtman Netolický.
Dělostřelecká tvrz Bouda, kterou ročně navštíví 14 tisíc turistů, je jedním z mnoha objektů československého opevnění, jež bylo budováno ve třicátých letech minulého století. Je jednou z pěti stavebně dokončených tvrzí a jako jediná z nich je dnes ve své původní podobě přístupná veřejnosti. Tvoří ji pět objektů (srubů), postavených v nejvyšším stupni odolnosti. Stropy a stěny orientované směrem k nepříteli jsou tvořeny vrstvou železobetonu o tloušťce 3,5 metru. Měly odolávat účinkům všech tehdy známých zbraní.