Českotřebovský deník 167/2015  (21/7)                                 
Vadily jim kontejnery na tříděný odpad

Dne 20.7.2015 v ranních hodinách bylo oznámeno na služebnu MP Česká Třebová, že v parku na nábřeží Míru se pohybují mladíci, kterým vadí kontejnery na tříděný odpad. Mladíci se bavili tím, že kontejner na papír vhodili do řeky a kontejner na sklo alespoň povalili. Více již toho zničit nestačili, neboť jim v tomto jednání zabránila hlídka MP. Šetřením na místě bylo zjištěno, že se mladíci posilnili v místním baru alkoholem, ačkoliv jednomu z nich nebylo ještě 18 let. Za své jednání se budou zpovídat před správním orgánem. (zpráva MěP)

Poznámka Akci městské policie hodnotím velice kladně, kéž by se dařilo i v jiných případech postihnout vandalismus a podávání alkoholu mladistvým tak rychle, jak se to podařilo v tomto případě.  Je to ukázka potřebnosti městské policie pro zajištění veřejného pořádku. Připomínám vandaly zničenou dětskou atrakci v Javorce, i zde byla akce jistě iniciována alkoholem. Nevím jaké má městská policie právo kontroly přímo pohostinských provozovnách a hernách, bylo by dobré, kdyby se dalo zabránit důsledkům alkoholismu mládeže preventivními kontrolami ještě dříve, než se pustí do ničení ve veřejném prostoru. Věřím, že postih také nemine barmana, který obdařil mladíka alkoholovým opojením.

Včera v parku na Zámostí řádila těžká technika a je to vidět i dnes

Soukromníkům, kterým pozemek patří, se to asi moc líbit nebude. Hlavně že město po nich chtělo, aby si to sami sekali. Teď to je tak rozježděné, že to hned tak někdo neposeká. V parku zůstala prakticky jen jedna lampa u domku, ale místo u řeky, kde je úzký průchod, osvětlené není. Zatím se nic nestalo.... VV
 

Taneční škola Knířovi informuje – srpen 2015

Přejeme všem našim příznivcům příjemný zbytek prázdnin.
11. 9. 2015 zahajujeme tradiční Základní taneční pro mládež v sále Restaurace Pod Skalkou.
19. 9. 2015 začínají taneční pro „dospěláky“ – začátečníky i pokročilé.
Od září pokračuje pravidelná úterní tančírna.
Aktuální informace a podrobnosti k akcím najdete na www.knirovi.cz nebo na Facebooku (Taneční škola Knířovi). Tel.: 606 223 070
 
Zemřel nakladatel Ladislav Horáček (68)

Majitel nakladatelství Paseka, založeného těsně po sametové revoluci, jenž se potýkal s dlouhodobými zdravotními problémy, skonal v úterý v nemocnici. Nakladatelství Paseka v Litomyšli  provozuje také (díky dceři Kamile) knihkupectví v České Třebové.  Díky tomu jsme neměli u nás jen "obyčejné" knihkupectví, ale "značkové" a značka Paseka je velmi dobrá značka.
LADISLAV HORÁČEK
Narodil se v Praze na Vinohradech (1947). Absolvoval jeden ročník matematicko-fyzikální fakulty. Pak se živil jako vykladač balíků na hlavním nádraží, topič, skladník a knihovník. V letech 1968–1974 vystudoval obor filozofie – politická ekonomie na FF UK v Praze. Pracoval ve slévárně Poldi Kladno, tamtéž byl posléze vedoucím knihovny. Od roku 1980 byl redaktorem ve Středočeském nakladatelství a knihkupectví a souběžně domovníkem a topičem, byl hutník, plánovač, posléze programový pracovník divadla Gong. Podnik pomalu předával svým dvěma dcerám. 
Od roku 1980 byl redaktorem Středočeského nakladatelství, než 9. prosince 1989 založil Paseku. Počátkem 90. let také nechal zrestaurovat nástěnné malby Josefa Váchala v Portmanově domě v Litomyšli a zřídil v něm Museum Josefa Váchala – Portmoneum. V návaznosti na to pak s přáteli rovněž založil litomyšlskou restaurátorskou školu. Horáček má dvě dcery, Annu, která řídí nakladatelství, a Kamilu, která šéfuje knihkupectví.
„Já jsem za nějaké osobní potřeby – kromě piva – nikdy moc neutratil. Stačí mi tak 30–40 tisíc na kontě, abych měl jistotu, že budu mít příští týden na pivo a na cigára,“ říkal Horáček.  Rozhovor s Ladislavem Horáčkem je uveden na webu lidovky.cz ZDE
 
Zemřela Vincencie Abrahámová

Vincencie Abrahamová se narodila dne 15. února 1914 ve Vizovicích jako nejmladší ze šesti dětí.  Tatínek  pracoval v dodnes známé vizovické pálenici, odkud pomocí koňského povozu rozvážel kořalku do hostinců v blízkém, ale i vzdálenějším okolí. Jezdil prý až do Lanškrouna. Ve Vizovicích absolvovala Vincencie  školní docházku. Po jejím ukončení, jako patnáctiletá, nastoupila do Zlína do továrny firmy Baťa, kde se zapracovala na šičku vrchů bot.  Zde ve zlínské továrně paní Abrahamová poznala majitelova syna, Tomáše Baťu. Sama oslavenkyně  na tyto chvíle dodnes vzpomíná: „Tomík, jak jsme Tomáši Baťovi s děvčaty říkaly, chodil po dílnách a továrním dvoře a tak jsme ho tam denně vídali.  On byl stejně starý jako já, taky čtrnáctý ročník“. V roce 1938 se měla Vincencie provdat za svého budoucího manžela Josefa Abrahama, který byl povoláním stavař. Den před svatbou však byla vyhlášena všeobecná mobilizace. Jelikož musel Josef Abraham rukovat, zdálo se, že se svatbou je konec.  Nakonec však na svatbu došlo, i když měla poměrně rychlý průběh, pouze na  zlínském úřadě, ale vše se stihlo a novomanžel narukoval o den později.  V Baťových závodech zůstala paní Abrahamová zaměstnaná až do doby druhé světové války, kdy se dostala do pobočného závodu firmy ve Zruči nad Sázavou. Manžel následně neunikl totálnímu nasazení v závodě „Herman Göring Werke“ v Braunschweigu v Německu.  Po skončení druhé světové války nalezl Josef Abraham  zaměstnání na železnici, u Dopravního stavitelství.  Tak jej spolu s rodinou závály do našeho města pracovní povinnosti.  V našem městě nalezli také ubytování v Pernerově ulici. Odtud později přesídlili do vlastního domku na Jelenici. Vincencie Abrahamová po příchodu do Třebové nalezla zaměstnání v parnické textilce, konkrétně v niťárně. Odtud přešla do bývalého SOUŽ na Skalce, kde pracovala na vrátnici a později zde byla zapracována na topičku parních kotlů.
Velikou zálibou paní Abrahamové byla turistika. Poměrně brzy po příchodu do Třebové vstoupila mezi zdejší turisty, později putovala na výlety v tzv. „Nerudově skupině“.  Dodnes vzpomíná na řadu jejich členů, jako byli např. Jindřich Přibyl, Karel Havlíček, Franta Kapoun, učitelka Božena Rybková, Vlasta Kapounová a její bratr Jarda Morkes.  Měla možnost spolu s turisty navštívit Tatry, Vysočinu, Krkonoše a řadu dalších zajímavých míst.  Pravidelně, každou neděli, chodívala se svojí přítelkyní Olgou Preislerovou na vycházky kozlovskou serpentýnou  na Kozlovský kopec. Při zpáteční cestě obvykle následovala zastávka  na kávu v Národním domě.  Turistku paní Abrahamová nezapřela ani ve své každodenní cestě z Jelenice na internát na oběd. Do své oblíbené kuchyně docházela ještě v loňském roce, ve svých devětadevadesáti letech. Vincencie Abrahamová se do posledních chvil těšila  dobré fyzické i duševní kondici.  Také letos v únoru oslavila společně s představiteli našeho města a vedením Domova pro seniory   svoje 101. narozeniny.   Vedle zástupců rodiny, radnice a Domova pro seniory se na přání oslavenkyně dostavily učitelky ze ZUŠ M. Hamplová a J. Nováková, aby jí zahrály skladby podle jejího přání.  (Martin Šebela, foto Martin Šebela 2014)
Stavební práce na budově MŠ Vinohrady pokračují i v parném létě

Probíhá zejména  výměna oken, odstranění  azbestu z konstrukce a bude následovat zateplení. Vzhledem k tomu, že zahájení akce bylo k 1. červnu (ve skutečnosti ovšem s desetidenním zpožděním) tak průběh stavby je k 21/7 není příliš uspokojivý a bude znamenat, že od září nebude zateplení objektu realizováno, ale uvnitř bude možné budovu MŠ využívat.  Pracuje se však nejen v pracovních dnech, ale také o víkendech.   Snad se tím opožděné zahájení stavby dožene. Při prozkoumání stavu také zjistíte, že zahrada mateřské školky  je neudržovaná a to se jistě projeví na jejím stavu po prázdninách. Práce na vnějším plášti budovy budou zřejmě ještě pokračovat. Na budově VDA, kde se prováděla práce za více než 31 mil. Kč trvala práce rok, tady je rozsah prací asi pětinový. Budova je však poměrně složitá... Dostane novou fasádu a nový "outfit". To se pak bude dětem určitě  školka líbit... Rekonstrukce budovy  je financována s pomocí dotace z ROP EU.  (mm)
 

ČSSD už zbrojí na krajské volby

Krajské a okresní organizace ČSSD dostaly výzvu, aby do Prahy poslaly jména potenciálních lídrů pro blížící se krajské volby. V srpnu bude mít vedení strany k dispozici výsledky sociologického šetření, na jehož základě se na podzim budou v regionálních organizacích vybírat kandidáti na hejtmana. „Pracujeme přitom v omezeném rozsahu i s výzkumy veřejného mínění,“ potvrzuje premiér Bohuslav Sobotka. O tom, kdo bude za ČSSD kandidovat, definitivně rozhodnou straníci v primárkách.
Sobotka proto začal připravovat nové regionální opevnění. Jeho součástí by mělo být až sedm nových lídrů. Personální přepřahání by se vedle moravských oblastí mělo týkat i Plzeňského, Ústeckého, Libereckého a Královéhradeckého kraje. Uvolnit posty jiným by měli hejtmani, kteří figurují v kauzách nebo nepatří mezi Sobotkovy spojence. Zůstat by měli naopak středočeský hejtman Miloš Petera, pardubický Martin Netolický, jihočeský Jiří Zimola, karlovarský Martin Havel, vysočinský Jiří Běhounek a olomoucký Jiří Rozbořil.  (zdroj: lidovky.cz)
Ministryně pochválila kraj za přístup k čerpání evropských fondů

Pardubice (21. 7. 2015) – Na dvoudenní návštěvu Pardubic a Pardubického kraje dorazila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. V úterý dopoledne se na Krajském úřadě Pardubického kraje setkala nejdříve s hejtmanem Martinem Netolickým. Poté následovalo jednání s krajskými radními a členy Regionální stálé konference Pardubického kraje. Program ministryně následně pokračoval prohlídkou projektů spolufinancovaných z evropských fondů, a to jak v Pardubicích, tak například v Chrudimi či Slatiňanech.
 „Především nás zajímaly otázky týkající se příprav na nové programové období evropských fondů, jelikož nebude například možné čerpat finance na rozvoj cestovního ruchu, obnovy místních komunikací či památek, které nejsou národními kulturními památkami nebo v seznamu UNESCO,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Jsem také rád, že se připravuje nový zákon o veřejných zakázkách, jelikož současná podoba patří mezi nejsložitější v celé Evropské unii,“ dodal hejtman.
Dalším tématem pak byly takzvané Evropské domy, které by se měly stát centrálním příjmem pro žadatele o evropské dotace v regionech. „Velice si vážím přístupu Pardubického kraje a pana hejtmana Netolického, jelikož z jeho iniciativy se podařilo v pěti krajích přistoupit k projektu Evropských domů, přičemž Pardubický kraj byl první, který nabídl financování projektu z vlastního rozpočtu,“ uvedla ministryně Karla Šlechtová.

 

Národní programy nahradí výpadky evropských dotací
V rámci jednání nastínila ministryně také plány na řešení problematiky financování cestovního ruchu, místních komunikací či kultury v následujícím programovém období Evropské unie. „Ze strany ministerstva chceme suplovat výpadek evropských dotací do cestovního ruchu, kulturních památek, ale také místních komunikací obcí do tří tisíc obyvatel. Zažádala jsem proto ministerstvo financí o minimálně 500 milionů korun pro rok 2016, abychom mohli vypsat výzvy z národních programů a částečně tak sanovat tyto výpadky,“ sdělila k tématu ministryně Šlechtová.

 

Nový zákon zjednoduší veřejné zakázky
Zákon o veřejných zakázkách je v České republice jeden z nejsložitějších zákonů.  V současné době byl nový zákon o zadávání veřejných zakázek předložen do Legislativní rady vlády ČR, který musí implementovat evropské směrnice. „Návrh nového zákona byl dlouho diskutován a snažili jsme se v co největší míře vyhovět partnerům v území. Novinkou bude například možnost vyřadit uchazeče, který má vůči zadavateli z minulosti nesplněné závazky nebo odvedl nekvalitní práci, což byla jedna z připomínek starostů obcí, “ sdělila během setkání ministryně Šlechtová. „Osobně považuji za důležité zavedení povinných hodnotících kritérií, a to nejen ceny,“ dodal hejtman Martin Netolický.

 

Nová podlaha v hale na Dašické splní nejpřísnější kritéria

Pardubice (21. 7. 2015) – Vzhledem k nevyhovujícímu stavu podlahy ve sportovní hale Dašická v Pardubicích rozhodli krajští radní o její výměně tak, aby se zde mohly nadále konat zápasy nejvyšších domácích soutěží v basketbalu, futsalu či florbalu. Zhotovitel původní podlahy ji totiž do dnešního dne neopravil, a tak kraj rozhodl o její výměně na vlastní náklady, které poté bude po zhotoviteli požadovat. Předpokládaná hodnota rekonstrukce dosahuje částky 3,4 milionu korun.
„Na základě podnětu provozovatele haly bylo v únoru 2015 provedeno kontrolní měření, podle kterého podlaha nevyhovuje hned v několika parametrech. Není proto vhodné její další užívání pro vrcholový sport,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Neprodleně jsme kontaktovali zhotovitele stavby, který však do současné doby vady neodstranil a nenavrhl ani harmonogram jejich odstraňování. Chceme, aby v co nejkratší době byla celá záležitost vyřešena, a proto vady necháme odstranit a náklady s tím spojené budeme vymáhat na zhotoviteli původní podlahy,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Sportovní hala Dašická byla dokončena a do užívání uvedena v roce 2011. Výstavba haly byla spolufinancována z evropských fondů a celkové náklady na její stavbu přesáhly 48 milionů korun. Hala je určena pro potřeby pardubických škol, sportovních oddílů, ale také širokou veřejnost. Moderní hala splňuje také podmínky pro pořádání ligových utkání v basketbalu, házené, futsalu či florbalu. Během provozu haly se na Pardubický kraj obrátili zástupci České basketbalové federace (ČBF) s návrhem na využití haly pro utkání nejvyšší domácí soutěže a pořádání basketbalových turnajů. Z toho důvodu byla mezi Pardubickým krajem a Českou basketbalovou federací uzavřena dohoda o podmínkách rekonstrukce. Její první část, která znamenala navýšení kapacity hlediště na 1400 míst či nákup moderní informační tabule, byla dokončena začátkem tohoto roku. „V další fázi rekonstrukce počítáme s výstavbou propojovacího krčku do budovy gymnázia či navýšení kapacity sociálních zařízení, šaten a skladovacích prostor,“ dodal hejtman Martin Netolický.
 
HUDEBNÍ  ODPOLEDNE V DLOUHÉ  TŘEBOVÉ NA  STARÉM HŘIŠTI

8. srpna 2015
14.00 - 15.00  EVA a VAŠEK          16.00 - 17.00  EVA a VAŠEK
15.00 - 16.00  ŘETŮVANKA           17.00 - 18.00  ŘETŮVANKA

Bohaté občerstvení zajištěno.   Vstupné  100 Kč
 
Vyberte vaši Stavbu roku z 23 přihlášených objektů

Pardubice (21. 7. 2015) – Od tohoto týdne může také veřejnost hlasovat o nejlepší stavbě roku Pardubického kraje. Ve hře je 23 přihlášených objektů. Zatímco porota objíždí v těchto dnech stavby osobně a hodnotí je v pěti kategoriích, veřejnost si může vybrat bez ohledu na kategorie svou nejmilejší stavbu a hlasovat pro ni doma u počítače.
„Jednotlivé přihlášky včetně fotografií jsou k prohlédnutí na webové stránce stavbaroku.pardubickykraj.cz, kde je i možnost hlasovat. V loňském roce se odborná porota shodla s veřejností, které se nejvíce líbila rekonstrukce staré budovy Univerzity Pardubice na náměstí Legií. Ta získala prvenství i v kategorii staveb občanské vybavenosti. Odborníci ovšem posuzují nejen umělecký dojem, ale také kvalitu práce stavebníků, projektantů, a to, jak stavba slouží svému účelu,“ říká předseda poroty, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Spolupořadateli soutěže Stavba roku 2015 v Pardubickém kraji jsou spolu s krajem i Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Svaz podnikatelů ve stavebnictví v České republice. 
"Letošní hlasování veřejnosti potrvá do 15. září, slavností vyhlášení Stavby roku v Pardubickém kraji je naplánováno na 17. září v sále Jana Kašpara v bývalé reálce v Pardubicích,“ uvedla radní Pardubického kraje pro investice a majetek Ludmila Navrátilová. Vyhlášení bude doprovázet i výstava panelů všech přihlášených prací.
 
Labská stezka bude i v mobilu

Pardubice (21. 7. 2015) – Pardubický kraj bude ve středu hostitelem jednání členů pracovní skupiny koordinátora cyklotrasy Labská stezka - Nadace Partnerství o.p.s., která zastupuje v oblasti marketinku celé území ČR.  Tématem jednání bude plán marketinku pro rok 2016.
 „Naším cílem je naplánovat společné aktivity tak, aby během příštího roku byl spuštěn společný česko-německý web a ideálně i mobilní aplikace,“ řekl radní René Živný.  „Pardubický kraj aktivně podporuje i projekt výstavby infastruktury Labské stezky, v loňském roce přispěl na výkup pozemků pro výstavbu cyklostezky mezi Pardubicemi a Hradcem Králové částkou jeden milion korun a o dalších možných formách podpory se neustále jedná,“ doplnil radní René Živný.
„Česko-německý marketing Labské stezky stojí na třech rovnocenných pilířích: na oficiálním tištěném průvodci v češtině a němčině, na společném tříjazyčném webu a na mobilní aplikaci,“ potvrdil Dan Mourek koordinátor Labské stezky a viceprezident Evropské cyklistické federace. „Díky podpoře Pardubického kraje a ostatních partnerů a díky spolupráci s německými koordinačními centry Labské stezky, byla pro letošní rok poprvé vydána také plnohodnotná česká verze Oficiálního cykloprůvodce Labská stezka 2015 (od pramene Labe po německý Cuxhaven),“ sdělil dále Dan Mourek. Tištěný průvodce je bezplatně v distribuci jak v Německu, tak i v Česku, zejména v turistických informačních centrech a certifikovaných zařízeních Cyklisté vítáni.
 
Restaurace Vavřínovy lázně přijme kuchaře/kuchařku na plný úvazek, servírky a číšníky.
Informace na telefonu 602229536. Nástup možný ihned


  • Sledujeme průběh přestavby mostu na Chmelnici - foto VV z 21/7 2015