SBD Česká Třebová  připomínkuje poměry na sídlištích

V jarním období t. r. se obrátilo představenstvo Stavebního bytového  družstva Česká Třebová dopisem na zastupitele města s žádostí o projednání opakovaně se vyskytujících připomínek a podnětů od svých členů bydlících v bytech SBD, doplněný o fotodokumentaci stavu.. Jednalo se např. o potřebu zlepšení povrchu chodníků a komunikací pro pěší (chybějící dlažební kostky, díry v asfaltu, nerovný povrch umožňující vznik velkých kaluží) a také na zanedbanou úpravu zeleně na sídlištích i mimo ně. Neudržovaná zeleň zasahuje do profilů domů  a zastiňuje byty nižších podlaží apod. Připomínky byly také ke stávajícím kontejnerovým stáním např. na Křibu u čp. 1813/1814.  Na dopis obdrželo SBD  odpověď od starosty města a správce komunikací (Eko Bi. s.r.o.), které byly také předloženy zastupitelům na červnovém zasedání ZM, kde k němu nebyly žádné další připomínky.
V odpovědi bylo přislíbeno provedení pěstebních opatření zeleně v nejbližším možném termínu a opravu poškozeného litého asfaltu na sídlišti Trávník na sídlišti Lhotka. Tyto práce již byla provedeny. Stav chodníků na Křibě byl  ohodnocen jako takový, že popraskané dlaždice s nerovností povrchu nezpůsobují žádnou závadu ve schůdnosti chodníku. Kontejnerové stání na u čp. 1813/14 není v majetku města, bylo postaveno jako součást objektů, pro které slouží, opravu by tedy měli zajistit  uživatelé tak, jako tomu je u ostatních bytových domů ve městě. 
Z textu odpovědi starosty města, schválené usnesením ZM 22. června: "Stav zeleně je v našem městě průběžně sledován a od roku 1998 je pravidelně prováděno zpracování hodnocení stromů odbornou arboristickou firmou. V návaznosti na toto hodnocení (případně i z podnětů občanů) jsou realizovány zásahy na jednotlivých dřevinách nebo plochách zeleně. V roce 2010 byla zpracována projektová dokumentace „Revitalizace, obnova městské zeleně a rozvoj ploch sídelní zeleně", která se stala podkladem pro žádost o dotaci z Operačního programu Životní prostřední. Součástí projektu byl též dendrologický průzkum včetně stanovení pěstebních opatření u stávajících dřevin. Navržená pěstební opatření u stromů jsou realizována v souladu se zadáním veřejné zakázky a směrnicí Státního fondu životního prostředí ČR. s jehož podporou je projekt revitalizace zeleně v rámci Operačního programu Životního prostředí uskutečňován. Projekt Revitalizace městské zeleně bude dokončen v říjnu letošního roku a do tohoto projektu budou ještě v tomto roce investovány finanční prostředky v celkové výši 3 623 tis. KČ. Pokud se jedná o problematiku budování, rekonstrukce, opravy a údržbu komunikací a chodníků, domníváme se, že je jí věnována péče odpovídající rozpočtovým možnostem města, přičemž je vhodné konstatovat, že vývoj má v tomto směru stále vzestupnou tendenci. Jednotlivé stavební akce zahrnují nejen centrum města, ale i jeho místní části a dále je také nutné reagovat na připravované zásahy tzv. „síťařů" (ČEZ DISTRIBUCE, RWE, ORVOS, atd.), aby byly práce na opravovaných úsecích v maximální míře kumulovány. Tyto stavební akce jsou rozděleny mezi město Česká Třebová a správu místních komunikací, jíž je pověřena společnost Eko Bi s.r.o. Díky zpracovanému „Zásobníku projektů", který je pravidelně aktualizován, máme velmi dobrý přehled o skutečném technickém stavu místních komunikací a chodníků. Je zřejmé, že popraskané dlaždice nepůsobí žádným estetickým dojmem a nerovnost povrchu některých chodníků způsobuje za deště zadržování vody a vytváření nepříjemných kalužin. V současné době však, bohužel, nemáme Vámi uvedené chodníky zařazeny do "Zásobníku projektů", neboť v něm je jen část takových, jejichž technický stav vyžaduje neodkladnou opravu."  (re)