Českotřebovský deník 168/2015 (22/7)                                  
Rodinné centrum ROSA informuje 

Provozní doba na srpen:
Rodinné centrum Rosa je během srpna otevřené pouze ve středy od 8:30 do 12:30, mimo středy 12. 8., kdy bude centrum uzavřeno z důvodu konání anglického tábora v Rose, a středy 19. 8. z důvodu maZprávy z "letohradu: lování a následného generálního úklidu.
Ve  středu se tedy můžete těšit na setkání rodičů s doprovodným programem (Hrajeme si na školku – program pro rodiče s dětmi, vyzkoušení „školkového“ režimu).
Nadále během prázdnin můžete každou středu využít Klub Rosička (služba hlídání dětí od 2 let). 
V případě zájmu o cvičení těhotných a žen po porodu pište na:  fitbox-ct@seznam.cz
 
Mimořádné aktivity na srpen 2015:
10. – 14.8. Příměstský tábor s ANGLIČTINOU – pro děti od 7 do 12 let – POZOR – ještě máme VOLNÁ MÍSTA – tel. č. 608 824 981
27.8. Pohádkový les – od 15:00 U Floriána
 
Připravujeme na podzim:
Bazárek dětského oblečení
Sraz malých motorkářů
Dušičkové dekorace
Uspávání broučků
 … a další akce sledujte na našich stránkách www.mcrosa-radce.webnode.cz
Připravujeme také kroužky pro děti a dospělé (např. Keramika, Angličtina …),
podrobnosti budou k nalezení na našich stránkách koncem srpna.
Kontakt: Rosa rodinné centrum o. s., Ústecká 160, Česká Třebová (vchod z ul. Kyralova – sídlíme v budově bývalé jídelny a kuchyně ZŠ Ústecká),   tel.: 773 601427,  rcrosact@seznam.cz , www.mcrosa-radce.webnode.cz
 
Jak to vedou jinde - fotografie z Lanškrounké nově upravené zámecké zahrady  (krásné, že?)

A ty pěkné lavičky s opěradly.....
 

Zprávy z Letohradu

PROPOJENÍ CYKLOSTEZEK V LETOHRADĚ
Bylo vypsáno výběrové řízení na zhotovení projektové dokumentace na propojení stávajících cyklostezek (Letohrad - Ústí nad Orlicí a Letohrad - Žamberk) na budoucí cyklostezku Letohrad - Pastviny včetně  bezpečného průjezdu cyklistů přes město Letohrad, i s napojením vlakového nádraží či Tvrze Orlice. Projektová  dokumentace bude zpracována na základě vydaného územního rozhodnutí a navazuje na zpracovanou dokumentaci pro územní řízení pořízenou v rámci projektu „Letohrad, město vlídné k cyklistům“. Po získání stavebního povolení se bude město ucházet o dotační možnosti z Integrovaného regionálního programu, ve kterém by cyklodoprava měla být podporována dotací ve výši až 85 % uznatelných nákladů.
 
PRODEJ OBČERSTVENÍ POBLÍŽ ODPOČÍVADLA
Na konci cyklostezky z Ústí nad Orlicí do Letohradu, poblíž odpočívadla, bude stánek s občerstvením i s lavičkami k sezení. Otevřeno bude denně maximálně do 20 hodin. Na pronájmu městského pozemku konkrétnímu žadateli se usnesla rada.
 
ZPŘÍSTUPNĚNÍ HISTORICKÉHO DĚDICTVÍ
Schválena byla smlouva o dílo na zhotovení projektové dokumentace revitalizace zámeckého parku a přilehlých ploch - zpřístupnění historického dědictví. Vítěznou nabídku podala ing. Kateřina Dvořáková z Mělníka a činí 522.150 Kč. V úvodní fázi, konkrétně do 31. 10. 2015, musí být připravena dokumentace pro podání žádosti o dotaci, o kterou bude město žádat ve společném projektu s partnerskou polskou Niemczou. V další fázi se připraví projektová dokumentace pro stavební povolení. Předmětem projektové dokumentace bude zeleň, oranžerie, zámecká terasa, prostor bývalého zahradnictví,  restaurování a opravy stavebních prvků (obvodové zdivo, sochy, cesty apod.).
 
OPRAVA HŘBITOVNÍ KAPLE POKRAČUJE
Rada města schválila  uzavření smlouvy o poskytnutí grantu Pardubického kraje v programu stavební obnovy a restaurování kulturních památek a drobných objektů památkového charakteru na rok 2015. Podmínkou přidělení této finanční podpory je finanční spoluúčast Města Letohrad minimálně 40 procent.  Celková částka za opravu prováděnou v roce 2015 činí 223.436 Kč včetně DPH, z toho výše poskytnutého grantu je  50.000 Kč a podíl města  173.436 Kč.
 
BÝVALÉ ZAHRADNICTVÍ OŽILO DĚTMI
Lesní klub požádal město o pronájem části prostor bývalého zahradnictví v parku, kde chce rozšířit své aktivity. Rada města  schválila uzavření smlouvy o výpůjčce s Letohradským soukromým gymnáziem, pod něhož Lesní klub spadá. Vymezený prostor, kam umístní  lavičky nebo tee-pee přístřešek  využije klub k rozšíření klubové a sportovní činnosti. „Protože je vjezd do parku a k zahradnímu domku zakázán,  návštěvníci Lesního klubu budou využívat branku propojující Svatojánskou ulici s parkem, zaparkují pod hřbitovem a projdou do parku a nově vzniklou brankou do bývalého zahradnictví,“ dodala radní Iva Janoušková.
 
KINEMATOGRAF BRATŘÍ ČADÍKŮ V ČESKÉ TŘEBOVÉ 

Projekce se uskuteční na Starém náměstí v klidové zóně. Začatek ve 21.00 hodin.
Program:
 5. 8.    VEJŠKA
 6. 8.    TŘI BRATŘI
 7. 8.    HODINOVÝ MANŽEL
 8. 8.    FOTOGRAF
 9. 8.    POJEDEME K MOŘI
10. 8.   KRÁSNO
Vstupné dobrovolné, občerstvení zajištěno.
 
Imatrikulaci studentů prvních ročníků gymnázia. 

Slavnostní akt se koná 1. září od 15.00 (třída 1.C) a od 16.00 (třída 1.A – prima) v malém sále Kulturního centra Česká Třebová.
 
Kraj, město Polička i zaměstnavatelé v regionu hledají cestu k novým strojařům

Poličsko (22. 7. 2015) – Projekt na podporu přírodovědného a technického vzdělávání, TECHNOhrátky, stipendia, mediální kampaně, burzy škol či dny otevřených dveří ve firmách. To jsou jen některé z aktivit Pardubického kraje a řady dalších, vzájemně spolupracujících aktérů, kteří se snaží mladým lidem usnadnit cestu k úspěšnému profesnímu životu. Především v technických oborech mohou totiž absolventi odborných škol najít prestižní uplatnění, možnost dalšího odborného růstu i vysoké finanční ohodnocení. Přesto se odborná učiliště stále potýkají s malým zájmem žáků o tyto obory a průmyslové firmy s dramatickým nedostatkem pracovních sil.
V polovině července na Poličsku přivedla tato složitá situace k jednacímu stolu zástupce města, kraje a strojírenských firem. Dostatek kvalifikované pracovní síly zde totiž silně pokulhává za jejich doslova raketovým vzestupem způsobeným ekonomickým oživením a vznikem nových pracovních příležitostí. „Při výběru vhodných pracovníků pro obsluhu strojů jsem mezi dvaceti sedmi uchazeči zaznamenal pouze dva z oboru strojírenské výroby. Ostatní byli kuchaři, číšníci, obchodní manažeři, dokonce jedna inženýrka lesnictví,“ konstatuje majitel strojírenské firmy Karel Flídr ze Širokého Dolu. Výstavba dvou nových výrobních hal, potřeba zaměstnat ještě zhruba další padesátku lidí a především nedostatek absolventů strojírenských oborů jej přivedla k myšlence založit soukromé odborné učiliště, v kterém by firma vychovávala své budoucí zaměstnance.
Kraj zvýšený zájem firem o vzdělávání vítá a oceňuje, avšak za efektivnější považuje zlepšení spolupráce firem se školami. Žáky základních škol a jejich rodiče lze motivovat například činností v zájmových kroužcích či ukázkou moderních výrobních programů a technologií. A pokud si žáci příslušný obor nakonec vyberou, pak by měli mít během studia ve střední škole či učilišti možnost na takovém zařízení v rámci praktické přípravy pracovat. „Firmy už nyní může motivovat daňové zvýhodnění v případě, že se zapojí do odborného vzdělávání žáků středních a vyšších odborných škol. Jedná se o odpočet na podporu pořízení majetku na odborné vzdělávání a odpočet na podporu výdajů vynaložených na žáka,“ říká náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. Vznik nového soukromého učiliště není podle ní jednoduchý proces. „Musí být splněna celá řada zákonných podmínek a například učební plán nelze vytvořit pouze dle potřeby zřizovatele. Kraj by samozřejmě takovou žádost posuzoval s ohledem na  oborovou strukturu krajem zřizovaných škol,“ dodává.
Další jednání vedení strojírenských firem z Poličska se za účasti zástupců kraje uskuteční přímo ve středních školách nabízejících strojírenské obory ve Svitavách či v Chrudimi.
Z Domova na zámku letí reprezentovat do Los Angeles

Pardubice/Bystré (22. 7. 2015) – Od soboty se v Los Angeles uskuteční 14. Světové letní hry speciálních olympiád. Českou republiku má na této jedinečné světové sportovní akci reprezentovat 67 členná výprava, která bude bojovat o cenné kovy v atletice, plavání, bocce, bowlingu, cyklistice, gymnastice, stolním tenise, volejbalu a kopané. Nominace se podařila také obyvateli Domova na zámku Bystré, panu Pavlu Urbanovi, který posílí fotbalové družstvo.
Světové hry speciálních olympiád jsou pořádány každé 2 roky, střídavě jako letní a zimní, a jsou vždy jednou z celosvětově nejvýznamnějších sportovních a společenských událostí roku v této oblasti. Her se letos ve „městě andělů“ účastní na 7000 sportovců s mentálním postižením z více než 170 zemí světa. Slavnostně je zahájí americký prezident Barack Obama, který je zároveň se svojí manželkou Michelle patronem her.
Na světové hry speciálních olympiád byli čeští reprezentanti nominováni na základě výkonů dosažených na Národních letních hrách speciálních olympiád. Na těch posledních v Brně se dařilo právě Pavlu Urbanovi z Domova na zámku Bystré. Ten doplní fotbalisty z Tuchořic a ze Zlína.
„Přeji Pavlu Urbanovi a celé naší sportovní delegaci za mořem hodně úspěchů a také krásných zážitků,“ vzkázal do Bystrého radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola. Aktuální výsledky a fotografie z této akce budou k vidění také na facebooku Domova na zámku v Bystrém. Světové letní hry potrvají do 2. srpna.
Program Speciálních olympiád pro mentálně postižené založila na sklonku 60. let minulého stolení v USA Eunice Kennedyová – Shiverová, sestra prezidenta Johna F. Kennedyho, a uvedla tak v život myšlenku sportování coby prostředku rozvoje osobnosti a integrace lidí s mentálním postižením.
V České republice začalo hnutí působit v 90. letech minulého století. V tuzemsku působí České hnutí speciálních olympiád, které je oficiálním akreditovaným národním programem Special Olympics. V souladu s cíli a pravidly organizuje akce Speciálních olympiád v České republice, kde sdružuje asi 150 sportovních klubů, v nichž je do programu pravidelného sportování zapojeno na 3 tisíce sportovců s mentálním postižením.