ČESKOTŘEBOVSKÝ DENÍK  179/2015 (4.8.)                  
Student Radovan Švarc si přivezl další cenný kov, tentokrát z Thajska

Radovam Švarc byl několik let nejúspěšnějším studentem českotřebovského gymnázia. Je to letošní absolvent a jistě budoucí velmi úspěšný matematik. Výčet jeho úspěchů byl v Českotřebovském zpravodaji nejednou zmíněn.  Nyní přidal další úspěch, tentokrát v Asii, v Thajsku. kde reprezentoval naši republiku v mezinárodní matematické olympiádě. opět se vrátil domů s cenným kovem. Čeští  reprezentanti uspěli na 56. Mezinárodní matematické olympiádě v thajském Chiang Mai. Podělili se s Mongolskem a Švýcarskem o 45. – 47. místo z celkových 104 zúčastněných států. Mezi úspěšnými Čechy byl také absolvent českotřebovského gymnázia.
Česká delegace bojovala na Mezinárodní matematické olympiádě v Thajsku s téměř šesti stovkami soutěžících. Družstvo letos tvořilo šest studentů, z nichž tři si domů přivezli cenné kovy. Mezi nimi byl opět i východočeský student Radovan Švarc z Gymnázia Česká Třebová. Další dvě medaile putovaly do Přerova a Olomouce. Zbylí tři Češi obdrželi čestná ocenění udělovaná za úspěšné vyřešení alespoň jedné úlohy.
Mezinárodní matematické olympiády se zúčastnilo celkem 104 států a ČR se dělí o 45. – 47.  místo s Mongolskem a Švýcarskem. Celkovým vítězem byly letos USA, které předběhly Čínu a Jižní Koreu. Letošní olympiáda dle mínění mnohých patřila k jedné z nejtěžších a úlohy rozhodně nebyly lehké. Naši si sice výborně poradili  s kombinatorickou první úlohou, na které překvapivě pohořeli jinak výborní Vietnamci, a o něco hůře se čtvrtou geometrickou úlohou.  (Podle Orlického deníku)
 
Výzva! Hledáme účastníky pro průzkum.

Chodíte do knihovny studovat nebo si rádi půjčujete beletrii? A chcete chodit do knihovny rok zadarmo? Věnujte nám hodinu svého času a pomozte zlepšit služby českých knihoven, přijďte se v pondělí 24. srpna zúčastnit průzkumu pro připravovaný Centrální portál knihoven, na jehož vývoji se naše knihovna podílí. Přihlaste se na adrese http://goo.gl/forms/KmSnS7uNy9, máme pro vás malý dárek a roční zápisné do knihovny zdarma!
 
Výstavy PhDr. Josefa Zavřela

Před několika dny  se objevila v Českotřebovském deníku informace o chystané výstavě fotografií "Dobré jitro z Bali"Josefa Zavřela v českotřebovském Kulturním centru, která se uskuteční v září t.r. V této souvislosti (a proto, že Josef Zavřel již dříve v České Třebové vystavoval) jsem obdržel dotazy na to, jaká byla dosavadní výstavní činnost fotografa Josefa Zavřela. Požádal jsem proto autora  nové výstavy fotografií z cest po indonéském ostrově Bali o poskytnutí krátké informace: 
 
Než podám podrobnější výčet o svých samostatných výstavách, rád bych se zmínil, že mé první uveřejněné snímky byl koncem 50. let minulého století, cyklus o orchideích, ilustrující zásadní článek Jaromíra Seidla v německém reprezentativním časopise Die Orchidee, vycházejících v tehdy západoněmeckém Hamburku.
Dále, že mou první fotoreportáží byla série dnes už historických snímků z r. 1960, zachycující koncert a osobnosti jazzové skupiny STUDIO 5 (Luděk Hulan, Jan Konopásek, Vladimír Tomek, Ivan Dominák, Ivan Holitzer a Karel Velebný) v kavárně zimního stadionu v Praze Na Štvanici. Ze Studia 5 již dnes žije jen pan Konopásek.
A konečně jsem poprvé nesměle vystavoval, spolu s renomovanými výtvarnými umělci, na 1. Říčanském salonu 1995, jehož jsem byl i hlavním organizátorem a producentem.
Abych mohl vystavovat samostaně, to znamenalo beze zbytku splnit několik závažných podmínek: mít dostatek peněz, volného času a vhodně zvolit téma, o kterém jsem chtěl podat své obrazové svědectví. Proto jsem se fotografii mohl s uspokojením věnovat až po ukončení mého pravidelného zaměstnání. Stalo se tak až v r. 2006, kdy už mi bylo plných 75 roků.
Zatím jsem samostatně vystavoval v Městském kulturním středisku a v Městské lidové knihovně J. Husa v Říčanech ( 2010, 2015), ve Výstavní síni Městského úřadu Prahy 10 (2011, 2013, 2014), výstavním prostoru Umělecké školy keramické v Bechyni (2013, 2014 a 2015), v Kulturním centru v České Třebové (2012, 2014) a v paláci Kolowrat v divadelním klubu Stavovského divadla (2011, 2012, 2013).
Zpravidla každá z výstav obsahovala 80 i více exponátů a třeba i několik monotematických  panó. Ústřední názvy vystavovaných souborů nebyly symbolické a spíše se vztahovaly k pojednávaným tématům. Proto: „Motivy z cest“, „116 zastavení v Provence“, „Dobré jitro z Bali“, „Yellowstonský národní park“, „Africké safari“, atd.Celkem jsem vystavoval snímky z několika desítek navštívených zemí čtyř světadílů. Jejich zařazení někdy nevyniká překvapivým pojetím, ale zase v sobě mají svou sílu dokumentu a výpovědi. Proto i tyto fotografie, pro které jsem mnohdy šel v nehostinných podmínkách i několik dnů cesty, mají své  oprávněné ilustrující místo!
A konečně poznámka technická: od r. 1993 jsem pracoval s aparátem Olympus IS-3000, 35-180 mm s předsádkami 28 a 300 mm. Používal jsem výhradně kinofilm KODAK 200. Stejnou značku jsem využíval jak v laboratorním procesu, tak i ve zpracování snímků.
Nyní, vlivem nového nákupu, prodělávám „léta tovaryšská“ s digitální kamerou PANASONIC DMC-FZ 1000, LUMIX 25-400 mm.
 
Cyklisté pojedou Regionem Orlicka", také přes Českou Třebovou

Startují závodníci kategorie juniorů a nejlepší z kategorie kadetů. Pořadatel pozval i závodníky ze sousedních států. V loňském 28. ročníku startovalo 130 sportovců. O start v letošním ročníku projevily zájem i týmy z Belgie.
Pro závodníky je připraveno šest soutěží: soutěž jednotlivců, sprinterská soutěž, soutěž o nejlepšího vrchaře, soutěž o nejlepšího závodníka roč. narození 1999, soutěž o nejlepšího kadeta a soutěž družstev. Závod je součástí Českého poháru juniorů.
Závod bude probíhat za běžného silničního provozu, regulace dopravy bude prováděna příslušníky Policie ČR a pořadateli na motorkách. Další opatření pro bezpečnost a plynulost silničního provozu budou řešena dle požadavků vzniklé situace pořadatelem závodu. Organizátoři proto prosí všechny motoristy a přítomné diváky, aby byli maximálně obezřetní. ˇPOřes Českou Třebovou vede poslední čtvrtá etapa ve směru na Skuhrov. Pořadatel: DUHA Lanškroun.
 
Pátek 7. srpna
16.00 hodin: představení závodníků + zahájení na náměstí J. M. Marků 17.00 hodin: start první etapy „Rudoltické" 77 km
Sobota 8. srpna
9.00 hodin: start druhé etapy „Nepomucká" časovka na 10 km (start a cíl v ulici Kralická u čerpací stanice Dota)
14.00 hodin: představení závodníků na náměstí v Jablonném nad Orlicí 15.00 hodin: start třetí etapy „Přes Křížové hory" 79 km
Neděle 9. srpna
9.00 hodin: start čtvrté etapy 87 km  11.20 hodin: vyhlášení výsledků
Vláda rozhodla o větší regulaci hazardu v ČR

Vláda ČR na svém zasedání ve středu 29. června 2015 projednala přes padesát bodů. Členové kabinetu schválili například nový zákon o hazardních hrách, novelu zákona o střetu zájmů, strategii vlády pro migrační politiku, zpřesnili pravidla pro financování kampaní politických stran. Vláda se zabývala rovněž materiálem ministerstva dopravy ohledně základních parametrů zadávacího řízení na provoz mýtného systému. Tento bod byl přerušen do příštího jednání vlády s tím, že k němu proběhne jednání v rámci expertní skupiny koalice. 
Hazard bude důsledněji regulován, nový zákon byl přijat po téměř 25 letech  Vláda dnes přijala důležité nástroje pro důslednější regulaci hazardu v naší zemi. Na nový zákon o hazardu se čeká již několik let, vládě se jej podařilo připravit za 18 měsíců svého fungování. Schválené návrhy zákonů posilují pravomoci státu a obcí v kontrolách provozu hazardu, zavádíme povinnou přestávku po dvou hodinách hry i povinnou zavírací dobu heren od 3.00 do 10.00 hodin, zvyšujeme zdanění hazardu a rovněž sankce za porušení pravidel. Jde o další důležitý splněný závazek v rámci programového prohlášení a závazků vlády. Věřím, že silnější regulace hazardu bude mít v Parlamentu podporu napříč politickým spektrem a tato důležitá opatření vejdou co nejdříve v platnost.
Novela zákona o střetu zájmů posílí transparentnost při výkonu veřejné funkce Vláda pokračuje v úspěšném prosazování opatření na podporu transparentnosti politiky a veřejné správy. Novela zákona o střetu zájmů zavádí centrální elektronický registr oznámení o střetu zájmů, který bude spravovat Ministerstvo spravedlnosti a jenž výrazně zjednoduší dosavadní systém. Majetková přiznání se budou muset nově podávat již ke dni zahájení výkonu funkce. Sjednotí se také systém sankcí. Jedná se o výrazné změny, které mají za cíl posílit transparentnost a kontrolovatelnost při výkonu veřejné funkce.
Vláda schválila koncepci lepšího hospodaření s vodou. 
Koncepce by měla vést k lepšímu hospodaření s vodou, tedy lepší zavlažování, využití dešťové vody, šetření s vodou a její zadržování. Dokument obsahuje přes 50 úkolů pro ministerstva a úřady, počítá i se zvýšením poplatků za odběr podzemní vody. 

Vláda schválila plán na řešení nelegálního výkupu kovů. Kamerové systémy nebo centrální registr sběren kovů mají podle návrhu ministerstva životního prostředí přispět k řešení problémů s nelegálním výkupem kovů. Tato i některá další opatření obsahuje materiál ministerstva, který dnes schválila vláda. Krádeže kovů pro nelegální výkup ohrožují bezpečnost na silnicích a železnicích a často vedou ke znehodnocení památek nebo veřejného i soukromého majetku.
Vláda odmítla bezplatné vynětí půdy pro bytovou výstavbu.  Vláda odmítla návrh skupiny poslanců z klubu TOP 09 a Starostů, aby se u některých pozemků pro bytovou výstavbu nemuselo platit za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Vyplývá to z průběžných výsledků středečního jednání vlády. Zrušení poplatků by se podle předlohy týkalo případů, kdy na pozemcích umožňují bytovou výstavbu územní plány. Bez ohledu na stanovisko vlády dostanou materiál k projednání poslanci.