Kynologie Javorka

6.7. 2015  1.Třebovské klání – nové pojetí soutěže

Shoda ve jménech měst Česká a Moravská Třebová nás a naše moravské kolegy přivedla na myšlenku uspořádat zcela novou netypickou soutěž. Její důležitou součástí byly specielní cviky, které naše ZKO zařadila do svých soutěží již v roce 2000.
Důvodem vzniku bylo nejenom si v pohodě zazávodit a vyzkoušet i něco nového, ale také se skvěle pobavit a nabídnout svým čtyřnohým partnerům trochu uvolnění v náročné sezoně.
Za oba Kluby mohli startovat i hostující členi. K našemu překvapení byl o akci a podporu našeho závodního týmu takový ohlas, že počet závodníků výrazně převýšil mnoho klasických krajských závodů.
Výsledek byl skvělý. I přes opravdu horké počasí vše klapalo na jedničku, naštěstí si  psi i páníčci mohli dopřát celodenní chlazení pod tekoucí vodou. Nejvíce si užila rozhodčí Iveta Skalická, která na place stála prakticky bez přestávky od rána do pozdního večera celých 12 hodin. Ukončení a vyhlášení vítězů probíhalo dlouho po 20. hodině.
Jednotlivé kategorie probíhaly ve stupních ZZO, ZZO1, ZM, ZVV1 a Ex Obrana, povinnou součástí byly různé skokové a aportovací cviky, odmítání pamlsků, přenášení psů, pozice ve výšce apod.
Naši ZKO zastupovalo celkem 21 týmů, Moravskou Třebovou 17 týmů. Kategorii ZZO, ZZO1, ZVV1 i Ex Obrany vyhráli naši závodníci – Marie Stráníková se Zorettou Niox, Filipiová Eliška s Baronem, Eva Mihalíková s Canem, patřila nám i druhá umístění. V kategorii ZM jsme zástupce neměli. Celkem jsme si odvezli 14 pohárů a navíc i ten nejdůležitější – pro vítěznou ZKO!
 
Závod se zkouškou dle KJ     26. – 27. 6.

V závěru června jsme opět uspořádali oblíbené závody se zkouškou ZOP a ZPU. Vzhledem k velkému počtu účastníků byly dvoudenní, navíc rozděleny na více skupin dle kategorií.
V roli rozhodčího byl delegován pan Jindřich Hon z Ostravy, který konstatoval, že výkony psů byly opravdu skvělé – nakonec zadání 5x 100 procentního bodového limitu mluví o všem. O pořadí pak rozhodovaly opravdu naprosté maličkosti. Až do 18.místa byla zadána známka VÝBORNÁ! Zvítězila Jiřina Schichová s pudlicí „Pampi“, na druhém místě se umístila Monika Šmídová se stafordkou Airin a na 3.místě Věra Elsingrová sdobrmankou Heidi. Další „stovku“ získala Jana Lexová s NO Zee-Vera Niox a Marie Stráníková se Zorettou Niox.
I vyšší kategorie ZPU1 s pachovými pracemi nabídla skvělé výkony. I zde rozhodčí zadal známku výborná a to do druhého místa. Vítězem se stala Soňa Šmajzrová se středním  kníračem Donigarou, druhé místo patřilo Martě Hurtové se stafordkou Donou a 3.místo Lence Lodrové s briardem Honey Sparkler.
Z celkového počtu 28 účastníků nesplnil limit pouze jeden tým.
Velmi kvalitní výkon předvedla Marie Stráníková, která nastoupila v obou dnech na postupové zkoušky a obě se Zorettou splnila.
 
Závody Obedience  20. – 21.června  Polsko – Olešnice

Velký úspěch zaznamenala  i naše členka Iveta Skalická, která byla ve funkci mezinárodní rozhodčí delegována na závody Obedience v Polsku a to v mezinárodních i polských zkušebních řádech. Pobyt byl zajištěn přímo v zámeckém hotelu a součástí bylo i sobotní grilovací párty. Jednalo se opravdu o  skvělou příležitost a sbírání nových zkušeností a poznatků.
Soutěž probíhala v zajímavém prostředí zámeckého parku Olešnice. Velmi příjemná akce byla spojena se závody Agility a Dogfrisbee a nikomu, včetně diváků nevadila velká sobotní přeháňka což se na českých akcích říci nedá.
V závěru víkendu proběhla ještě menší soutěž pro kynologickou veřejnost, o kterou byl velký zájem.
Výbor ZKO Javorka