Českotřebovský deník 188/2015 (13/8)                                  
Sociální služby Česká Třebová hledají od 1. 9. 2015  pracovníka přímé obslužné péče - terénní pečovatel/ka. Podmínkou příslušné vzdělání nebo akreditovaný kurz a řidičský průkaz (aktivní řidič/ka).
Bližší informace: Mgr. Chadimová,  tel: 465 503 511  nebo  736 518 024

Zimní stadion  v září 2015

Veřejné bruslení bude v pravidelných časech: středa 17:00 – 18:15 hod., sobota 15:00 – 16:15 hod., neděle 13:00 – 14:15 hod.. Výjimka je také 28. 9. 2015 veřejné bruslení 15:30 – 16:45 hod..
Nový ročník CHL bude zahájen 11. 9. 2015.
Dne 18. 9. 2015 v 18:00 hod. HC Kohouti – HC Jaroměř, 27. 9. 2015 v 17:00 HC Kohouti – HC Náchod.
TJ Lokomotiva Česká Třebová mládež první zápasy na domácím ledě 19. 9. 2015 a 28. 9. 2015.
Před 10 lety byl ukončen třetí běhu Univerzity třetího věku v České Třebové. Poslední.

/8)
V pátek 27. 5. 2005 dopoledne se v obřadní síni českotřebovské radnice konalo slavnostní ukončení studia Univerzity III. věku na Dopravní fakultě Jana Pernera Univerzity Pardubice.   Osvědčení o ukončení studia převzalo 24 absolventů čtyřsemestrového studia v oboru  Doprava ve třetím tisíciletí. Slavnosti se zúčastnila místostarostka Ing. Jaromíra Žáčková a také děkan Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice Prof. Ing. K. Šotek Dr.Sc.. Byl to již třetí čtyřsemestrový běh studia v České Třebové,  dříve Dopravní fakulta pořádala obdobné studium v Praze.  také další opakování této nebo podobné akce jsme již v České Třebové nezaznamenali.
Slavnost zahájila Doc. RNDr. Jaroslava Machalíková, přivítala účastníky a představila je děkanovi Prof. K. Šotkovi.  Ing. Jaromíra Žáčková pakl jménem vedení města poděkovala všem účastníkům projektu učitelům Dopravní fakulty  i účastníkům studia, kteří svou pilnou docházkou a velkým zájmem o studium předčily všechna očekávání.  Proděkan a garant studia doc. Ing. Břetislav Till, CSc. připomněl, že českotřebovské dislokované pracoviště DFJP je významnou a plně funkční složkou fakulty, které vychoval již na dvě stovky inženýrů. I on popřál absolventům studia především pevné zdraví a podaří-li se zajistit pokračování projektu, tak i hodně elánu do další práce.   Děkan Prof. Šotek pak předal 24 absolventům studia osvědčení o absolvování studia. jednotliví absolventi se  také podepsali do pamětní knihy města. A nejednalo se zdaleka pouze o občany našeho města, na studium do České Třebové dojížděli z Prahy, z Pardubic, nebo i z Moravy.  Za absolventy poděkoval pedagogům a také Městu Česká Třebová Ing. Josef Jelínek. Připomněl, jak rádi docházeli na studium  na Dopravní fakultu i to, že mnozí absolvovali na tomto studiu v České Třebové již všechny tři běhy, tedy 12 semestrů  zajímavého studia i to, že on sám již absolvoval 30 semestrů vysokoškolského studia. "Snažili jsme, byli jsme hodní, neházeli po sobě křídou a neprali se, myslím, že jste mohli být s námi spokojeni", ukončil své vystoupení Ing. Jelínek.
Na závěr vystoupil také děkan, který připomněl užitečnost kutrů Univerzity III. věku a velký zájem posluchačů, kteří vyžadovali seznámení s novinkami. Zájem  a úsilí posluchačů vyžaduje ocenění a obdiv. "Bylo by jistě zajímavé poznat nasazení těchto posluchačů i ze strany studentů denního studia,"  řekl Prof. Karel Šotek. Vzhledem k tomu, že existoval enormní zájem o další pokračování  Univerzity třetího věku v České Třebové a studium podporuje i samo město Česká Třebová, bylo přislíbeno, že již na podzim 2005 bude otevřen další běh tohoto studia, které by mělo být  zaměřeno na téma "Dopravní technika v současné Evropě". Nakonec to zůstalo ve slibech, pro malý zájem skončilo i studium DFJP v České Třebové, Univerzita Pardubice prodala budovu školy... Fotografie ze slavnostního zakončení studia.. (re)
 
Výstava o trampech bude v Ústí nad Orlicí

Výstavu organizačně zajišťuje s několika kamarády cestovatelka Alena Pirklová a např. Petr Kolumbus Skalický Výstavu "O trampech", která se uskuteční ve dne 10.9. - 3.11.2015. v orlickoústecké Hernychově vile. Zahájení výstavy je 10.9. v 16. hod. Vzhledem k tomu, že tramping a Česká Třebová patří k sobě již skoro 100let, je důležitá i propagace v Českotřebovském zpravodaji, napomůže k informovanosti široké veřejnosti a zvýšení návštěvnosti akce, na které se podílejí  Třebováci. Možná se ptáte, proč není výstava realizovaná v České Třebové. Ani velký počet trampských osad a dlouholetá tradice trampingu ve Třebové, nebyla důvodem ji zrealizovat. Snad za tři roky, kdy bude kulaté jubileum 100 let od založení trampingu v Československu  se najdou vhodné prostory k její uskutečnění. 
 
Starostové z Kladrubska v Lednicko-valtickém areálu zjišťovali, jak se žije v krajině chráněné UNESCO
Pardubice (13. 8. 2015) – Kulturní krajina Kladrubského Polabí aspiruje na zápis do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Kromě množství práce a příprav, které podání přihlášky obnáší, je také důležitý soulad obcí a jejich obyvatel, kteří budou případným zápisem do seznamu dotčeni. Aby jejich představitelé získali přesnější představu, co členství v elitním klubu světových památek obnáší, zorganizoval Pardubický kraj ve středu 12. srpna pracovní cestu do Lednicko-valtického areálu. Ten je na seznamu od roku 1996 a s krajinou okolo kladrubského hřebčína má mnohé společného.
„Chtěli jsme, aby se starostové na vlastní oči přesvědčili, jaké jsou výhody i nevýhody, které reálně zápis do seznamu UNESCO přináší. Kraj sice není v této záležitosti rozhodujícím hybatelem, ale rádi bychom obcím pomohli najít odpověď a podpořili je v jejich úsilí. Přihláška má jednoznačnou podporu Pardubického kraje,“ vysvětil 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „Viděli jsme, že zápis do UNESCO neznamená automaticky žádnou paralýzu rozvoje obcí – nevede ani k plošnému zákazu plastových oken, ani přístaveb domů, což jsou asi největší obavy občanů z omezení vyplývajících z vyhlášení ochranného pásma kolem památky. To je nezbytnou podmínkou přihlášky,“ dodal náměstek Línek.
Představitelé Kladrub nad Labem, Břehů, Semína, Sopřeče a Trnávky, náměstek ředitele hřebčína Radek Václavík a náměstek hejtmana Roman Línek se setkali se starostou Lednice Liborem Kabátem. Ten nezastíral, že značka UNESCO přináší obci nejen výhody, ale komplikace: „Kvůli dohledu státní památkové péče obci přibude další parametr v řízení, které je však v dnešní době složité samo o sobě. Je třeba počítat s tím, že se tak proces prodlužuje,“ upozornil starosta, který stojí včele Lednice už od roku 1994. „Výhody však jednoznačně převažují. Díky zařazení na seznam UNESCO jsme dokázali sehnat velké investice – na přestavbu jízdárny v multifunkční centrum, vybudování nových lázní, ale i třeba na rekonstrukci silnice,“ zdůraznil Libor Kabát. Dodal, že rozvoj obce by výrazně usnadnil lepší zákon o památkové péči, který by jednoznačně stanovil, co je potřeba chránit.
Jeho slova potvrdila i kastelánka státního zámku Lednice Ivana Holásková: „Zámek je zcela opravený – od interiérů přes fasády – a kompletně přístupný. Loni byl nejnavštěvovanějším zámkem v republice. Zápis na seznam UNESCO byl pro nás výhrou.“ S tím souhlasí i státní tajemník Ministerstva kultury Zdeněk Novák, který se ochraně historické kulturní krajiny věnuje více než tři desítky let a který výpravu celý den doprovázel: „Zápis na seznam světového kulturního dědictví UNESCO znamenal pro Lednicko-valtický areál zcela mimořádný příliv prostředků z veřejných zdrojů. Jen do péče o kulturní dědictví putovala více než jedna miliarda korun.“ O tom se starostové přesvědčili i na zámku ve Valticích, kde mohli obdivovat před měsícem dokončenou rekonstrukci jízdárny a barokního divadla.
Lednicko-valtický areál je specifický tím, že byl na seznam UNESCO zapsán jako největší komponovaná krajina Evropy. Tou je svým charakterem také oblast Kladrubska v okolí hřebčína se svými alejemi, přívody vody a anglickými parky. Národní hřebčín včetně obou stád běloušů a vraníků se stal v roce 1995 kulturní památkou, v roce 2002 byl spolu se stádem běloušů zapsán jako národní kulturní památka. Od roku 2007 je na indikativním seznamu památek UNESCO a ve spolupráci s Ministerstvem kultury a svým zřizovatelem – Ministerstvem zemědělství – usiluje nyní o zapsání na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Nyní by měla být ve spolupráci s památkáři vyhlášena krajinná památková zóna, která zaručí zachování autentické historické krajiny v jeho okolí tak, aby její jedinečnost nebyla nijak narušena.
Vysokomýtská nemocnice získá nové kardiopřístroje

Pardubice (13. 8. 2015) – Výběr dodavatele nových přístrojů pro kardiologické oddělení Vysokomýtské nemocnice dnes schválila Rada Pardubického kraje. Přístroje dodá firma BTL zdravotnická technika, a. s., která nabídla nejnižší cenu 443 tisíc korun včetně DPH. Investice je součástí rozsáhlé přístrojové obměny ve všech pěti nemocnicích akutní péče v kraji a je hrazena z téměř čtvrtmiliardové dotace z ROP Severovýchod.
„Lékaři a pacienti budou moci využívat nové přístroje pro kardiologická vyšetření za téměř půl milionu korun. Jde o moderní EKG, tedy elektrokardiograf, dále o tlakový holter a EKG holter, které ambulantně měří krevní tlak  a aktivity srdce v průběhu 24 hodin," uvedl 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek. „Kvalitnější péče se dočkají jak pacienti, tak lékaři, kteří získají kvalitnější pracovní podmínky,“ dodal náměstek hejtmana.
 
Studie porovná náklady na veřejnou silniční a železniční dopravu 

Pardubice (13. 8. 2015) – Pardubický kraj hodlá porovnat náklady veřejné silniční a železniční dopravy na svém území. Studii na toto téma vypracuje Univerzita Pardubice, která zvítězila ve veřejné zakázce. Analýza vyjde na 1,028 milionu korun. Výsledek by měl být znám do konce tohoto roku.
„Podobné studie zatím neexistují. Chceme veřejnosti v budoucnu předložit přesnou analýzu, kolik skutečně autobusová doprava stojí. U vlaků je to už dáno tím, že veškeré externí náklady jsou zahrnuty v nákladech Českých drah. U autobusové dopravy i u kamionů to tak dodnes není," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek. „Silniční dopravce například nehradí šetření nehod, dopravní značení, vybudování a údržbu zastávek, náklady spojené s udržováním dopravní infrastruktury,“ vysvětlil Jaromír Dušek.
Vlastní studie bude obsahovat definování finančních prostředků za rok 2014, kterými Pardubický kraj zajišťuje silniční dopravní obslužnost, kvantifikaci těchto finančních prostředků, výpočet nákladů na jeden autobusový kilometr pro zajištění dopravní obslužnosti silniční dopravou a porovnání skutečné finanční zátěže kraje na zajištění dopravní obsluhy železniční a silniční dopravou.
 
Pardubický kraj v Bruselu představí investice, vědu a inovace

Pardubice (13. 8. 2015) – Ideální region pro investory i vědu, tak se představí 1. října v Bruselu Pardubický kraj. Pro svou prezentaci využije reprezentační prostory Plzeňského domu a pozve zaměstnance evropských institucí, ale také firem a bruselských univerzit. Prezentační akci schválila dnes Rada Pardubického kraje.
„Pardubický kraj připomene své ocenění Regionu budoucnosti, který byl vyhlášen nejlepším mezi východoevropskými zeměmi pro investory. Uspořádá proto dva workshopy a večerní společenské setkání s představiteli Unie,“ informoval o programu chystané prezentace 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „Na prvním workshopu se představí novátorské projekty Univerzity Pardubice, především použití nanomateriálů Fakultou restaurování. Na druhém zaměřeném na investice ukážeme příležitosti podnikání a vědecko-výzkumné inovace regionálních firem. Budou to dvě firemní cílené prezentace společností Explosia a RDC,“ dodal Roman Línek.
Cílem celodenní prezentace je připomenout Pardubický kraj v Bruselu jako zajímavou investiční destinaci, přivézt ukázky dobré praxe a vyzkoušet si společnou akci s Univerzitou Pardubice a Krajskou hospodářskou komorou Pardubického kraje. Bude to první větší akce, pro kterou kraj využije hostitelský Plzeňský dům, který na základě smlouvy nyní zajišťuje reprezentaci Pardubického kraje v Bruselu od doby, kdy bylo zrušeno samostatné zastoupení.
„Věřím, že výsledkem bude i navázání konkrétních kontaktů a spolupráce. Zveme nejen lidi z evropských institucí, ale i z podnikatelského prostředí a také zástupce bruselských univerzit,“ dodal Roman Línek.