Míša Stránská je vicemistryně Evropy v běhu do vrchu                    

V sobotu 4. 7. 2015 se na portugalském ostrově Madeira utkali atleti z 25 zemí o evropské tituly v soutěži jednotlivců i týmů. Našim závodníkům se na těžkých tratích podařilo v každé kategorii prosadit do desátého místa. Nejvíce se dařilo juniorkám. Členkami české reprezentace byly i dvě závodnice z České Třebové Michaela a Adéla Stránských.
Při závodě teplota nedosahovala tropických hodnot, nicméně vysoká vlhkost vzduchu způsobovala silné pocení a dojem, že je mnohem tepleji. V cíli se dokonce nad vrcholky kopců válela příjemná a chladivá mlha. Přesto dobíhali závodníci velmi vyčerpáni, a to nejen díky obtížné trati plné schodů, ale i vlivem silné dehydratace.
Byla to právě první disciplína celého programu, která přinesla českým barvám největší radost v podobě stříbra, které vybojovala Michaela Stránská, která časem 22:10 zaostala za vítěznou Němkou Sarah Kistnerovou (21:26) o 44 sekund. Bronzovou medaili pro sebe získala Francouzka Elsa Racasanová, která doběhla 4 sekundy za Míšou. Jen těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě zůstala další česká reprezentantka Tereza Korvasová. Pro 16. místo si doběhla Carmen Idris Beshirová a 24. skončila Pavlína Poláčková. V soutěži týmů (součet pořadí tří nejlepších) dívky obsadily skvělé druhé místo tři body za Němkami a jeden bod před Turkyněmi.
V soutěži juniorů nejrychleji vyběhl trať Nor Stian Aarvik následovaný dvojicí Turků. Stříbro získal Abdullah Yorulmaz a bronz Mustafa Göksel. Nejrychlejší z českých juniorů byl Sebastián Vošvrda na devátém místě. Jáchym Kovář proběhl cílem na devatenáctém místě. Další dva naši běžci se umístili ve třetí desítce. Adam Gaura třiadvacátý a Pavel Hladík na dvacáté šesté příčce. V soutěži družstev skončili naši junioři šestí. Zvítězili mladíci z Turecka.
I v soutěži žen jsme se dočkali velmi solidního umístění naší závodnice. Zkušená Pavla Schorná-Matyášová doběhla na sedmém místě. Závod jasně opanovala Rakušanka Andrea Mayrová. Z ostatních českých reprezentantek se vešla mezi první třicítku ještě Taťána Metelková (24.). Dagmar Rychnovská byla čtyřicátá první a hned o místo za ní zůstala Adéla Stránská. Ženy skončily stejně jako junioři šesté v soutěži družstev. Vyhrály Britky, které měly v první desítce tři závodnice.
Závěr celého programu obstaral závod mužů. Na trati dlouhé 11 850 metrů s převýšením 1200m se z titulu evropského šampiona radoval Nor Johan Bugge. Pro stříbro finišoval Švýcar David Schneider a bronz putuje do Itálie zásluhou Alexe Baldacciniho. Z českých běžců se nejlépe vedlo dle očekávání Robertu Krupičkovi, když doběhl devátý. Jan Janů skončil dvacátý šestý. V druhé polovině startovního pole pak byli klasifikováni Vít Pavlišta (38.) a Lukáš Kučera (47.). Týmový závod ovládli Italové. Naši muži vybojovali páté místo.
Česká reprezentace se z Madeiry vrátila se solidní bilancí dvou stříbrných medailí a celkem pěti individuálních umístění v první desítce.
 
Míša Stránská (2. místo juniorky)
Míšo opět vynikající výsledek a ke zlatu už je to blízko. Jak se tvůj úspěch rodil na trati?
Po startu jsem se snažila držet v první desítce. Závod se rozběhl dost rychle, protože prvních 300m bylo mírné klesání. Následovala prudká odbočka na uzoučkou pěšinku a já se nechtěla zaseknout v zácpě. Pomalu jsem se propracovala asi na 5. pozici, kde jsem se držela až k ukazateli 2 km do cíle. Tam pro mě byla krizová část závodu. Turkyně a Francouzka běžící na 2. a 3. místě se mi začínaly vzdalovat. Naštěstí se vedle mě vyloupla Terezka a společně jsme je znovu doběhly. Podařilo se mi trochu si odpočinout na konci vláčku a nabrat síly. Asi 1,5 km do cíle jsem všechny holky předběhla, ale Francouzka Elsa se mě udržela a po chvilce byla opět přede mnou. Asi 800 m před cílem jsem si řekla teď nebo nikdy a dolovala ze sebe zbytečky sil. Elsa se pořád držela 3 vteřinky za mnou. Snad nikdy pro mě nebylo 800m delších než teď. Dala jsem do závodu všechno, ale ten výsledek za to stál. Ještě bych měla říct, že vítězku závodu jsem viděla pouze jeden kilometr a pak už ne. Ke zlatu je to ještě dlouhá cesta a spoustu práce.
Jak si budeš užívat prázdniny. Dáš si teď nějaké volno, nebo se už budeš připravovat na zářijové MS?
Prázdniny mám celkem nabité. Za pár dní odjíždím do hor na turistiku, což pro mě znamená týdenní odpočinek od tréninku, ale přechody Alpských vrcholů budou náročné až až. Na přelomu července a srpna vyrážíme na vysokohorské soustředění. Na nějaký odpočinek není čas. Zářijové MS bude brzy za dveřmi. A jak s oblibou říká můj trenér: „Bez trenirovky nět čempiona“.
Jak se ti líbil ostrov. Moc času na prohlídku nebylo.
Času bylo opravdu málo a na nějaké prohlídky už vůbec žádný. Jelikož jsme dorazili na hotel až v pátek dlouho po půlnoci a v 9 už vyráželi na prohlídku trati, nebylo moc času ani na spánek. Mrzí mě, že jsme na Madeiře nestrávili více času, protože ostrov byl ohromující. Neuvěřitelná příroda, kterou my z Evropy vůbec neznáme. Strmé porostlé svahy mi připomínaly Avatar. Chybělo jen, aby se kopce vznášely :)
Velkým úspěchem je i druhé místo v týmech. Ke zlatu nebylo daleko. Co na stříbro říkaly ostatní juniorky?
Všechny jsme byly nadšené. Nejprve jsme se bály, že nám to na stupně nevyjde, ale tentokrát stálo štěstí na naší straně a od bronzové medaile nás dělil jeden rozhodující bod. Po minulých smolných čtvrtých místech máme ze stříbra velkou radost.