Českotřebovský deník 185/2015 (10/8)                                  
FK v minulosti B mužstvo vždycky neměl - Z kronik lze zjistit, že životnost má vždy asi 13 let...

B mužstvo, tedy rezerva fotbalového klubu nebyla vždycky zřízena. Můžeme se po tom přesvědčit v publikaci Jiřího Páska vydané ke 100 letům fotbalu v roce 2008. Po desetileté přestávce bylo B družstvo zřízeno ještě pod hlavičkou TJ Lokomotiva v soutěžním roce 1982/83. Pak existovalo až do roku 1997, kdy bylo B mužstvo zrušeno rozhodnutím výboru FK dne 2. června 1997 po 13ti leté existenci. Důvodem bylo i to, že  se začal projevovat nedostatek hráčů pro A i B mužstvo, hráči byli přetíženi, množila se zranění.  Potom byla pětiletá přestávka a od sezóny 2002 - 2003 byla opět rezerva zřízena, musela ovšem zahájit soutěž ve IV. okresní třídě, kterou vyhrála s převahou a postoupila do III. třídy. Letos je rok 2015 a B mužstvo FK bylo opět zrušeno, opět po 13ti letech existence, ve kterých se poprvé dostalo ovšem až do krajské I.A. třídy, ve které ne zas tak dávno působilo také A mužstvo FK. Bude-li opět po letech začínat, zase "dole" v okresní soutěži. Fotografie: B mužstvo v roce 2013, trenér a vedoucí Marián Hejl.
Koalice pro Českou Třebovou Vás zve závěr prázdnin na hudební večer s Ahasvery (28/8)

Na terase Národního domu vystoupí v pátek 28. srpna 2015 od 18 do 21 hodin populární českotřebovská skupina AHASVER
Národní dům má letos nově upravenou zahradu, na které nezmoknete, občerstvení pro každého. O víkendu 28. - 30. srpna připravuje navíc Národní dům gastronomickou akci (kolena, žebírka), takže důvodů proč přijít je více! Přijďte na rozloučení s prázdninami s AHAVERY! Na hudební večer zve za Koalici pro Českou Třebovou Magdalena Peterková
Nezapomeňme na dramatický odbor v českotřebovském Sokole

V roce 1908 došlo k adaptaci sokolovny Na Skále, součástí byla výstavba nového velkého sálu s jevištěm. Měl sloužit jako sál cvičební, taneční i divadelní. Stavba byla svěřena místnímu staviteli Františku Plašilovi. Současně se sálem byly vybudovány další místnosti - šatny, předsíň, toalety a skladiště rekvizit umístěné vzadu za jevištěm.  
Založení Dramatického odboru Sokola (před 94 lety r. 1921) vyvolalo rozbroje mezi ochotníky, dosud pracujícími převážně v DS Hýbl. Léta 1922-1937 jsou ve znamení soupeření obou souborů, což mělo pozitivní vliv na uměleckou úroveň. V tělocvičně Na Skále byly ochotníky Sokola předvedeny mj. ve své době populární operety Na tý louce zelený, Šly panenky silnicí, Podej štěstí ruku ...   V sokolovně také promítalo kino. V roce1945 byl dramatický odbor Sokola. obnoven.
Osobností Sokola režisér Čeněk Kessler, veterinář. Dramatický odbor Sokola uvedl např. hry Vějíř lady Windermeerové, Pygmalion, Sen noci svatojánské (Puka hrála Blanka Muchková), Půlnoční vlak, Hrátky s čertem, Kremelský orloj (Hodinář Alexandr Gregar st., Lenin hvězda místních ochotníků Bohuslav Routek) atd. Hrálo se v sokolovně Na skále, kde se obývaly zkoušky i ochotnická představení. 
Před druhou světovou válkou i po ní je zajímavá éra divadla v přírodě - v Unzetigově zátiší, pod Kozlovským kopcem. "Z města tam vždycky mířily průvody. Jeviště na takové terénní vlně, vyvýšené plošině, vzadu za smrčky zákulisí, vpředu stovky lavic k sezení. Hrály se operety, třeba Perly panny Serafinky a jiné komedie, třeba Sehohrabské grácie, Maloměstské klepny. V představeních také vystupovali živí koně." (Saša Gregar, Hromada LXX, podzim-zima 2014) V roce 1950 byly oba českotřebovské Divadelní soubory sjednoceny pod Dramatický kroužek Hýbl ZK ROH Vitka (později ZK Železničářů)  Fotografie: MVDr. Čeněk Kessler
 
MUDr. Ignác Arnstein – 150 let od narození 

Českotřebovský lékař židovského vyznání, ve své době velice oblíbený, MUDr. Ignác Arnstein, se narodil 18. února 1865 v Jindřichově Hradci v rodině Lazara Arnsteina a jeho manželky Marie, roz. Schwarzové. Ve svém rodišti vystudoval gymnázium a v dalších letech se věnoval studiu medicíny ve Vídni, kde v roce 1890 promoval. Poté nastoupil na své první místo sekundárního lékaře c. k. nemocnice Rudolfstiftung ve Vídni. Odtud se již jako praktický lékař se soukromou praxí dostal do Čech a působil v Nečtinách u Manětína na Plzeňsku. V roce 1893 přišel do České Třebové, kde nastoupil jako železniční lékař a závodní lékař továrny HPS na Parníku. V roce 1901 zakoupil vlastní dům čp. 23 v Chorinově ulici. V dalších letech se stal soukromým praktickým lékařem a odborným konzultantem státních drah.
O doktoru Arnsteinovi se vyprávělo, že byl velice obětavým lékařem. Doslova ve dne i v noci držel pohotovost a k pacientům byl ochoten zajít třeba o půlnoci kvůli bolavému zubu. Při každém jeho odchodu z domu rodina věděla, kde se právě nachází. Měl i svého osobního drožkáře Josefa Píšu z chalupy čp. 61 Na Splavě, který doktora se svojí bryčkou dopravoval k naléhavým a vzdálenějším případům rychleji.
S manželkou Annou, roz. Reinovou, vychoval MUDr. Arnstein dva syny, Kamila (tragicky zahynul v Praze během studií při střetu s automobilem) a Lva, který se stal advokátem. Jeho kancelář sídlila v otcově domě.
Celá rodina Arnsteinova neunikla v průběhu II. světové války smrti. JUDr. Lev Arnstein, pobývající tehdy v Praze, skončil podle pamětníků v Osvětimi. Jeho matka Anna zemřela krátce před odjezdem transportu v litomyšlské nemocnici. MUDr. Ignác Arnstein z našeho města odjel 5. prosince 1942 s transportem do Terezína, kde také 28. listopadu 1943 zemřel.
V posledních letech života dr. Arnstein lékařskou praxi ve svém domě již neprovozoval. Nástupcem se zde stal jeho souvěrec MUDr. Rudolf Kuh (* 14. 6. 1871). Byl zařazen do stejného transportu se svým předchůdcem.
Letos v únoru jsme si připomněli nedožité 1¨50. narozeniny kdysi všeobecně oblíbeného českotřebovského lékaře. Martin Šebela
 
Místo studentů stavbaři. Na školách v kraji se o prázdninách usilovně pracuje

Pardubice (10. 8. 2015) – Na středních školách v Pardubickém kraji panuje čilý stavební ruch. Kromě prací na zateplování obvodových plášťů budov či výměně plastových oken v rámci Operačního programu Životní prostředí započaly na řadě škol stavební práce plně hrazené z rozpočtu Pardubického kraje. Souhrnná investice přesahuje 105 milionů korun.
„Díky dobrému hospodaření a přebytkům z rozpočtu roku 2014 můžeme uskutečnit více investičních akcí z vlastních zdrojů, než tomu bylo možné v minulosti. Peníze rozdělujeme rovnoměrně jak do školství, tak do zdravotnictví či dopravy,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Největší investicí z vlastních zdrojů kraje v oblasti školství je pokračující rekonstrukce elektroinstalací a pomocných slaboproudých sítí na Střední průmyslové škole elektrotechnické v Pardubicích, kde celkové náklady přesahují 40 milionů korun. Předpokládané dokončení je v roce 2016,“ dodal hejtman.

 

Výběr největších investičních akcí z rozpočtu Pardubického kraje v oblasti školství v roce 2015:
  • Od poloviny června je rekonstruována kotelna na VOŠ pedagogické a Střední pedagogické škole Litomyšl za 2,6 milionu korun.

  • Od června se opravují prosklené stěny budovy a vitráží na Střední průmyslové škole potravinářství a služeb Pardubice za 6,93 milionu korun.

  • Již od května se rekonstruuje a modernizuje kuchyňský provoz na VOŠ a SŠ technické Česká Třebová (8,96 milionu korun).

  • Od konce června se opravují zpevněné plochy v areálu školy SOŠ a SOU Polička v hodnotě 5,8 milionů korun.

  • Rekonstrukce rehabilitačních prostor a suterénních prostor na Sportovním gymnázium Pardubice za 6,39 milionu korun probíhá už od konce dubna.

  • Na začátku července začala I. etapa výměny okenních výplní na Gymnáziu Litomyšl v celkové výši 1,77 milionu korun.

  • Rekonstrukce střechy dílen na SOU opravárenském Králíky v celkové výši 12,2 milionu korun probíhá od 8. července.

  • Zahájena bude II. etapa výstavby Sportovního areálu Dašická při Gymnáziu Pardubice, Dašická. Výběr zhotovitele bude projednávat Rada Pardubického kraje 13. srpna.

  • Chystají se stavební úpravy, oprava venkovní omítky ve dvorní části objektu a rekonstrukce střechy na Speciální základní škole Svitavy v hodnotě 7,4 milionů korun. Bylo již předáno staveniště.

  • Projektová dokumentace na výstavbu tělocvičny při VOŠ a SŠ technické Česká Třebová je zpracována. Na jednání Rady Pardubického kraje 13. srpna se bude rozhodovat o zadání veřejné zakázky k podání nabídky.

  AD: Kremartorium má 45 let


Fotografie zcela nedávná - a pak že současná technologie žádné kouření nezpůsobuje!

Zdá se mi to dost špatné, jako vážný problém k řešení vhodný pro inspekci životního prostředí 

Snímek poslal Jiří Kouba

 

 

 

 

 

Vloudila se chybička: Blesk nezná naše pivo Kohout (JINÉ MINIPIVOVARY TAM NAJDEME)

  • Lépe najdete na http://img.blesk.cz/static/other/93/6/0/936051.swf