ÚDRŽBA A PROPAGACE NAUČNÝCH STEZEK          

Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Podorlicko je provozovatelem a spolutvůrcem dvou naučných stezek v okolí České Třebové. Jsou to smyslově naučná stezka „Údolím Skuhrovského potoka“ a  semanínská „Stezka ČSOP“. Ochránci přírody každoročně zajišťují obnovu obou stezek, pořádají na nich akce pro veřejnost, zajišťují propagaci stezek. Letos byly ve spolupráci s ČSOP Podorlicko o obou stezkách natočeny dokumenty České televize pro program „Toulavá kamera“. Pracuje se na knize „Toulavá kamera“. Informační centrum Česká Třebová připravuje turistickou vizitku stezky „Údolím Skuhrovského potoka“ a Obec Semanín připravuje propagaci stezky formou videotrasy na portálu www.Turistika.cz. ZO ČSOP Podorlicko vydalo letos pro školy aktualizované pracovní listy pro program Škola na stezce.

Ačkoliv ZO ČSOP Podorlicko podává každoročně projekty na opravu stezek do grantového řízení Pardubického kraje, zajištění provozu by nebylo možné bez spolupráce s obcemi, na jejichž katastru stezky vedou. Obec Rybník a Obec Semanín celoročně zajišťují sekání trávy na trase stezek. Město Česká Třebová přispívá na akce Hledání jara na stezce a Rodina na stezce. Obě stezky jsou vybaveny informačními tabulemi a dalšími prvky, které vyžadují větší péči.

Na semanínské „Stezce ČSOP“ je na údržbu nejvíce náročná soustava klád s vodou tzv. knajpoviště, která je ale zároveň největším mediálním „táhlem“ stezky. Provoz knajpoviště by nebyl možný bez pravidelné péče a kontroly. Zaměstnankyně Obce Semanín v průběhu letní sezony zajištují každodenní čištění klád od nánosu řas. (viz foto). 

Atraktivním prvkem smyslově naučné stezky „ Údolím Skuhrovského potoka“ byl totem u Srnovského ohniště. Ještě v dokumentu „Toulavá kamera“ natáčeném v dubnu 2015 je zachycen tento totem i jeho autor Jaroslav Nastoupil. Na základě této reportáže vznikl požadavek na vytvoření turistické vizitky a dokumentu do publikace „Toulavá kamera“. V červnu 2015 byl totem z důvodu nestability a nebezpečí ohrožení návštěvníků na pokyn Obce Rybník skácen (foto). Vzhledem k tomu, že se na nás obracela řada návštěvníků s dotazy a také proto, že na totem jsou vázané otázky pracovních listů i trasy keškařů, ZO ČSOP Podorlicko zajistilo přetisk informační tabule – je na ní starý původní totem osady Kwakiutl i totem Jaroslava Nastoupila z roku 2000, bohužel už jen na fotografii.

V současné době ochránci přírody provádějí na smyslově naučné stezce opravy a nátěry tabulí. Je opraveno čichárium (viz foto), připravuje se výměna dřev opotřebované marimby a oprava mostků. Jsme rádi, že díky grantu z Programu péče o životní prostředí v Pardubickém kraji v roce 2015 můžeme tyto opravy zajistit. Cílem je aby se návštěvníci na obou naučných stezkách cítili dobře a bezpečně.

Hana Grundová ZO ČSOP Podorlicko.