Českotřebovský deník 187/2015 (12/8)                                  
Poslední veřejný cyklistický závod byl před 10 lety - Velká cena Spolsinu

Jel se 21. září 2005jako již osmý ročník této akce. Pořadatelem akce byl CYKLOSERVIS MILANA DOSTÁLA spolu s oddílem cyklistiky českotřebovského Sokola. Na start v ulici U Stadionu se tehdy a slunečného počasí postavilo 67 závodníků.  Hlavní okruh závodu měřil zhruba 450 metrů, podle kategorií se jel závod na - 8 okruhů, starší nad 15 let pak museli ujet 15 okruhů.  "Nějakých padesát závodníků bychom ještě bez problému změřili, nikoho však nemůžeme přemlouvat“, říkal ředitel závodu MILAN DOSTÁL. Přitakal mu i ředitel ZŠ Nádražní STANISLAV UMA, který přišel svoje koně povzbudit. „Mnohokrát jsem naše žáky zval na nejrůznější závody či cykloturistické akce, většinou však nemají zájem, asi mají strach, že bych je porazil“, smál se pan ředitel UMA. „Já jsem však spokojen, co dnes cyklisté na našich tratích předvedli, krásné je třetí místo čtyřiapadesátiletého STANISLAVA PETRAŠE, nenechal se mlaďáky zahanbit., pokračuje v hodnocení MILAN DOSTÁL. „Skvěle pracoval tým pořadatelů i rozhodčích, pan VODIČKA i slečna NOVÁKOVÁ mají s rozhodováním letité zkušenosti. Skvělé je, že žádnou práci neměla naše ochotná zdravotnice paní NOVOTNÁ. A zase musím vyzdvihnout neobyčejnou vstřítnost a ochotu městské policie. Trať zabezpečila bezvadně. Velké poděkování patří i hlavnímu sponzorovi akce SPOLSINU. Ze skvěle organizovaného závodu si každý účastník odnesl nějakou pěknou cenu. Za to je třeba poděkovat i dalším sponzorům. Cykloservis DOSTÁL, MIKA, ISCAREX, PRINTO, DEMA, Pojišťovna MV, Česká pojišťovna, městské muzeum, brýle RELAX a další.
Dnes jsou závodníci již o 10 let starší. Od té doby byl cyklistický závod několik let součástí Týdne sportu (Závod do vrchu po serpentině), který však museli po bezpečnostní stránce zajišťovat učitelé. Jako veřejný závod pro mládež je možné považovat vložené dětské závody na fotbalovém areálu Pod Jelenicí v rámci Českotřebovského cyklomaratonu.
 
Deset let ve funkci ředitelky městské knihovny

V červenci mohla oslavit desetileté výročí ve funkci ředitelky městské knihovny Mgr. Gabriela Boháčková. Je to jistě dostatečně dlouhý úsek na to, abychom se na chvíli zastavili a řekli si, co se za tu dobu podařilo změnit a co je ještě před námi, abychom porovnali co se  v knihovně za posledních 10 let změnilo a co se naopak nezměnilo. Chystám se proto připravit takový částečně "vzpomínkový" článek, částečně s vizí budoucnosti, třeba jak to bude za dalších deset let.... O budoucnosti knihovny se zase  nahlas moc nemluví... Práce desetileté působení ve funkci je určitě důvodem, proč se tomu věnovat podrobněji.... (mm)
 
NOVINKA V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ
Studenti seniorům - Nabídka podzimních kurzů pro seniory v Městské knihovně

22. září informační schůzka 9:30 hod, oddělení Teenspace
Ve spolupráci s Měk Ústí nad Orlicí přinášíme nabídku 2 počítačových kurzů.
  1. kurz – Začínáme s počítačem – vhodný pro úplné začátečníky

  2. kurz – Opakovací pro mírně pokročilé – ucelení znalostí a doplnění nových zajímavostí.

Kurz obsahuje 8 lekcí po 1,5 hodině, podrobné studijní materiály, občerstvení, skvělou atmosféru. Cena kurzu 500,- Kč, informační schůzka proběhne v přízemí knihovny v oddělení Teenspace. Info: jana.jakeschova@ceska-trebova.cz.
 
FOTOČTENÍ: vyfoťte Vaši čtenářskou vášeň! Letní čtenářsko-fotografická soutěž.
Soutěž prodloužena do konce září!

Baví vás focení? Baví vás číst? Pak je tu akce přímo pro Vás! Naše knihovna vyhlašuje první ročník letní fotosoutěže pro všechny nadšené fotografy všeho věku. Vyfoťte vaši čtenářskou vášeň, umělecké zpracování je zcela na vás (čtete na neobvyklém místě? Jedete na dovolenou-vyfoťte se s knihou, se čtečkou nebo s časopisem! Veškeré informace a podmínky soutěže najdete na našem webu a na Facebooku.
 
Pardubický kraj o sobě dává vědět i za oceánem

Pardubice (12. 8. 2015) – Pardubický kraj jako jediný v republice začal systematicky podporovat vznik audiovizuálních děl na svém území a zároveň i distribuční cestu dokumentárním snímkům k divákům, a to i v zahraničí.  Na pilotní projekt představení Pardubického kraje jako filmařům přátelského regionu tak naváže i spolupráce s česko-americkou televizí.
„Rádi bychom podpořili nejen vznik audiovizuálních děl právě u nás, ale také propojili natočené dokumenty s propagací cestovního ruchu a ukázali tak Pardubický kraj světu i trochu jinak,“ prozradil René Živný v souvislosti s vyhodnocením nového grantového programu na podporu audiovizuální tvorby na území kraje. „Rozhodli jsme se jít ještě dál a tvůrcům dokumentárních snímkům nekomerčního charakteru o historii, kultuře, přírodě a tradicích Pardubického kraje otevřít virtuální dveře do světa prostřednictvím česko-americké televize,“ sdělil dále Živný.
Česko-americká TV vysílá výhradně v angličtině a díky internetu má své diváky nejen v USA, ale i v jiných zemích. „Česko americká TV je jediným audio – vizuálním médiem, které pravidelně informuje v angličtině o České republice a jejich regionech ve světě a věnuje se jejich veřejné vizuální propagaci,“ informoval ředitel společnosti John Honner. Česko-americká TV vysílá již 11 let pravidelné pořady „Discovery Regions of Czech Republic“ a „Exploring Czech Lands“. V rámci těchto pořadů jsou vysílány dokumenty o českých a moravských regionech, městech, obcích, jejich památkách a kultuře a zajímavých turistických místech.
„Na momentálně poslední odvysílaný pořad v česko-americké televizi o Pardubickém kraji se mohou podívat i obyvatelé České republiky,“ zve k monitorům radní Živný. Pořad diváci najdou na internetové stránce http://catvusa.com/broadcast/may-25-2015
 
Výstavu výtvarného umění v Ústí n.O. osvěžila přehlídka studentky SŠUP  Adély Faltusové

Ústí n. O. – K ústeckému kulturnímu létu kromě jiných pořadů již tradičně patří rozsáhlá výstava výtvarného umění, kterou pořádá zdejší Klubcentrum v prostorách velkého sálu Kulturního domu. Letošní již XVII. ročník odstartoval vernisáží ve středu 5. srpna, bezmála pět desítek vystavujících bude prezentovat svá díla až do 6. září.
Motýlí motivy
Slavnostní zahájení obohatila rovněž módní přehlídka ateliéru Jany Zamazalové z Letohradu, s níž spolupracuje také studentka ústecké uměleckoprůmyslové školy Adéla Faltusová.
Od září studentka druhého ročníku si vybrala obor Oděvní design, který má v ústecké uměleckoprůmyslové škole nejdelší tradici a je spojen se stovky let trvající textilní produkcí ve městě. V šestnácti letech si pro svoji první kolekci zvolila motýlí motivy a početnému publiku představila hned několik oděvů. Povzbuzením pro mladou návrhářku může být skutečnost, že prezentace její první kolekce u ústecké veřejnosti zabodovala.
Foto: Lukáš Faltus
 
Další kontrolní den stavby „Modernizace silnice III/35847 ČESKÁ TŘEBOVÁ - SEMANÍN“

Uskuteční se  v úterý 18/8 2015  v Kulturním domě obce Semanín čp. 100 .
Stavbu zajišťuje firma Geosan Group, a.s., stavbyvedoucí Jiří Voženílek.