50. výročí U FLORIÁNA                                                        


V sobotu se u chaty FLORIÁN konala oslava 50. výročí postavení chaty Sboru dobrovolných hasičů Parník U FLORIÁNA, současně s výročím křtu této chaty. Na tuto slávu přijela už v pátek na návštěvu delegace hasičů z Biehainu, kteří znají toto prostředí „důvěrně“  více než polovinu jeho historie. Večer členové obou sborů strávili v chalupě U Kostelíčka, poznali nejstarší čtvrť našeho města, obhlédli rotundu a okolí a potom okusili výbornou večeři, kterou pro ně připravily členky spolku.
Parničtí hasiči si u svého patrona na sobotu vyprosili pěkné počasí, a protože se poslední měsíc usilovně snažili, aby chatu na toto významné jubileum řádně připravili, vyslyšel jejich prosbu a počasí bylo přímo ukázkové.
Od 12 hodin byly pro příchozí připravené drobné soutěže a činnosti – běh, vyzkoušení smyslů, klouzání na laně, stříkání vodní stříkačkou, ruské kuželky, kolo štěstí ...  Policisté ČR předvedli vybavení vozů, zájemcům nechali vyzkoušet vše, co bylo možné. Děti si odnesly nejen zážitky z posezení v policejním autě, ale také různé, pro ně zajímavé předměty. K dispozici dětem i dospělým byla i ukázka hasičské techniky, také němečtí přátelé představili svůj vůz.
Ve 14 hodin akci slavnostně zahájili  2 starostové - starosta města Jaroslav Zedník a starosta SDH Parník Jiří Coufal. Oba přivítali početnou veřejnost, členy spřátelených hasičských sborů a popřáli Floriánovi další úspěšné roky a návštěvníkům příjemnou zábavu. Všechny hasiče a jejich přátele potěšilo, že bylo starostou města slíbeno, že částečná výsprava cesty se dočká i následného řádného dokončení. Návštěvníci byli seznámeni s historií výstavby a provozu chaty, v sále byla také připravena krátká projekce fotografií, které všem ukázaly, jak tudy šel čas.
Pak už přišla na řadu hudební skupina MEDVĚDI, která rozezpívala přítomné. Jejich hudba byla proložena bohatým programem, který byl pro návštěvníky připraven. Děti i dospělí se mohli projet na 5 koních, psi  s  páníčky předvedli své umění. Velký úspěch měla skupina historického šermu TARTAS, která do svých hrátek zapojila i přítomné děti. Ty dokázaly potom rozhýbat svého lidského osla ( i když ne vždy chtěl poslouchat), porazit nepřítele různými zbraněmi a fígly. Všichni si souboje řádně užili. Skupina Medvědi vydržela hrát až do 18. hodiny. Jejich produkci zakončilo rodinné seskupení chlapců Janíčkových – Cirkus Humberto, kterým věkový průměr „kazil“ jejich otec, ale chlapci svým uměním okouzlili publikum. Že by nové seskupení Janíček - family?
V podvečer a večer rozpohybovala návštěvníky hudební skupina MINIMAX, která svou hudbou uspokojila všechny věkové kategorie. Poslední návštěvníci se rozcházeli v brzkých nedělních hodinách, což svědčí o tom, že nejen dle mínění hostitelů, ale také podle spokojenosti hostů byla oslava úspěšná.
V kronice sboru se píše, že při úspěšných akcích si museli hasiči po různých spřízněných restauracích půjčovat sudy piva, museli důkladně promyslet, kolik uzeniny, chleba a dalších dobrůtek mají nachystat. Po dlouhé době museli být do různých směrů vysláni poslové, aby doplnili zásoby, přestože i po materiální  stránce hostitelé přípravu nezanedbali. V neděli by klidně mohla místo novotou svítící tabule „u Floriána“ viset tabule „U snědeného krámu“. Což je dobře, svědčí to o tom, že dle odhadu kolem 500 hostů se cítilo u Floriána jako doma. Nikdo z budoucích hostů se ale nemusí bát, protože i nadále u Floriána na návštěvníky budou od 30. dubna do 30. září každou sobotu i neděli po 14. hodině čekat uzeniny z udírny, chlazené pivo, limonády atd.
Co zbývá na závěr -  z celého srdce poděkovat Floriánovi za počasí,  hostům za jejich návštěvu a spokojenost, hudbám, „pejskařům, koňákům“ i bojovníkům za jejich skvělou produkci a všem členům za jejich obětavou práci.
Rádi bychom také požádali návštěvníky, jestli by  na naši e-mailovou adresu sdh.parnik@seznam.cz nemohli poslat nějaké zajímavé fotky, aby nám rozšířili náš archív. Nejzdařilejší fotka bude odměněna.
DĚKUJEME  VŠEM  a TĚŠÍME SE na další společné akce!!    Jak se říká: PŘIJĎTE POBEJT!!!       

  Předvečer oslav chaty se konalo posezení v chalupě "U Kateřiny"

 
 
 
 

 

 

 

 

Sobota 11.7. U chaty Florian: