Českotřebovský deník  181/2015 (6/8)                                  
Vzpomínka na září roku 1938

Železniční trať, procházející Českou Třebovou, byla v době možného válečného konfliktu hlavním prostředkem pro přepravu vojska i bojové techniky. Zajištění plynulého provozu bylo proto pro Čs. armádu velmi důležité a z toho důvodu došlo i k vybudování pozic protivzdušné obrany v okolí nádraží. Jedna z nich byla v louce za obytným objektem tehdejších Akciových cihelen, který se nachází při komunikaci od prameniště Vrbovka k silnici do Semanína. Jednalo se o kruhový zákop o průměru cca 220 cm a hloubce asi 120 cm. Po obvodu byl zpevněn kůly, mezery v tomto případě byly vyplněny zlomky materiálu z cihelny, podlaha byla vydlážděna cihlami. Uprostřed byl sloupek s trnem, na který se nasazoval lehký kulomet ČZ vzor 26, opatřený mířidly ke střelbě na letadla. Tato sestávala z průzoru, od kterého ve vzdálenosti asi 50 cm byly místo mušky dva soustředné kroužky, větší o průměru asi 4 cm, menší 2 cm, a uprostřed kulička. Míření se provádělo tím způsobem, že obsluha kulometu jej musela nasměrovat tak, aby letadlo směřovalo na střední bod mířidla a podle rychlosti a výšky stroje určit předsazení střelby. S kamarády, kteří bydleli v domku v sousedství, jsme samozřejmě sledovali probíhající výcvik a všichni jsme se také naučili kulomet ovládat.  Ing. Milan Řezník
 
4. sraz „PAVLAČOVÝCH  ČERVEŇÁKOVÝCH“ dětí

Vážení a milí „Červeňáci“, čas se nachýlil, brzy už uběhne další rok od našeho posledního setkání.
Podle domluvy jsme naše další setkání naplánovali
na pátek 18. 9. 2015   po 17. hodině opět ve vinárně restaurace Pod Skalkou.
Pokud máte na někoho kontakt, pozvěte ho mezi nás. Těch, kteří pocházejí z Červeňáku, je mezi námi stále dost a rádi se uvidíme i s těmi, kteří dříve nemohli. Těšíme se na setkání.
Pokud máte někdo nějaký dotaz, použijte e- mailovou adresu:   xcervenak@seznam.cz
Za organizátory Dáša Chadimová a Hana Frűhaufová       
 
Státní dotaci na rekonstrukce silnic kraj využije beze zbytku

Pardubice (6. 8. 2015) – Do silnic II. a III. tříd v Pardubickém kraji bude v letošním roce investována více než jedna miliarda korun. Kromě financí z vlastního rozpočtu a peněz z evropských fondů využije kraj dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Ten na projekty oprav živičných krytů a mostů pro Pardubický kraj vyčlenil téměř 283 milionů korun.
„Sedmnáct projektů je v současné době ve fázi výběrového řízení, přičemž termín otevírání obálek je 7. srpna. Na dalších silničních a mostních stavbách se již pracuje. Jde například o mosty v Drahoši, v Ronově nad Doubravou, Třemošnici nebo Horních Ředicích či modernizaci silnic v Dubanech, Bližňovicích, Nových Hradech a nedávno dokončenou okružní křižovatku v Nemošicích,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V případě, že vysoutěžená cena připravených projektů bude nižší než částka alokovaná Státním fondem dopravní infrastruktury, máme připraveny další projekty k realizaci. Rozhodně nebudeme žádné přidělené finance vracet,“ dodal hejtman Netolický.
Čilý stavební ruch na silnicích v Pardubickém kraji je patrný. Nese to však sebou komplikace pro řidiče v podobě uzavírek a dočasných omezení silničního provozu. „Je logické, že většinu modernizací provádíme právě v letních měsících, kdy jsou počasí a zejména teplota pro provádění těchto stavebních prací vhodné. Uzavírky dopředu projednáváme s obcemi, městy, policií, provozovateli veřejné autobusové dopravy, místními podnikateli a dalšími důležitými účastníky řízení tak, aby co nejméně postihly obyvatele, podnikání a návštěvníky kraje. Bez trpělivosti řidičů a ostatních účastníků provozu se to ale neobejde. Proto bych je prosil právě o trpělivost a shovívavost,“ doplnil náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek.
 
Zpěváci z Pardubic testují nový sál filharmonie ve Wroclawi

Pardubice/Wroclaw (6. 8. 2014) – Na festivalu Singing Europe ve Wroclawi vystoupí v pátek a v sobotu večer spolu s dalšími účinkujícími také Vysokoškolský umělecký soubor (VUS) z Pardubic pod vedením Tomáše Židka. Ve městě, které bude příští rok Evropským městem kultury, testují vystupující hudebníci sály nově postaveného Národního hudebního fóra. To bude oficiálně otevřeno až na začátku září.
„Wroclaw je hlavním městem našeho partnerského regionu, proto jsem rád, že naši mladí zpěváci mají možnost účinkovat v tomto špičkovém hudebním sále. Podle mých informací patří k nejlepším v celé Evropě,“ říká 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který cestu Vysokoškolského uměleckého souboru finančně podpořil.
Budova, která vyrostla na ruinách vybombardovaných domů má název Narodowe forum muzyki (NFM). Jsou v ní tři koncertní sály, pardubický VUS bude vystupovat v tom největším. Na festivalových koncertech se spojí místní profesionální filharmonici s polskými univerzitními sbory a sborem z Pardubic a vytvoří tak 200členné těleso. Pardubický VUS se už nyní účastní zkoušek a atmosféru a prostředí se nemůže vynachválit: „Velký sál je úžasný, nic krásnějšího jsem v životě neviděl,“ komentoval své dojmy manažer sboru Milan Linhart. „Od září tu budou vystupovat největší hvězdy jak klasické, tak populární hudby, jako například Vídeňští filharmonici nebo třeba Sting,“ dodal.
 
Kraj podporuje získávání nových dárců krve

Pardubice (6. 8. 2015) – Smlouvu o spolupráci při získávání bezpříspěvkových dárců krve spojenou s příspěvkem 25 tisíc korun pro každý oblastní spolek Českého červeného kříže (ČČK) podepsali tento týden jeho čtyři ředitelé z Pardubicka, Chrudimska, Orlickoústecka a Svitavska spolu s 1. náměstkem hejtmana Romanem Línkem. Dohodli se také na přípravě dalších společných projektů.
„V současné době patří v našem kraji přibližně pět procent obyvatel k dobrovolným dárcům krve nebo plazmy. Mnozí z nich ale stárnou nebo mohou být ze zdravotních důvodů vyřazení z evidence, a proto bychom společně s organizacemi červeného kříže chtěli motivovat další prvodárce. Ukázalo se, že právě ta první cesta k vyšetření možného dárce krve je pro zájemce nejsložitější, často si na to musejí vzít volno a nikdo to neocení. Proto budeme hledat se zdravotnickými zařízeními možnosti, jak sladit co nejlépe odběrové termíny,“ řekl Roman Línek.
Oblastní spolky Českého červeného kříže mají různé zaměření. Svitavský například provozuje Azylový dům pro matky s dětmi a humanitární šatník, orlickoústecký zase dopravu pro seniory. Všechny mají své humanitární jednotky a poskytují zdravotnický dozor a asistenci na různých akcích. Velkou část jejich činnosti tvoří výuka první pomoci
 

Zajímavý obraz Richarda Hoblika, za I. republiky ředitele německé školy v České Třebové (stála v dnešní Slovanské ulici) , který se po r. 1938 plně zapojil do funkcí na městském úřadě a který se také spolu s dalšími zasloužil o odstranění a roztavení sochy T.G. Masaryka z parku legií na Farářství. Obraz (tempera) je vlastně školní výkres formátu cca A3 datovaný s. 1920, měl by být ve sbírkách muzea, zřejmě zcela neodpovídá skutečnosti.