Českotřebovský deník 189/2015 (14/8)                                  

MŠ U Koupaliště  hledá VYUČENOU KUCHAŘKU - nutná znalost NORMOVÁNÍ, práce s konvektomatem (zástup za MD) Kontakt 734 530 814

 

NOVÉ LEKCE JÓGY V ČESKÉ TŘEBOVÉ:


Přijďte si protáhnout a zpevnit své tělo ve spojení se zklidněním mysli. Lekce jógy se konají každou středu od 19 hod. v tělocvičně Za vodou na Parníku (posilovna kulturistiky). Z důvodu omezené kapacity je třeba místo na lekci rezervovat na adrese www.joga-ceska-trebova.webnode.cz. Lekce jsou vhodné i pro začátečníky. Cena: 60Kč dospělí, 50Kč studenti, rodiče na mateřské dovolené.

Těší se na Vás certifikovaná instruktorka Kateřina Malečková Horská, khorska@seznam.cz, tel. 721 813 123

 

Oprava názvů studánek v okolí Presů u Přívratu 


Jasanova                                                                   Vanclička                                                         Na volavkách

Reaguji na připomínku pana Rybky ohledně názvů či poloh studánek poblíž Presů u Přívratu. Věc jsem zatím konzultoval s místními občany a musím jim dát, za pravdu, že jsem se zmýlil. Názvy jsem dával intuitivně, když jsem se v okolí neměl koho zeptat.  Uvádím proto nová fota se správnými názvy. 
1. Jasanova studánka (nebo někde zvaná Klokočkova) studánka,
měl jsem ji označenou jako Na volavkách - je vyzděná se svatým obrázkem.
2. Vanclička, měl jsem ji označenou jako Na Presích
(jedná se o žulou vyzděnou studánku s kohoutkem, pod vodárenským objektem ).
3. Pro úplnost uvádím i správné foto studánky Na volavkách, která už působí spíše jako dvojpramen.
                                                                                                                                        Petr Vomáčka (vomacka.p@atlas.cz)

Další tři silnice za 218 milionů korun pomohou zaplatit evropské peníze

Pardubice (14. 8. 2015) – Nejen řidiči se mohou těšit na další modernizované silnice. Tři projekty za více než 218 milionů korun na rekonstrukci silnic II. a III. třídy v Pardubickém kraji mohou nově získat dotaci z Regionálního operačního programu Severovýchod. Z evropských peněz se tak částečně zaplatí rekonstrukce úseků silnic Dřeveš – Silnice, napojení na obchvat Chrudimi u Vestce a Česká Třebová – Semanín.
„Tyto tři silnice Pardubický kraj rekonstruuje od poloviny dubna z vlastních prostředků. Nyní se nám podařilo schválit smlouvy o dotaci z regionálního operačního programu. Otevřeli jsme tím cestu k maximálnímu využití zdrojů z Evropské unie tak, aby z jiných projektů vrácené prostředky nepropadly, ale naopak se použily při potřebných rekonstrukcích těchto tří silnic,“ upřesnil I. náměstek hejtmana Roman Línek. 
Modernizace silnice II/355 v úseku Dřeveš – Silnice za 82,5 milionu je prováděna kvůli mimořádně špatnému stavu povrchu vozovky. Modernizace silnice III/35847 Česká Třebová – Semanín za celkem 66 milionů korun je nezbytná kvůli zvýšení zátěže nákladními vozidly v souvislosti s vybudováním logistického centra společnosti Metrans. Modernizace silnice III/34026 Chrudim, železniční přejezd – s napojení I/37 nedaleko obce Vestec zase bude sloužit jako dočasný sjezd z budovaného obchvatu. V tomto případě jde o akci za 70 milionů.
Tyto tři projekty jsou vedeny ve zvláštním režimu a výše dotace bude záviset na tom, kolik peněz se v budoucnu do programu vrátí.

Koncepční materiály určí budoucí směry zdravotnictví v kraji

Pardubice (14. 8. 2015) – Rada Pardubického kraje na svém čtvrtečním zasedání projednala veškeré existující koncepční materiály v oblasti zdravotnictví a stanovila jejich aktualizaci. Mnohé z nich mohou být klíčové pro podávání žádostí k očekávaným výzvám integrovaného operačního programu (IROP).
„Některé ze starších koncepcí jsou už překonány a přirozeně budou nahrazeny. V září budeme v radě projednávat nově zpracovanou koncepci návazné péče a koncepci psychiatrické péče v Pardubickém kraji," uvedl 1. náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek.
Do konce roku 2015 vznikne první návrh Koncepce akutní lůžkové péče, dlouhodobá strategie NPK, a. s. Jejím cílem bude definovat strukturu této péče, její optimalizaci a případné transformační kroky a především zajistit ekonomickou rovnováhu. Tato koncepce plně nahradí Scénář efektivní transformace lůžkové péče v Pardubickém kraji a bude dopracována v průběhu příštího roku. „Návrh má za úkol zpracovat vedení společnosti ve spolupráci s lékařskou radou a garanty jednotlivých medicínských oborů,“ informoval Roman Línek.
Pardubický kraj dále pracuje na plánech transformace péče o ohrožené děti. V současnosti se připravují a zpracovávají transformační plány všech tří dětských center, která Pardubický kraj zřizuje. Koncepce bude hotová příští rok.
Bez potřeby aktualizace je Koncepce následné péče Pardubického kraje. Plán pokrytí Pardubického kraje výjezdovými základnami Zdravotnické záchranné služby, který vznikl letos, má rada kraje má povinnost aktualizovat až v roce 2017.

Rozhledny na vrcholech od Ještědu po Praděd budou za evropské peníze, nejdražší na Kraličáku

Vrcholové partie Krkonoš a Orlických hor protne 500 kilometrů dlouhá dálková trasa a přibude 18 vyhlídkových věží. Plán za téměř 300 milionů korun posílí ekonomiku horských oblastí. Nejvíce rozhleden vznikne do roku 2017 na Orlickoústecku. Ambiciózní plán má podpořit cestovní ruch a oživit ekonomiku v pohraničních regionech. Propojit dálkovou trasou Krkonoše a Orlické hory chce projekt Euroregionu Glacensis Českopolská hřebenovka.  Hřebenovka spojí největší vrcholy česko-polského pohraničí: Ještěd, Sněžku a Praděd. Povede po stávajících  turistických trasách, ale bude mít vlastní značení. Protne území Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého kraje a Dolnoslezského vojvodství na polské straně. Trasa se napojí na Českosaskou hřebenovku, která končí na Ještědu. Nejnákladnější položkou je stavba rozhledny na vrcholu Králického Sněžníku za téměř 80 milionů korun. Na Náchodsku se počítá se dvěma rozhlednami: ve Vysoké Srbské a na vrchu Šibeník v Novém Hrádku, kde bude základem vyhlídkové věže tubus bývalé větrné elektrárny. Olešnice v Orlických horách vybuduje 30 metrů vysokou vyhlídku na Feistově kopci, Deštné plánuje unikátní devatenáctimetrovou dřevěnou rozhlednu na Velké Deštné. Její vzhled je inspirován deštěm a větrem. Více turistů by do regionu měla přilákat také rozhledna v Petrovičkách u Mladkova. Několik vyhlídkových věží postaví Poláci. Nejzajímavějším a nejdražším počinem bude impozantní rozhledna na Králickém Sněžníku. S rozpočtem 80 milionů korun by se stala jednou z nejdražších, které u nás kdy byly postavené. Projekt Česko-polská hřebenovka zároveň počítá s rekonstrukcí turistických chodníků na polské straně Krkonoš, vybudováním informačního centra v Bartošovicích v Orlických horách a se stavbou Jánského mostu přes Divokou Orlici v Neratově za 10 milionů korun. Euroregion Glacensis na první pokus dotaci ve výši 240 milionů korun nezískal. Hlavním problémem byl velký počet zapojených subjektů.  Letos na podzim podají žádost znovu. (Podle iDNES)

Kraj letos dokončí další etapu rekonstrukce sportovní haly Dašická

Pardubice (14. 8. 2015) – Sportovní hala Dašická se dočká dalšího potřebného rozšíření. Do konce roku vznikne přístavba a nástavba vstupní části haly, která má zvládnout až 1400 diváků. První část rekonstrukce haly byla dokončena na začátku tohoto roku. Znamenala navýšení kapacity hlediště a nákup moderní informační tabule. Výsledná podoba haly bude už plně vyhovovat požadavkům sportovních oddílů ve městě a umožní jim pořádání utkání nejvyšších soutěží, turnajů, ale poslouží i dalšímu využití.
„Přístavbou a nástavbou vstupní části haly se zvýší kapacita sociálních zařízení, dále v tomto prostoru vzniknou dvě víceúčelové místnosti, které budou využívány například jako klubovny či videomístnosti, a dvě kanceláře nebo šatna personálu. Rozšíří se i prostor pro občerstvení," uvedl krajský radní pro sport René Živný. „O náklady se rovným dílem podělí Pardubický kraj a město Pardubice. Oproti předpokládaným nákladům 9,3 milionu korun se nakonec podaří tuto část rekonstrukce pořídit za 7,9 milionu korun včetně DPH,“ dodal René Živný. Dostavbu provede firma Marhold, a. s., která v zadávacím řízení nabídla nejnižší cenu.
Současně se bude v hale opravovat palubovka, která svými parametry nevyhovuje podmínkám vrcholového sportu. Podlahu bude Pardubický kraj rekonstruovat na své náklady, ty pak bude vymáhat na zhotoviteli.

Víkend s hamburgery v Národním domě a kapelou SED