Českotřebovský deník 171/2015 (25/7)                                  
Další nelichotivé snímky z parku na Zámostí

Fotky z parku, které jsem obdržel, posílám včetně textu dodaného textu:
"Ne, že je v parku  tankodrom, parkoviště stavebních strojů, ale ještě kafilérie. Pro matky s dětmi a pejskaře pěkná past ! "
Zavolala jsem to hned panu Cinkovi a před chvílí jsem se tam byla podívat. Je uklizeno vepřové i ostatní nepořádek. Jen vajgly u lavičky zůstaly a že jich tam je. A jsem, dostal  fotku z lokality od bývalého sběrného dvora v Benátkách, kde bylo pěkně uklizeno a teď se sem ze stavby mostu naváží odpad. Už zasahuje částečně do silnice. Na závěr přidávám smutný pohled na řeku. Lampa v parku je již nová a svítí, chodci navečer přes řeku (vlastně takový potůček) vesele přecházejí. 
K tomu praseti - je to asi dílo bezdomovců a tak jsem se chtěla zeptat, jestli se ve Třebové problém bezdomovců nějak řeší. Když máme na adrenalinové věže, měli bychom mít i na řešení tohoto problému.  VV

 




Poškozené Pendolino ve Třebové strávilo celý den

Podle zpráv  na ČT1 si u nás soupravu předávali ostravští a pražští technici. Proběhla zevrubná kontrola podvozku. Souprava budila  velký zájem veřejnosti. Ostraha ovšem zájemce o fotky zblízka odháněla.  Fotografie poslal Petr Sacha s dovětkem: "Pendolino nechtělo v České Třebové zastavovat, ale tentokrát udělali výjimku a stálo tu celý den...."


Hejtman navštívil Jevíčko. Řešil silnice, průmyslovou zónu či gymnázium

Pardubice/ Jevíčko (24. 7. 2015) – Pravidelné cesty po kraji zavedly v pátek hejtmana Martina Netolického do Jevíčka. V rámci pracovního jednání se setkal se zástupci města, gymnázia, základní školy, ale také Léčebného ústavu Albertinum. Tématem byly především aktuální problémy ve městě, připravované investiční akci, rozvoj průmyslových zón či další směřování zdejšího gymnázia.
„Se zástupci města jsme mimo jiné řešili některé rekonstrukce silnic v majetku kraje. Jedná se především o část ulice Okružní IV vedoucí ke gymnáziu i základní škole. Je zde naplánována úprava kanalizace, a proto jsme jednali o časovém souladu obou investičních akcí tak, aby nebyl provoz na silnici omezen na příliš dlouhou dobu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten s vedením města řešil také protipovodňová opatření či rozvoj průmyslové zóny. „Vedení města má jasnou představu na úpravu stávajícího územního plánu. Zamýšlená průmyslová zóna je však v území, kde je 1. či 2. stupeň bonity půdy, a proto bude muset být případně řešeno vyjmutí ze zemědělského půdního fondu,“ sdělil hejtman Netolický.
Stranou jednání nezůstal ani rozvoj jevíčského léčebného ústavu. „Ještě v letošním roce začneme v areálu ústavu rekonstruovat přístupovou komunikaci a zároveň připravujeme projekt takzvané plicní rehabilitace,“ řekl hejtman, který zároveň vyjádřil potěšení nad současným stavem Gymnázia Jevíčko, jehož situace nebyla v minulosti jednoduchá. „Dostáváme se do nové etapy, kdy nám odešlo 50 žáků, avšak 70 jich v příštím roce nastoupí. Nejhorší období, kdy byla ohrožená samotná existence školy, je zažehnáno a jsem přesvědčený, že se do obdobné situace již nedostaneme,“ dodal hejtman Martin Netolický
 
Žiletky z Jevíčka putují do celého světa

Pardubice/ Jevíčko (24. 7. 2015) – S více jak 220 zaměstnanci je jevíčská společnost Czech Blades největším zaměstnavatelem ve městě. Společnost navazující na tradici národního podniku Astra Diu vyrobí denně přes 4,5 milionu kusů žiletek, které z 95 procent putují do všech koutů světa. Přímo v areálu společnosti se s postupy výroby seznámil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Mluvili jsme o potřebách zaměstnavatele ve vztahu k vybraným profesím, kterých se na trhu práce v současné době nedostává. Rozebírali jsme také o spolupráci společnosti s městem, která funguje hned v několika oblastech. Je vidět, že společnost je úspěšná a má dobré ekonomické výsledky. Průměrná mzda v dělnických profesích se zde blíží průměrné mzdě celého Pardubického kraje,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Společnost Czech Blades navazuje na více jak šedesátiletou tradici výroby holicích a průmyslových žiletek. Společnost je předním světovým producentem čepelek z uhlíkaté oceli a navazuje na vysoké standardy předchozích vlastníků Astra Diu a Gillette. Do portfolia ochranných známek patří proslulé značky TIGER, TATRA, SOKOL, LUXOR či INDUSTRIAL