SÓLO PLAVBA KOLEM SVĚTA 
MARTINA DOLEČKA

V polovině letošního května vyplula Alya II. s kapitánem Martinem z Nového Zélandu, kde přezimovali, opět na sever, do vod Pacifiku. Cílem bylo království Tonga, kde Martin navázal přátelské vztahy s domorodci. Z Letohradu vezl na Tongu mnoho pozdravů a řadu dárků...
Oceán ovšem, jak to často bývá, rozhodl jinak. Krátce po vyplutí se objevily potíže s autopilotem, bez kterého není sólo plavba možná. Není myslitelné celé dny sedět u kormidla a řídit loď bez odpočinku. Martin má dva autopiloty elektrické a jeden větrný. Přesto ho vážnost situace donutila přemýšlet o změně kurzu, zejména v okamžiku, kdy se mu do cesty postavila bouře. Ta jej zasáhla asi 250 Nm severně od Nového Zélandu. Silný vítr zničil hlavní plachtu a Martin byl donucen změnit cíl a  tak 1. června po uplutí 950 Nm doplul do přístavu Nouméa v Nové Kaledonii.
Po velkém zvažování co dál, se rozhodl v plavbě pokračovat na záložní výbavu.
Vyřídil potřebné vízum a další formality pro vstup na australské území a dne  24. června  vyplul směr východní část Austrálie, přístav Mackay 1100 Nm. V polovině plavby ho opět zasáhla silná bouře a přerazila kormidelní list, čímž se loď stala neovladatelnou. Martin musel improvizovat a upravit větrné kormidlo kusem překližky. Po dramatické plavbě se mu podařilo  12. července doplout do přístavu Mackay.
Protože loď potřebuje vyrobit nové kormidlo, a to je náročné jak časově tak i finančně, rozhodl se pro letošní rok loď vyzvednout z vody na bezpečné místo a pokud se mu podaří projekt do té doby udržet, bude příští rok pokračovat. Všem příznivcům vzkazuje: „Určitě se v tuto chvíli nevzdávám!  Pozdrav a velký dík všem, kdo mi pomáhali, mysleli na mne a drželi palce.“    KPT Martin Doleček a Alya II.
O jeho plavbě se můžete více dozvědět na  stránkách  www.martindolecek.com nebo jeho aktuální stav na stránkách www.krásajachtingu.cz  O dalším pokračování svérázné plavby budeme informovat opět na stránkách LZ.   (re)
(Poznámka: Martin Doleček (*1984)  trvale bydlí v Letohradě)
Autorem projektu je MARTIN DOLEČEK  (*1984), dnes známý mladý jachtař, který se již několikrát představil v rádiu i na největších jachtařských srazech, kde je přezdíván jako "námořní svéráz". Představil svou plavbu na vlastnoručně postaveném katamaránu Elis II po Evropě i své dvě plavby přes Atlantický oceán s plachetnici Alya II. Nyní se snaží zrealizovat svůj další sen, a to SOLO PLAVBU KOLEM SVĚTA.
Tento projekt, odstartovaný začátkem roku 2014, představuje nejen osobnost Martina Dolečka, ale zároveň způsob osamělé plavby, která se u nás podařila ještě za Československa Richardu Konkolskému, a která zachovává vysokou příčku v mezinárodním jachtingu za Českou republiku.