DLOUHOTŘEBOVSKÝ MICHAL KUBIŠTA VYPÁLIL OUŠŤÁKŮM RYBNÍK

Orlickoústečtí pořadatelé ze sdružení „Rozhoupej město“ sice motivovali „oušťáky“ k vrcholným výkonům při cyklistickém závodě na 24 hodin, absolutní favorit Michal Kubišta však nezklamal. Pětadvacetiletý student Univerzity Pardubice, který již letos v září ověnčí před svým jménem titul Ing. zvítězil i potřetí. V Dobrouči ujel za 24 hodin 650km, v červnu 2013 vzkázal, že s tímto vítězným výkonem není rozhodně spokojen a v roce 2014 chce překonat hranici 700km. Tato bájná hranice padla ve svátečních červencových dnech roku 2014. Čtyřiadvacetiletý borec ujel celému čtyřiadvacetihodinovému poli o několik desítek kilometrů a výkonem 764,4km se vepsal mezi nejlepší vytrvalce všech dob na kole v Československu.
Ani extrémní podmínky, tropická vedra přesahující 35oC, která ve dnech 4. a 5. července 2015 sálala, nevzala mladému cyklistovi vítr z plachet. Razantním způsobem zvítězil obdivuhodným způsobem 726,8km.
„Musím připustit, že letos mne to tropické vedro naprosto zničilo. Po osmi hodinách jsem byl absolutně „na ručník“. Dvacet minut jsem nehybně odpočíval vedle silnice, několik starostlivých automobilistů u mne zastavilo a ptalo se na zdraví. Na závodě jsem měl svého úžasného taťku, který mi čtyřiadvacet hodin pomáhal, stejně jsem však musel dvacet minut odpočívat po jedné hodině v noci a v pět hodin nad ránem. Psychika, nepsychika v těchto okamžicích nešla zkrátka únava ovládat. Z hlášení bdělých zapisovatelek jsem však věděl, že ani tento odpočinek mne o vítězství nepřipraví,“ přiznal držitel putovního poháru Michal Kubišta.
Absolutní šampion cyklistické čtyřiadvacetihodinovky prozradil, že ani s občerstvováním to nebylo letos ideální. „Do půlnoci jsem se posilnil několika houskami se šunkou a sýrem, následně již jsem mohl jíst pouze banány. Zřejmě to přehřátí….“
„Cyklistika je mým koníčkem již od školních let, pořádné silniční kolo jsem si pořídil před pěti lety. Motivovala mne tenkrát silniční časovka ústeckého Fortu na Andrlův chlum. Jezdil jsem ji kolem 11 minut. Zúčastňuji se také Českotřebovského cyklomaratonu. V roce 2013 jsem ho jel počtvrté a na trati 35km to bylo 2. místo. Řádné natrénování vše vylepšilo a v dalších ročních 2014 a 2015 jsem již před sebe nikoho nepustil“, říká Michal Kubišta.
Tento talentovaný českotřebovský cyklista však nenechává nic náhodě. S velkým uznáním ho přijal vynikající klub RCR BIKE TEAM Česká Třebová. Není s podivem, že co start tohoto cyklisty z Dlouhé Třebové, to „bedna“. Připomeňme například velice náročnou dvanáctihodinovku na horských kolech, kterou náš šampion vyhrál v sobotu 18. července ve Vysoké u Holic. Výkon opět obdivuhodný – 226km. A co jeho týmová kolegyně, která mu celý závod šlapala na paty. Vítězka žen Martina Neumanová 198km RCR BIKE TEAM Česká Třebová.   Milan Richter
Fenomenální dlouhotřebovský cyklista Michal Kubišta  Foto z 24 na kole 2015 Foto: M. Richter, K. Richterová