ČESKOTŘEBOVSKÉMU DOSTÁLOVI APLAUDOVALY TISÍCE „TALIÁNŮ“

Ještě ani nedoznělo úspěšné turné čtyř drah v Německu a již zářil českotřebovský dráhový cyklista Jan Dostál, reprezentující řadu let Českou republiku, v Itálii.
Vraťme se však na skok do Německa. Jan Dostál, společně Ondřejem Vendolským, (www.puskinak.cz) vyzkoušel špičkové dráhy v Singenu, Oberhausenu, Õschelbronnu a Dudenhofenu. Druhý a třetí den zářili čeští reprezentanti, tak jak se patří. VOberhausenu, v závodě Madison, na betonovém oválu nestačil Dostál s Vendolským pouze na švýcarskou dvojici Claudio Imhof a Loic Perizzolo. Velice cenné druhé místo pochopitelně oba borce nažhavilo správným směrem. Vyvrcholením z českého pohledu byl ovšem třetí den, kdy se jelo na hodně nebezpečné dřevěné dráze v Gãufeldenu Õschelbronnu. Jan Dostál vyhrál suverénním způsobem závod ve scratchi. Zařazený do nejvyššího bodového Rankingu UCI, tedy C1. A tak získal dráhař týmu www.puskinak.cz i hodně důležité body UCI potřebné pro kvalifikaci na ME, či MS na dráze.
Slavná šestidenní v italské Fiorenzuole, na otevřeném čtyři sta metrů dlouhém stadionu, nedaleko Milána, je každoročně velice hojně navštěvována nadšenými italskými fanoušky cyklistiky. Čtyři – pět tisíc diváků to je každý večer zcela normální. Jenže tito diváci si to přijdou na ochozy opravdu užívat. Dámy ve večerních róbách, pánové v oblecích, zkrátka svátek cyklistiky. Každý vítěz je pochopitelně mnohokrát vyvoláván, aplaudují mu tisíce „Taliánů…“. Deník Liberta představil nejúspěšnější borce na úvodním listu  a samozřejmě v barvách
Osmnáctý ročník Sei Giorni Delle Rose skončil vítězstvím favorizované italské dvojice Elia Viviani - Alex Buttazzoni, (Elia Viviani, vítěz etapy na Giro d´Italia, držitel červeného dresu nejlepšího sprintera a spolujezdec našeho českého závodníka Leopolda Koniga, který momentálně jede Tour de France) Druzí skončili jejich krajané Michael Scartezzini - Francesco Lamon a stupně vítězů doplnili – hodně překvapivě ale naprosto zaslouženě dráhaři www.puskinak.cz Jan Dostál - Ondřej Vendolský. Byl to v konkurenci osmnácti dvojic ze třinácti zemí obrovský úspěch. Jedna z hlavních disciplín ,,Giro Lanciato,, - Letmé 400m dlouhé kolo které se jelo na čas každý den po dobu šesti dnů se podařilo české dvojici Dostál - Vendolský VYHRÁT a to celkem pětkrát kdy v prvním dnu skončili druzí za dvojici Viviani - Buttazonni , zbytek klání ,,Giro Lanciato,, bylo kořistí jen a jen českotřebovského borce Jana Dostála a jeho kolegy Ondřeje Vendolského.
Celkové pořadí 6-Days ve Fiorenzuole prvních deseti dvojic:
1. Elia Viviani - Alex Buttazzoni (ITA) 109 bodů; 2. Michael Scartezzini - Francesco Lamon (ITA) 35- 1 kolo ztráty 3. Jan Dostál - Ondřej Vendolský (CZE) 82; 4. Claudio Imhof - Loic Perizzolo (SUI) 66; 5. Peit Bulling - Regan Gough (NZL) 58; 6. Oliver Beer – Gael Suter (SUI) 54; 7. Steven Burke - Oliver Wood (GBR) 33; 8. Alex Frame - Marc Ryan (NZL) 31; 9. Calum Scotson - Daniel Fitter (AUS) 11; 10. Joseph Berlin-Semon - Thomas Greco (FRA) 10. 
                                                                                                                                Milan Richter
Úspěšná dvojice Jan Dostál a Ondřej Vendolský     Foto: Archív