Českotřebovský deník 166/2015 (20/7)                                  
Hledáme stavební firmu, která by nám zateplila 1 vchod pětipatrového bytového domu vč. projekt. dokumentace.Volejte 739 67 47 62
 
Tajemství výchovy keramikou

Tvorba keramiky je zajímavá tvůrčí činnost, která rozvíjí dětskou představivost a šikovnost. Práce s keramickou hlínou má vliv na rozvoj jemné motoriky a manuální zručnosti. Rovněž také zdokonaluje výtvarné schopnosti a zároveň učí estetickému a prostorovému cítění. Rozvíjí dětské smyslové vnímání a logické myšlení. Práce s hlínou má i relaxační účinek, děti ale naučí i soustředit se na práci, trpělivosti a pořádku. Při práci zapojují svou fantazii a vytvářejí tak naprosto originální keramické výrobky.
   A co všechno se musí udělat, aby takový výrobek vznikl? Nejdříve se různými technikami (modelováním, vykrajováním, vymačkáváním, dlabáním, točením na kruhu, atd.) vytvoří tvar. Ten se nejprve nechá usušit a pak se poprve vypálí. Následuje barevná výzdoba oxidy nebo glazurami, tady se k tvaru dodá i potřebné zabarvení. A znovu se vypaluje v peci. Takto hotové výtvory se ještě mohou vylepšit použitím provázků, mašlí, drátků a jiných materiálů. Definitivně hotové výrobky si děti mohou odnést domů a potěšit jimi své blízké.     
Význam celé této činnosti spočívá v rozvoji jemné motoriky a motoriky malých svalových skupin. Trénuje se souhra ruky a oko. Nesporný je význam estetický. Děti se seznamují s novými náměty a postupy a musí plánovat další tvoření. V neposlední řadě je zde i obhájení  a následná prezentace vlastního díla. Děti vytvářejí hodnoty, uvědomují si, že za konkrétním výrobkem stojí jejich práce, snaha a píle. Získávají tak vztah k věcem, uvědomí si, že každou  věc musí někdo vymyslet a vyrobit, že má určitou cenu a funkci. Stávají se z nich umělci - tvůrci po stránce řemeslné, citové i kulturní.
Výuku keramiky najdete v ZUŠ Česká Třebová, vyučuje Jana Kolářová
  
HUDEBNÍ  ODPOLEDNE V DLOUHÉ  TŘEBOVÉ NA  STARÉM HŘIŠTI

8. srpna 2015
14.00 - 15.00  EVA a VAŠEK          16.00 - 17.00  EVA a VAŠEK
15.00 - 16.00  ŘETŮVANKA           17.00 - 18.00  ŘETŮVANKA

Bohaté občerstvení zajištěno.   Vstupné  100 Kč
 
Most přes Třebovku v Benátkách dosloužil

Doba mého dětství, kdy jsme chodili na řeku chytat do síťky rybičky, plavili se po neckách, kdy nás proháněly Langerovy husy, naše matky chodily máchat prádlo do řeky a my cestou ze školy krmili racky kousky chleba, je dávno pryč.
Racci nelétají, husy v řece odnesl čas, praní prádla vyřešily automatické pračky a voda v řece? Kapitola sama pro sebe. Poslední jez uplaval asi před 5 lety a od té doby je řeka po většinu roku jen malým potůčkem (nebo spíše zapáchající stokou). Čí je to vina? Povodí Labe, odbor životního prostředí či zastupitelstva města, že se nestará o obnovení jezu?
Zpět k rekonstrukci mostu. Domníval jsem se, že při několika měsíční absenci dopravního spojení, bude zajištěn přechod  pro pěší přes koryto řeky alespoň provizorní lávkou. Bohužel k tomu nedošlo. Nakonec proč? V této části nebydlí nikdo z našich zastupitelů a tak je to netíží. Firma provádějící rekonstrukci byla schopna náhradní lávku postavit, město peníze neuvolnilo. Je důležitější sponzorovat Týden sportu, ohňostroje na oslavu kde čeho, výletů do partnerských měst pro pár vyvolených. I v této části města bydlí lidé, kteří nemají auto a pohyb jim činí potíže. Přesto musí složitě obcházet město při cestě k lékaři, na nákupy, atd.
Děkuji Ti naše město, že na nás občany tak myslíš.   Dráček  (jaja.vondra@seznam.cz)
 
Na Anenské pouti se představí opravená Kolonáda

Pardubice/Anenská Studánka (20. 7. 2015) - Jako každoročně se i v letošním roce uskuteční poslední neděli v červenci v prostorách areálu Domova u studánky v Anenské Studánce tradiční Anenská pouť. Letos slavnost doplní také otevření nově rekonstruovaného objektu Kolonáda, kterého se ujme radní Pardubického kraje pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.
Rekonstrukci budovy známé pod názvem Kolonáda financoval Pardubický kraj ze svého rozpočtu částkou 8,4 milionu korun. Je určena klientům s vyšší mírou postižení. „Jsem rád, že se nám podařilo zajistit finanční prostředky na další zlepšení podmínek pro naše klienty. Díky rozsáhlé rekonstrukci zde obyvatelé Domova u studánky získali mnohem kvalitnější a příjemnější prostředí a zároveň zde vzniklo potřebné zázemí pro zaměstnance. Přeji všem, aby se jim tu dobře bydlelo a pracovalo,“ řekl radní Šotola.
Ředitelka Domova u studánky Jitka Beránková zahájí celý program k příležitosti Anenské poutě v 9 hodin otevřením prodejní výstavy výrobků klientů místního domova. Právě na ni bude možné obdivovat dovednosti v oblastech, jakými jsou ruční práce, práce s keramickou hlínou a dalšími přírodními materiály, výroba svíček, mýdel, ale i mnoho dalšího.
Slavná poutní mše svatá začne poté o půl desáté. Celebrovat ji bude nynější českotřebovský kaplan Jindřich Tluka. O hudební doprovod se postará soubor složený ze současných i bývalých obyvatel zdejšího domova a jejich hostů, který nese pojmenování „Žabky ze Studánky“.
Odpolední kulturní program bude oficiálně zahájen o půl jedné a bude pokračovat až do večerních hodin. Jeho hlavním hostem letos bude frontman populární kapely Čechomor, František Černý, který tentokrát vystoupí spolu se svými přáteli a zpěvačkou Markétou Poulíčkovou. Dále nebude chybět moderní magie, soubor orientálních tanečnic a milovníky psů určitě přiláká Dog Dancing. Letos poprvé je součástí odpoledního programu i módní přehlídka, která představí kolekci společenských šatů Anny Motlové. Jako poslední host vystoupí českotřebovská country kapela Karolína. Jako na každé z předchozích poutí bude samozřejmě pamatováno i na děti. Na své si mohou přijít při projížďce na koni, malování na obličej či na skákacím hradu.
Anenská Studánka leží v malebné krajině mezi Českou a Moravskou Třebovou a je dobře dostupná po železnici, autobusem nebo tradičně pěšky či na kole.Bohatým programem bude provázet místní moderátor JIRKA HURYCH. Určitě nebude chybět bohaté občerstvení. Místo bude mít i stánek s devocionaliemi, náboženským zbožím a upomínkovými předměty. Na svoje si přijdou i děti ať už na skákacím hradu, při projížďkách na koni či při malování na obličej.
 
Restaurace Vavřínovy lázně přijme kuchaře/kuchařku na plný úvazek, servírky a číšníky.
Informace na telefonu 602229536. Nástup možný ihned

Vznik nové právní jednotky koncernu Rieter

Ústí n. O. – Švýcarský koncern Rieter jako vlastník ústeckoorlické společnosti Rieter CZ s.r.o. rozhodl, že s účinností od 1. 7. vznikne v České republice nová právní jednotka, společnost Schaltag CZ Nová společnost vzniká odštěpením části aktivit od stávající společnosti Rieter CZ s.r.o. Obě společnosti tedy Rieter CZ s.r.o. a Schaltag CZ s.r.o. jsou i nadále součástí švýcarského koncernu. Švýcarský výrobce textilních strojů a zařízení sleduje rozdělením svých aktivit v České republice především jednotnou linii právního uspořádání vzhledem ke skutečnosti, že také ve Švýcarsku má tamní jednotka Schaltag vlastní právní subjektivitu. Generálním ředitelem společnosti Rieter CZ s.r.o. je i nadále Ing. Jan Lustyk. Ředitelem a zároveň jedním z jednatelů odštěpené společnosti Schaltag CZ s.r.o. se stal Bc. David Šítek. Dalšími jednateli Schaltag CZ s.r.o. jsou Ing. Jan Lustyk a Stefan Hasefratz. Rieter CZ s.r.o. bude nové společnosti poskytovat při správě podniku některé služby. Vznik nové právní jednotky nemá žádný negativní dopad do oblasti zaměstnanosti či hospodářských činností obou společností, tedy stávající Rieter CZ s.r.o. či nově vzniklé Schaltag CZ s.r.o.
Podle Orlického deníku.