Českotřebovský deník 165/2015 (19/7)                                  
Česká Třebová - vlakové nádraží i terminál je příkladem dobré kultury cestování jiným městům

Po velmi dlouhé době jsem cestovala v pátek večer vlakem z Blanska. Ve 21 hodin jsem tam narazila na uzavřenou nádražní budovu a na nástupiště jsem se dostala až po dotazu, kudy že cesta vede ? Na nástupišti byla jedna lavička a jedno "štokrdle" a  protože bylo po dešti, sednout se nedalo. Bylo štěstí, že už nepršelo. Schovat se není kde, jedině snad do velmi neútulného, počmáraného podchodu, připomínajícího Bronx. V případě WC si musíte nějak poradit, protože udělat potřebu není kde. WC ve vlaku sice bylo, ale člověku přešla chuť na jakékoli vyprazdňování. Ve Třebové jsme naštěstí byli brzo a velmi ráda jsem se vracela do naší čisté budovy a hlavně otevřené. Nevím, jestli je otevřená celou noc, doufám že ano, protože zamykání nádražních budov od časného večera (v Blansku od 20,45) je pro cestující nedůstojné. Kam se mají schovat v případě že jim ujede vlak ? Dřív pro tento účel sloužily čekárny, ale to bylo před revolucí. Jako by na lidech nezáleželo, jen lístky se neustále zdražují, ale co se kultury cestování týče, tak ta není žádná. A ještě musím pochválit prostor před českotřebovským nádražím. Hra světel v noční tmě, tekoucí voda, všechno upravené, takže zakončení cestování bylo přeci jenom příjemnější. V. Vohralíková
 
Snaha o revizi návrhu vlakového grafikonu 2016

Návrh, publikovaný v červnu  nám díky "přízni"  některých (stále stejných) pracovníků Ministerstva dopravy zrušil zastavování  mezinárodních EC rychlíků směr Bratislava - Budapest, které využívali cestující z našeho regionu např. při zájezdech do termálních lázní Podhajská. Jízdní doba rychlíků se vypuštěním zastávky v ČT nemění, je to vlastně schválnost, kterou  zmínění nejmenovaní pracovníci vysvětlují  tím, že pominuly "politické důvody". Blbost.   Snaha o změnu situace byla zahájena na Krajském úřadě v Pardubicích, mimo hejtmana Martina Netolického za změnu grafikonu bojovala pracovní skupina  v čele s  náměstkem hejtmana pro oblast dopravy Ing. Jaromírem Duškem, která mimo obnovení zastávek ve Třebové ještě usilovala ještě o několik dalších změn grafikonu, také v Ústí nad Orlicí.  Další iniciativu vyvinul Ing. Jiří Vencl, Ph.D., člen dopravní komise KDU-ČSL ve spolupráci s poslancem za ANO Kolovratnikem. Poslanec, vybaven potřebnými podklady slíbil, že bude celou záležitost řešit přímo s ministrem  Další snaha o změnu je pak vedena před dozorčí radu  ČD, a.s., kde má KDU-ČSL svého zástupce Ing. Tesaříka. 
 
Koalice pro Českou Třebovou zorganizuje hudební večer na závěr prázdnin 


Na terase Národního domu vystoupí v pátek 28. srpna 2015 od 18 do 21 hodin populární českotřebovská skupina AHASVER a naváže tak na loňské úspěšné vystoupení z 5. října tentokrát za příznivějších letních podmínek.  O víkendu 28. - 30. srpna připravuje navíc Národní dům gastronomickou akci (kolena, žebírka), takže důvodů proč přijít je více!  Na hudební večer zve za Koalici pro Českou Třebovou Magdalena Peterková
 
Ad "Trafiky ze Třebové mizí"

Jen ta jedna před gymnáziem, spoustu let nevyužitá,nepříliš vzhledná a také občas vandaly poničená  zůstává... Co na to říká komise městského architekta? - na trafiku na Tyršově náměstí ? Je jasné, že komise na to neříká nic. Na vzhledu Třebové ji nezáleží, když mohla povolit takovou stavbu, jakou je budova RYDO v Podbranské a vlastně zde umožnila vzniknout průmyslové zóně, v jednosměrné ulici přímo v zatáčce a uprostřed rodinných domků se sedlovými střechami. (VV)
 
ZO ČSOP POODORLICKO pořádá prázdninovou  úklidovou gardenparty.

Ve čtvrtek 23.7. 2015 od 16,00 do 19,00 se v ekocentru a na jeho zahradě uskuteční  prázdninové popovídání, poklizení a posezení, V budově je krásný chládek, který provětráme při mytí oken, schodiště má správnou teplotu pro limonádu i pivko,  na zahradě je stín a dříví, které použijeme na opékaní špekáčků.....Bezbariérový přístup umožňuje přístup i členům, kteří jsou momentálně na vozíčku a budou nás bavit svými historkami! Pro děti budou připravené hry.....  :))
 
Prodám chalupu ve Svinné (3+1).
Kontakt v době 16 - 18 hod. na čísle 274 772 537 nebo 606 415 070