Českotřebovský deník 177/2015  (2.8.)                                   
Svinnský kros v krásném areálu vyhrál Filip Záveský a Adéla Stránská.

Ve Svinné se od roku 2003 pořádal "Běh Svinnou" a vedl většinou po asfaltových cestách v obci s délkou od 4,6 - 6 km. Byl to závod zajímavý, a díky pořadatelům někdy i veselý, měl svého času i zahraniční účastníky z Keni, pro nezájem pořadatelů po několika ročnících zanikl. běžecký závod ve Svinné však žije dál. od roku 2010 se běhá Svinnský kros, který vznikl v prvním ročníku díky iniciativě majitelů firem, které spolupracují s Janem Šimůnkem při zajišťování Iscarex poháru. Závod pak již z kalendáře nevypadl a zůstává v pravidelném letním termínu a obohacuje nabídku běhů mimo dráhu a to v krásném zajímavém areálu firmy Iscarex ve Svinné, letos se běžel s názvem "Svinnský Iscarex kros".
Závod se konal v pravidelném letním termínu 24. července 2015 za velmi teplého počasí. Vysoká teplota ovlivnila výkony i když byl start závodu stanoven až na 19. hodinu. Součástí Svinnského krosu jsou také závody v žákovských a mládežnických kategoriích, které se běžely již od 17 hodin. Běžecký a sportovní areál firmy Iscarex ve Svinné  byl opět velmi dobře připraven. Hlavní závod má délku 5400 metrů, stanovený a vyznačený okruh s délkou 900 metrů bylo třeba absolvovat šestkrát. Diváci a další doprovod závodníků  měl dokonalý přehled o dění na trati, která byla zvolena stejně jako v minulých letech, jen posekaný travnatý povrch byl tvrdší a sušší než jindy. Pro dětské a mládežnické kategorie byly vyznačeny tratě kratší.  Pro účastníky závodu bylo zajištěno občerstvení, pro děti pak i zajímavé dětské hřiště. Parkování vozidel byl poměrně blízko u silnice  Zhoř - Svinná. Do hlavního závodu odstartovalo celkem 83 závodníků a závodnic.  Po startu se rychle dostali do čela "papírově" nejlepší  a to dvojice Iscarexu Filip Záveský - Ladislav Kučera,  třetí doběhl Michal Horáček, který však věkem již patří do kategorie Muži B, kterou tak jasně  vyhrál časem 19:41. Byls kratším odstupem stíhaný Vojtěchem Vondrou  (Vencl tým), který byl časem 19:59 klasifikován jako nejlepší dorostenec.
Kategorii Muži C vyhrál Aleš Stránský 13. nejlepším časem 22:01. Mezi dospělými závodníky se na plnou délku závodu postavil na start  spolu se svým tatínkem teprve pětiletý Štěpán Lebeda  z Ústí nad Orlicí, byl přihlášen do kategorie "dorostenci". Uběhl nakonec pod dohledem tři kola, tedy úctyhodných 2700 metrů a potom odstoupil. Tatínek  Martin Lebeda (Extrém team Hylváty), který upravil v prvních  kolech své tempo podle syna, nakonec doběh v kategorii Muži B jako poslední  v čase 37:33. Filip Záveský doběhl první také do cíle, trať zvládl za 19 minut a 23 sekund a utekl Ladislavu Kučerovi jen o pouhé tři sekundy. V cíli si stěžoval na problémy s dýcháním, způsobené nepříznivým vedrem  Z žen byla nejrychlejší Adéla Stránská. Vyhrála s časem 25 minut a 8 sekund (31. nejlepším časem) i přesto, že měla na trati problémy. „Udělalo se mi špatně asi ve třetím kole, tak jsem tam musela chvíli odpočívat, asi minutu, a pak jsem si řekla, že to přece nevzdám. Tak jsem to ještě doběhla, už pomaleji, ale naštěstí jsem měla náskok, tak mi to vyšlo,” řekla Adéla Stránská
Fotografie ze závodu najdete ZDE
Výsledky závodu najdete na webu ČTBK Iscarex ZDE
Tejnice představila další talenty

Pardubice/Hrochův Týnec (31. 7. 2015) - Další ročník tradiční letní akce Tejnice má talent se uskutečnil v Tyršových sadech v Hrochově Týnci zejména pro děti a mládež z tohoto města, jejich rodiny a také pro širokou veřejnost. Diváci mohli zhlédnout 16 soutěžních čísel. K vidění byla povedená taneční nebo break-dance čísla a zaznělo také mnoho známých melodií v podání malých i starších zpěváků. Vítězem se po napínavém dvoukolovém klání stal nadaný třináctiletý zpěvák Fredy, který zároveň zvítězil i v tajném hlasování diváků.
„Z průběhu akce bylo zcela patrné, že Šance pro Tebe v Hrochově Týnci odvádí velký kus práce a že svými aktivitami dokáže zaujmout děti i mladé rodiny. Díky ní měla veřejnost možnost poznat řadu mladých talentů z Hrochova Týnce,“ řekl radní Pardubického kraje Pavel Šotola, který se účastnil jako porotce soutěže.
V doprovodném programu pro nejmenší návštěvníky byla připravena také výstava prací dětí, které navštěvují výtvarný kroužek Šance pro Tebe. V programu bylo zařazeno vystoupení místních hudebníků, bratrů Šándorových, a také pardubické kapely Donrvetr. 
Pro první tři umístěné soutěžící jejich úspěchy neskončily jedním odpolednem. Hned následující týden měli možnost vystoupit v rámci pravidelných Komunitních úterý v Chrudimské Agoře v programu s názvem Ozvěny Tejnice má talent.
 „Považujeme za důležité pro místní komunitu, aby lidé měli možnost setkat se na akcích, jako byla tato. Je to nejen příležitost se pobavit, ale také spolu komunikovat a vzájemně se lépe poznat,“ uvedla Sophia Dvořáková.

Nezapomeňte na piknik v Javorce ! Slavíme 130 let od jejího založení!