JSOU VĚCI, KTERÉ NEMUSÍME VIDĚT…                  

Podzemní kontejnery, které pod dlažbou ulice ukrývají velkoobjemové kontejnery na tříděný odpad, nabízejí ideální řešení pro centra měst, jakým je i Staré náměstí v České Třebové. Jejich umístění prozrazují pouze vhazovací sloupky.
Město tím šetří prostor, místo objemného kontejneru stojí na ulici jen box o velikosti odpadkového koše. Slouží jako plnicí otvor a je konstruován tak, že se do něj dá odpad jen vhazovat. Brání tak nejrůznějším sběratelům v tom, aby se ve smetí přehrabovali a vyhazovali jej ven, v jeho okolí tak vznikal nepořádek. Současně přestává být i snadným terčem nejrůznějších legrácek, které končí převržením a vysypáním kontejneru. Pod zemí zůstává i hlasitý třesk tříděného skla a v neposlední řadě i zápach.
Podzemní kontejnery zkrátka výrazně přispívají ke zvyšování kvality životního prostředí. Aby občanům sloužily tak, jak je výše popsáno, je i tady potřebné při vhazování vytříděného odpadu minimalizovat jeho objem. Plastové lahve musí být sešlapané, papírové obaly rovněž, aby neucpaly vstupní otvory pro vhazování odpadu dalšího. Pokud se tak neděje, o čemž svědčí i skutečnosti z posledních týdnů, dochází následně ke znemožnění odstraňování dalšího odpadu. Ten je pak ukládán v okolí kontejnerů a na náměstí vzniká nepořádek.
Apelujeme proto na všechny obyvatele, a to ať občany s trvalým pobytem na Starém náměstí, tak i na návštěvníky, aby odpady do těchto podzemních kontejnerů vhazovali tak, aby nedošlo k zablokování vstupních otvorů.
Tyto kontejnery jsou určeny pouze pro fyzické osoby. Podnikající subjekty, které zde mají provozovny/obchody, musí mít odstranění odpadů zajištěno smluvně se subjektem, oprávněným k převzetí jejich odpadů.
Děkujeme za pochopení.
Odbor životního prostředí MěÚ ČeskáTřebová.