Českotřebovský deník 174/2015 (28/7)                                   
Návrh zadání územního plánu města Česká Třebová vystaven
Pro veřejnost je k dispozici na webu města i na odboru rozvoje města a investic, více ve veřejné vyhlášce ZDE
 
HUDEBNÍ  ODPOLEDNE V DLOUHÉ  TŘEBOVÉ NA  STARÉM HŘIŠTI

8. srpna 2015
14.00 - 15.00  EVA a VAŠEK          16.00 - 17.00  EVA a VAŠEK
15.00 - 16.00  ŘETŮVANKA           17.00 - 18.00  ŘETŮVANKA

Bohaté občerstvení zajištěno.   Vstupné  100 Kč
 
Z ČERVENÉHO BUKU LAVIČKY 
ŘEZBÁŘ ZTVÁRNÍ SYMBOLY MLÁDÍ A STÁŘÍ 
Na buk červený ze zámeckého nádvoří si letohradští dobře pamatují. Na konci loňského roku musel být pro svůj zdravotní stav pokácen. „Jednal jsem od začátku s dřevořezbářem Martinem Petrem, hledali jsme uplatnění dřeva. Od stojící dvojice novomanželů jsme se dopracovali k tomu, že zámecké nádvoří vhodněji doplní dvě lavičky umístěné vpravo a vlevo před mostem do parku. Vpravo by měla být dvojice symbolizující mládí (novomanželé ) a vlevo dvojice symbolizující stáří  (zlatá svatba),“   uvedl místostarosta Martin Hatka s tím, že místo s lavičkami by mohlo nahradit kulisu stromu, u kterého se svatebčané tak rádi fotografovali. (mn)   
 
Restaurace Vavřínovy lázně přijme kuchaře/kuchařku na plný úvazek, servírky a číšníky.
Informace na telefonu 602229536. Nástup možný ihned
 
FESTIVALOVÍ NÁVŠTĚVNÍCI DAROVALI  PENÍZE NA OPRAVU KAPLE
Na opravu kaple sv. Jana Nepomuckého na Kopečku přispěli návštěvníci koncertů Mezinárodního hudebního festivalu Letohrad 2015 částkou 24.043 korun. Vybraná částka byla Společností F. V. Heka předána Římskokatolické farnosti Letohrad. (mv)
 
V LETOHRADĚ MAJÍ POSILOVNU POD ŠIRÝM NEBEM
Vedle oblíbené cyklostezky nebo třeba skate-bikeparku máme v Letohradě i venkovní tělocvičnu.  Nestyďte se a přijďte si  zdarma  a na čerstvém vzduchu rozhýbat kostru. Venkovní rehabilitační posilovna na sídlišti U Dvora je určena seniorům, dospělým, maminkám a mládeži, není určena pro děti. Všech šest strojů (např. masážní, cvičební, posilovací) je celokovových a ve vandalům vzdorném provedení. Při cvičení se využívá pouze váha vlastního těla (do 150 kg). Hřiště přibývají po celé republice a v našem  okolí  bychom stejná nalezli v Ústí nad Orlicí nebo v Dlouhoňovicích.  (hlav)
 
V DOMĚ NAPROTI NÁDRAŽÍ V LETOHRADU JE OBCHŮDEK A DALŠÍ BYTY CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ
Několik let poskytuje Domov pod hradem Žampach jednu ze svých pobytových sociálních služeb v našem městě. Sedm uživatelů služby chráněné bydlení žije od roku 2013 bez problémů v městském bytovém domě v bezprostřední blízkosti letohradského náměstí. Služba chráněné bydlení je určena pro vybrané uživatele, kteří mají schopnosti bezproblémového soužití v bytech nalézajících se v běžné komunitě. Součástí této změny je samozřejmě také příprava klientů, ověřování jejich schopností a zajištění nezbytné asistenční péče v  potřebném rozsahu. V průběhu července až září tohoto roku plánuje Domov pod hradem  poskytování této služby v dalších bytech, a to v Tyršově ulici, v domě naproti nádraží.  V přízemí bytového domu otevřou v září malý obchůdek s nabídkou výrobků rukodělných dílen klientů Domova pod hradem. (lg)
 
Prodám chalupu ve Svinné (3+1).
Kontakt v době 16 - 18 hod. na čísle 274 772 537 nebo 606 415 070
 
SVĚTELNÁ TABULE VE ZKUŠEBNÍM PROVOZU Na vlakov0M a AUTOBUSOVÉM NÁDRAŽÍ V LETOHRADU
Společnost OREDO  v rámci projektu modernizace odbavovacího zařízení nainstalovala u vlakového a autobusového nádraží v Letohradě novou informační tabuli. Na světelné tabuli se prozatím zobrazují příjezdy vlaků a autobusů.  U výchozích vlaků ze stanice dosud scházejí odjezdy spěšných vlaků. Společnost slíbila, že potřebné informace brzy doplní. Světelná tabule je každopádně pro cestující a dopravce krok k lepšímu.  Podobná světelná tabule je na autobusovém nádraží v Holicích.
 
Současné postavení zdravotních sester budí rozpaky

Pardubice (27. 7. 2015) – Zástupci Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým se v pondělí sešli s řediteli čtyř středních zdravotnických škol, Univerzity Pardubice, ale také Nemocnice Pardubického kraje a. s. Tématem byl především požadavek Střední zdravotnické školy Ústí nad Orlicí na zřízení vyšší odborné školy se studijním oborem pro další výuku zdravotních sester, ale také nutnost řešení postavení nižšího zdravotnického personálu.
„Postavení zdravotních sester, potažmo nižšího zdravotnického personálu není pouze otázkou Pardubického kraje, ale celé republiky. V Pardubickém kraji máme čtyři střední zdravotnické školy a vysokou školu s bakalářským a magisterským titulem. Je nutné rozumně zvážit, zda by nebylo vhodné pro východní část kraje zřídit vyšší odbornou školou, jelikož postavení a pravomoci sester s vysokoškolským a vyšším odborným vzděláním jsou totožné, stejně tak platové ohodnocení,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Oproti minulosti neumožňuje současný stav zdravotnickým asistentům například odebírat pacientům krev. U ostatních činností pak musejí být doprovázeni sestrou s vysokoškolským nebo vyšším odborným vzděláním. Tento stav pak značně komplikuje provoz na pracovišti,“ dodal hejtman Netolický.
Pardubický kraj na rozdíl od ostatních krajů nedisponuje v současné době žádnou vyšší odbornou školou vzdělávající zdravotnické pracovníky. Pro absolventy středních zdravotnických škol je tak jedinou možností vysokoškolské studium. „Jsme přesvědčeni, že pro Pardubický kraj, jeho nemocnice, ale i samotné studenty by bylo zřízení vyšší odborné školy v tomto regionu přínosem,“ uvedla náměstkyně pro oblast školství Jana Pernicová. Výsledkem jednání byla dohoda o zpracování dokumentu porovnávajícího náplň studijního programu vyššího a vysokého školství, ale také aktuální potřeby Nemocnice Pardubického kraje a.s., jako nejpravděpodobnějšího zaměstnavatele absolventů studijních oborů. Nejedná se však pouze o nemocnice, ale také například o poskytování domácí péče. „Aby mohla sestra pracovat například jako ošetřovatelka pro domácí péči, musí studovat minimálně vyšší nebo vysokou školu,“ dodal náměstek hejtmana Roman Línek, do jehož gesce spadá oblast zdravotnictví.