Českotřebovský deník 176/2015 (31.7.)                                 
Krátce z dění ve městě

Údržba zeleně

se provádí pomocí odborně školených pracovníků  na Hřbitovní ulici, kde to stromy opravdu již dlouhou dobu potřebovaly. Vzrostlé břízy se dočkaly údržby především v dolní části Hřbitovní ulice, kde jednak velmi stínily obyvatelům zdejších rodinných domů, jednak ohrožovaly chodce padáním suchých větví, které nebyly odstraňovány a čekalo se až se větrem odlomí. Zásahy byly prováděny také v parku u městského krematoria. Vše s pomocí horolezecké techniky. Předtím byla údržba zeleně prováděna v  parku na Zámostí, tentokrát soukromým vlastníkem pozemku.  Park je již uklizen, došlo k výměně sloupu veřejného osvětlení.
 
Nový chodník ze zámkové dlažby zlepší podmínky pro chodce ve Slovanské ulici 

v úseku mezi ulicí Brožíkovou a ulicí V Lukách. bylo to moc potřeba dosavadní dlaždice byly na svou životností, nerovné, popraskané, pohybovaly se, po dešti se nedalo projít bez osprchování při stopnutí na uvolněnou dlážku. Při rekonstrukce se ukazuje, jak mizerný byl podklad pod stávající dlažbou. Zámková dlažba naváže na již upravený úsek ulice u dopravního terminálu. Míst, kde si občané stěžují na chodníky je více. město nemůže zasáhnout všude, existuje však plán, vlastně "zásobník" projektů, který se postupně realizuje. Bylo by zbytečné rekonstruovat chodník, který má být dle plánu např. plynařů v blízké době narušen, proto musí čekat. Takových míst je ve městě řada a bohužel jsou právě na frekventovaných místech. Jsou však místa, která dělají mimořádnou ostudu. Patří mezi ně samozřejmě chodník v Riegrově ulici od světelné křižovatky k městské knihovně
 
Prodejnu Konzumu na Skalce jsme neubránili, Konzum ji v závěru srpna uzavře.

Rozhodnutí obchodního družstva Konzum je jasné, prodejnu nelze díky její velké provozní ztrátě dále provozovat, jednání se českou poštou, která se táhla několik měsíců zkrachovala a tak v srpnu budeme do této prodejny chodit naposledy, od září bude uzavřena.  Proti uzavření prodejny byla na jaře zorganizována petice občanů, kteří se sice podepsali, ale podstatně nedokázali zvýšit tržby prodejny. A tak zůstalo skutečností, že průměrná cena nákupu zde nedosahovala stokoruny. Pro vše objemnější si zákazníci došli třeba do Kauflandu, zde nakupovaly jen maličkosti. A s tím se prodejna nedá udržet. 
Trn z paty mohla vytrhnout Česká pošta, která zde podle jedné z projednaných variant mohla zřídit franšízu. Pošta se do zřízení nové franšízy nehrne, znamenalo by to podepsat závazek na spolupráci na deset až patnáct let. Pošta však stejně nemůže své pobočky zrušit a tak zůstane současná ne příliš vyhovující pobočka v městském objektu v Klácelově ulici v čp. 7. Je to doufám současně pobídka pro správce majetku města, aby dům dal v městské památkové zóně do pořádku, aby nedělal ostudu. Všechny okolní domy jsou nyní opraveny, v okolí máme nově rekonstruovanou budovu městského muzea.  Pokud zde poště zůstane, město nebude dům prodávat a měl by být proto opraven. V nedávno schváleném Regulačním plánu městské památkové zóny Město vyzývá majitele domů a pozemků v zóně k úpravám, věřme, že to platí o pro tento objekt. S trochou nostalgie vzpomeňme, že zde právě sídlila tzv. "Domovní správa".
Zpět ke Konzumu. Objekt ve kterém se ruší  "Konzum market Skalka" je v majetku družstva Konzum, které rozhodně o jeho dalším využití, což může být pronájem nebo i prodej. Uvidíme.
 
Město Česká Třebová připravuje na 30.9.-4.10.2015  autobusový zájezd do partnerského města Agrate Brianza.

Město zde budou reprezentovat zejména sportovci, ale zúčastní se také českotřebovští ochránci přírody, kteří tak naváží na dosavadní spolupráci s mykology v Agrate Brianza. Ti budou právě v termínu zájezdu pořádat  opět jistě znamenitou výstavu hub. Na oplátku lze očekávat návštěvu z Itálie se zajištěním ubytování v rodinách českotřebovských ochránců přírody.
 
Charita hládí: Nepál, tři měsíce poté

Charita ČR se jako člen mezinárodní charitní sítě Caritas Internationalis zapojila do pomoci obětem zemětřesení v Nepálu. Pomáhá také díky lidem, kteří přispěli do veřejné sbírky „Charita pro Nepál“ a díky vám všem, kdo každoročně přispíváte do Tříkrálové sbírky, z jejíž části se tvoří humanitární fond na pomoc do zahraničí.
Charita Nepál  -  člen mezinárodní charitní sítě Caritas Internationalis, do níž patří více než 160  organizací včetně Charity ČR – pracovala s místními partnery a dobrovolníky, aby se pomoc dostala do deseti nejvíce zasažených míst země ještě před monzunovými dešti. „Naši pracovníci zajistili, navzdory všem překážkám způsobeným sesuvy půdy a špatnému počasí, aby se podpora dostala tam, kde je nejvíc potřeba,“ řekl Manindra Malla, ředitel operačních programů Charity Nepál. 
K dnešnímu dni obdrželo pomoc 294.980 lidí z 58.996 domácností. Charita Nepál jim poskytla materiály na postavení stabilnějších nouzových přístřešků, vodu a hygienické balíčky.
Ve vsi Chandani v oblasti Kavrepalanchowk odhodilo zemětřesení paní Mishri Nepal (74) na zem. Jak sama řekla, měla prý pocit, jako by její duše opouštěla tělo. Zachránila ji rodina a společně s dalšími přeživšími dostala pomoc od Charity Nepál, která se v oblasti zaměřila na distribuci vlnitých plechů, díky čemuž mohlo 314 domácností o 1.570 osobách zpevnit své dočasné přístřešky před náporem prudkých dešťů.  
Otec Pius Perumana, ředitel Charity Nepál, sdělil: „Ačkoliv jsme zaznamenali teprve tříměsíční výročí, Charita Nepál spolu se svými partnery už plánuje v dlouhodobém horizontu. Víme, že jakmile skončí prvotní fáze pomoci, musíme lidem zajistit podporu, aby dokázali obnovit své živobytí, zdroje svých příjmů. Domy se musí postavit znovu, a lépe. Není jednoduché udržet si naději, když je všechno kolem vás zničené, ale Nepálci byli a jsou velmi odolní a prokázali ducha spolupráce a soucitu se svými sousedy. Právě tyto projevy blahovůle obnovují naději na spokojený život v budoucnosti.“
Do pomoci v Nepálu se zapojily i další nejen evropské Charity. Česká Charita se připravuje s Charitou Švýcarsko na opravu či výstavbu škol. Veřejná sbírka „Charita pro Nepál“, č. ú. 55660022/0800 u ČS, VS 107
Prvních dvanáct adeptek na titul „Alej roku“ nominováno, přihlaste další 

PARDUBICKÝ KRAJ/PARDUBICE – Dvanáct alejí z deseti různých krajů už nominovali lidé v anketě Alej roku 2015, jejíž pátý ročník letos spustilo sdružení Arnika. Zatímco některé kraje mají v soutěži už i tři želízka, zástupkyně z krajů Karlovarského, Moravskoslezského, Plzeňského a Ústeckého zatím chybějí. Nominace na webu alejroku.cz ale stále běží a právě tu svou favoritku mohou lidé nominovat až do konce září. Třeba o tomto víkendu či při svých letních toulkách krajinou Česka mohou výletníci fotit, přihlašovat a soutěžit tak o hodnotné ceny. Loni veřejnost vybírala vítěznou alej z 62 stromořadí rostoucích po celém Česku.
„Mladá lipová alej statečně stojí u frekventované silnice a odráží pokusy o přestavby komunikace. Nominuji ji jako vyjádření díků správcům silniční zeleně pro Pardubický kraj, kdy u nás bylo loni vysazeno stromů více, než pokáceno,“ napsal ke své nominaci Martin Černý: http://alejroku.cz/2015/polabinska-alej
„Aleje jsou krásným fenoménem českých zemí už od dob baroka a představují historickou paměť krajiny. Spojují nás s našimi předky a jsou odkazem našim potomkům. Slouží jako orientační bod, lidé i zvířata v ní hledají v létě ochranu před ostrým sluncem a jsou důležitými biokoridory. Stromořadí udržují naši krajinu nejen krásnou, ale i zdravou a funkční. Když si půjdete do aleje odpočinout, projít se nebo projet na kole, můžete na své fotky zachytit třeba to, jak aleje přirozeně tvoří spojnice mezi místy, lidmi, ale i epochami našich dějin. Aleje jsou v Čechách i na Moravě stále opomíjené a ohrožené. Věřím, že naše anketa přivede do alejí další výletníky, kteří se nadchnou pro krásu i význam stromů v krajině a městech,“ popisuje význam alejí vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová ze sdružení Arnika.
„Stromy pro nás dělají mnohem více, než se na první pohled zdá. Jejich přínos si uvědomíme hlavně tehdy, když procházíme pod klenbami alejí nebo voňavým lesem. Přála bych si, abychom jich v krajině měli stále více a aby nám měly co říci. Stromy samotné se však bránit neumí, což mě přimělo, abychom jim s firmou Audit Daně CZ pomohli cestou z našeho pohledu nejefektivnější, tedy podporou organizace, která se jim věnuje,“ říká ředitelka generálního partnera ankety Alej roku Ing. Jana Moučková ze společnosti Audit Daně CZ.
Součástí ankety je i fotosoutěž, do které bude zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale fotky lze přihlásit i samostatně. Partnerem fotosoutěže je společnost Epson. Nejkrásnější fotografie pak vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů.
Do soutěžní ankety mohou lidé přihlásit „svou“ alej prostřednictvím webových stránek www.alejroku.cz. Každý může zaslat 1-3 fotografie (nejlépe ve formátu JPEG), ke kterým připojí stručný popis a důvod, proč si alej zaslouží pozornost.
Pokud Vámi nominovaná alej nebo Vaše fotografie zvítězí ve kterékoliv z kategorií, můžete se těšit na hodnotné ceny partnerů soutěžní ankety. Let balonem od firmy HaBalon čeká na toho, kdo nominuje vítěznou alej. Tiskárnu na fotografie dostane od firmy EPSON autor nejlepší fotografie. Mezi cenami nechybí ani knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové knihy Aleje od nakladatelství Mladá fronta, něco „na zub“ od PRO-BIO, poukazy na fotografické služby od Centra FotoŠkoda nebo vstupenky a permanentky do Botanické zahrady hl. m. Prahy a arboreta výstaviště Flora Olomouc a mnoho dalších.
Arnika chrání aleje již několik let. Iniciovala vznik petice „Zachraňme stromy“ požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 35 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 166 tisíc stromů.
Lidé, kteří ještě nemají svou oblíbenou alej, se mohou k výletům inspirovat v mapách a letácích Arniky: ve zcela novém průvodci Cesty k moravským alejím, ale i starších publikacích Významné a památné aleje Olomouckého kraje, Významné stromy středních Čech a Prahy, Aleje Zlínska - dědictví naší krajiny, Aleje Olomoucka - dědictví naší krajiny a Aleje Vysočiny - dědictví naší krajiny.