Českotřebovský deník 193/2015 (18/8)                                  
MŠ U Koupaliště  hledá VYUČENOU KUCHAŘKU - nutná znalost NORMOVÁNÍ, práce s konvektomatem (zástup za MD) Kontakt 734 530 814
 
Nový chodník ve Slovanské ulici dokončen.

Zase máme kus města hezčí a schůdnější. Nový stav a ten  minulý je nesrovnatelný, akce byla provedena poměrně rychle a bezproblémově.Spolu s občany, kteří tu denně chodí musím jen chválit.
 
Lze si jen přát aby se podařilo podobným způsobem  vyřešit i jiné chodníky ve městě.
Přes velkou snahu je ještě v této oblasti hodně práce. Jenže všechno se najednou udělat nedá.

Dlouhodobě pronajmu byt 1+1 u Primony - volný od října.  Tel. 725 648 231, e-mail pa.1@centrum.cz
Oslavy 200 let narození Jana Pernera

Česká Třebová, Choceň - Dvě města na trase Praha – Brno si v příštím týdnu připomenou kulatá výročí stavitele železničních tratí Jana Pernera. Od jeho narození uplyne 200 let, od úmrtí pak 170 let. Oslavy jsou připravovány na sobotu 29. srpna, akce se budu konat v Chocni a v České Třebové. Účastníky mezi městy sveze parní vlak. Oslavy zpestří i „Kupé story" Divadla Jesličky a světelná show na českotřebovském terminálu. Program začíná na terminálu ve 12:30 koncertem skupiny Poutníci, parní vlak odjíždí do Chocně podle zvláštního jízdního řádu ve 13:43, zastaví v Dlouhé Třebové, v Ústí n.O., v Brandýse. Na příjezd vlaku navazuje program na choceňském nádraží. Odjezd zpátky z Chocně je určen na  v 16:01 hodin.  V 18 hodin se ve výstavní síni KC koná vernisáž výstavy J. Plocka Stavitelé terminálu, v 19:30  začíná Kupé story (na terminálu). Světelná  a pohybová show je na programu od 23 hodin.
 
T.J. Sokol Česká Třebová

Odbor sokolské všestrannosti
cvičební hodiny od září 2015

Pondělí 
9,30 - 10,30 hod.  ženy seniorky
18,00 - 19,00 hod.  ženy
Čtvrtek
18,00 - 19,00 hod.  ženy
Zahájení 7. září 2015
Pondělí 
16,30 - 17,30 hod.  rodiče a děti
Zahájení 14.září 2015

Výbuchy v centru Pardubic? Cihelna je za dveřmi

Pardubice (18. 8. 2014) – V pátek a v sobotu je v Králické pevnostní oblasti pro všechny milovníky vojenské historie připraven již 18. ročník vojensko-historické akce Cihelna, která v letošním roce připomene boj o Moravskou bránu z roku 1945. Program představil v rámci bojové rekonstrukce, která se uskutečnila na Komenského náměstí v Pardubicích, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický společně se zástupci organizátorů, armády a města Králíky.
„V letošním roce má Cihelna připravenu řadu novinek, mezi které patří také pravidelné jízdy historických vlaků, které jsme zavedli v červnu. Na Cihelnu vyrazí větší parní lokomotiva 464 s prodlouženou soupravou, která tak může z Letohradu přivézt více návštěvníků než o běžných sobotách, které jsou však také velice úspěšné a již nyní víme, že v nich budeme příští rok pokračovat. Ukazuje se, že Králicko je velice atraktivní oblast a všechny aktivity, které se tam dějí, se velmi vhodně doplňují,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
 
Boj o Moravskou bránu a spousta novinek
Hlavní ukázku historického boje na téma „Boj o Moravskou bránu 1945“ připravily vojenské historické kluby a k vidění bude v sobotu hned dvakrát a to jak dopoledne, tak odpoledne.
„Získali jsme celou řadu informací o těchto bojích a věříme, že všichni návštěvníci budou z Cihelny odcházet spokojení,“ konstatuje Marek Bartoš, člen organizačního štábu Cihelny. „Poprvé budou moci návštěvníci vidět například německé samohybné dělo Sturmgeschütz III na podvozku PzKpfw III, dodal Marek Bartoš.
 
V Králíkách vystoupí i Josef Vojtek ze skupiny Kabát
Bohatý doprovodný program bude k vidění mimo jiné v Králíkách, které jsou pro akci nezbytným zázemím. V letošním roce vystoupí v pátek na Velkém náměstí smyčcové dívčí trio INFLAGRANTI s rockovou doprovodnou kapelou a vzácným hostem, kterým je zpěvák Josef Vojtek ze skupiny Kabát,“ uvedla starostka Králík Jana Ponocná.
 
Armáda představí techniku
Den sil podpory Cihelna 2015 je jednou z největších společných akcí Armády České republiky, civilních subjektů a klubů vojenské historie, která je určená široké veřejnosti. Návštěvníci tak mají opět možnost zblízka vidět celou škálu nejmodernější výzbroje a výstroje naší armády a to jak ve statických, tak i dynamických ukázkách. „Nebudou chybět dynamické ukázky, jako například slaňování psovodů se služebními psy. K vidění budou také vrtulníky, tanky, či kontejnerový tábor armády používaný při zahraničních misích. Již nyní stojí na místě polní tábor Armády České republiky,“ uvádí František Hlaváček, ředitel Krajského vojenského velitelství Pardubice.
 
Rušení pošt - rozum konečně zvítězil?

Vláda ČR 1. července ukončila neustávající hrozby ze strany České pošty na redukci sítě provozoven tím, že vydala nařízení č. 657/15, kterým stanovuje minimální počet pošt pro výkon základních poštovních služeb na 3200.
To je v zásadě současný stav. Vláda k tomuto významnému kroku přistoupila i přes to, že České poště v případném záměru redukovat síť svých poboček nestála v cestě ani vyhláška č. 464/2012, která má garantovat kritéria minimální dostupnosti poštovních služeb v území. Ministerstvo vnitra v této věci dlouhodobě sdílí spíše rezervovaný postoj, který soustřeďuje na podporu projektu Partner, kterým Česká pošta hodlá přesouvat část svých poboček pod jiné provozovatele.
Na základě nejnovějšího rozhodnutí vlády si tak mohou oddechnout zejména občané malých obcí, kterých se hrozby omezování počtu pošt týkaly nejvíce. Akutní hrozba rušení pošt v České republice vyvstala právě na konci roku 2012, kdy Český telekomunikační úřad navzdory nesouhlasu našeho sdružení a dalších organizací vydal vyhlášku, v níž stanovuje parametry dostupnosti poštovních poboček tak, aby se povinnost poskytovat základní poštovní služby týkala zhruba 2100 pošt namísto dosavadních 3200, resp. 3300. Pro úplnost, vydáním této vyhlášky a striktním uplatněním kritérií dostupnosti služeb by došlo ke zvýšení „docházkové“ vzdálenosti na poštu z dnešních průměrných 2,6 km na 10 km. V této souvislosti je třeba zdůraznit, že Sdružení místních samospráv ČR spolu s Asociací poštovních služeb a některými dalšími subjekty byli jediní, kteří od úplného začátku odmítali jakoukoliv změnu v dostupnosti poštovních služeb, zejména na venkově.
Odpor vůči snaze zrušit ve více než 1100 poštu vyvrcholil uspořádáním petiční akce v loňském roce, kdy podpis pod tuto petici připojilo 111 tisíc občanů. Tato akce se ukázala jako rozhodující pro další vývoj. Pod jejím dojmem přijala vláda do svého programového prohlášení závazek nezhoršovat dostupnost základních poštovních služeb, jež kodifikovala již citovaným nařízením č. 657/15. I když se zdá, že je úspěšně dobojováno, skutečnost je poněkud jiná. V platnosti totiž stále zůstává již zmíněná vyhláška ČTÚ, která stanovuje parametry dostupnosti základních poštovních služeb. Lze předpokládat, že ji autoři uvedou do souladu s nařízením vlády, ale dokud se tak nestane, nelze věci brát na lehkou váhu. Ještě daleko důležitější je však přesvědčit veřejnost o nesprávných argumentech, které se k prosazení zrušení významného počtu provozoven používaly. Jak se postupně ukázalo, šlo o nesprávně konstruované argumenty typu „ztrátové pošty“, „nejhustší síť pošt v Evropě“, „masivní pokles objemu psaní“, apod. Přesvědčit veřejnost, že pravda je jiná, bude daleko složitější než přesvědčit vládu k přijetí nařízení, které zajišťuje, že se nic měnit nebude.
V pondělí 28. září se uskuteční celoStÁTNÍ  happening nazvaný "Dáme kroj"

Nejen v den státního svátku, kdy si připomínáme osobnosti slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, má upozornit na tradice České republiky. Určena je pro všechny, kterým není lhostejné, jaké krásy máme kolem sebe. Cílem happeningu je vyjádřit sounáležitost svébytné národní kultuře. Oblečení autentického kroje, jeho části nebo nošení symbolu má pomoci podnítit národní hrdost a připomenout tuzemské národopisné skvosty, které nám nechali naši předci. „Dáme kroj“ je možností pro všechny patrioty, kteří ctí lidové tradice a snaží se je uchovávat pro naše děti. 
 
Bezpečnosti na I/35 pomůže i nový „kruhák“ ve Vysokém Mýtě
Pardubice (17. 8. 2015) – Cestování po silnici I/35 bude o něco bezpečnější a plynulejší. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) buduje novou okružní křižovatku ve Vysokém Mýtě směrem na Litomyšl. Hotová by měla být do konce listopadu tohoto roku. Stavba, o které v minulosti jednal i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se zástupci ministerstva dopravy a ŘSD, je součástí dlouhodobé strategie na zlepšování bezpečnosti na silnicích v kraji.
„Na posledním společném jednání na ministerstvu dopravy jsme se shodli, že tato křižovatka je jednou z priorit bezpečnosti na silnici I/35. Řada řidičů využívá tuto přirozenou spojnici Čech s Moravou jako alternativu k opravované dálnici D1 a ještě zvyšuje už tak enormní kapacitní zátěž této komunikace. Přestavba této křižovatky na okružní by měla znamenat větší plynulost i bezpečnost dopravy," uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Jedná se o rekonstrukci stávající průsečné křižovatky na výpadovce na Litomyšl. Ta bude přebudována na spirálovou okružní křižovatku elipsového tvaru. Před vjezdem do okružní křižovatky od Vysokého Mýta bude silnice rozšířena na dva jízdní pruhy, na výjezdu směr Litomyšl budou také dva pruhy. „Dosavadní křižovatka nebyla koncipována na stávající zátěž a zařazení z vedlejší komunikace od nákupního centra bylo téměř nemožné,“ sdělil hejtman Netolický, který zároveň připomněl, že se nejedná o první investici do zlepšení bezpečnosti na silnici I/35. „V minulém roce jsme na vybraných úsecích instalovali vodorovné dopravní značení pro bezpečný odstup vozidel. Zároveň jsme o letošních prázdninách zopakovali bezpečnostní kampaň na podporu ohleduplné jízdy. Následovat budou další opatření včetně úpravy křižovatky silnic I/35 a I/36 u Zámrsku,“ dodal Martin Netolický.
 
Společenský dům v Lanškrouně bude k 31. říjnu uzavřen

I když  zde jsou nějaké naplánované akce bylo by rizikem ponechat jej funkční po celou zimní sezónu. Koncem října proto skončí provoz zdejší restaurace, spolky  si budou muset najít pro své akce jiná místa.  Společenský dům tvoří historická vila postavená v 19. století a hotelová přístavba z pozdější doby. Je  v zanedbaném stavu a řada stavebních konstrukcí je již za hranicí životnosti, hrozí havárie.  Rekonstrukci bude muset zřejmě zajistit město Lanškroun, naděje na dotaci je mizivá. Byly i návrhy dům zbourat a postavit nový. Rekonstrukce naopak počítá s tím zachovat co nejvíce z dosavadní stavby, vejít se do stávajících dispozic, aby stavba vyšla levněji. Vyřešit Společenský dům bylo pro nové vedené města prioritou.
 
Ulice T. G. M v Ústí n.O. od sochy bubeníka bude pro stavbu uzavřena 

Od 19/8 do konce měsíce srpna bude vždy od 6 do 18 hodin dočasně uzavřena ulice T. G. Masaryka, a to od památníků padlých občanů, t.j. sochy u Bubeníka) po lékárnu. Důvodem je kompletní rekonstrukce komunikace a výstavbu přechodů pro chodce.  provoz zde bude obnoven, nejedná se o výstavbu pěší zóny, jak se také uvažovalo, bude zachován současný jednosměrný provoz.
Finanční správa sníží od 1. 1. 2016 počet územních pracovišť

Finanční správa oznámila, že od 1. ledna 2016 zeštíhlí o 23 územních pracovišť finančních úřadů na celém území České republiky. Změnu odmítá Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu.
Jde o ta nejmenší pracoviště finančních úřadů, kde pracuje převážně méně než 11 zaměstnanců, kteří vykonávají jen registrační a vyměřovací činnosti. Všechny ostatní činnosti pak zabezpečují „okresní“ územní pracoviště, která je již dnes řídí. Zajištění fungování nejmenších územních pracovišť je velmi neefektivní, pro stát představuje značnou finanční zátěž a pro Finanční správu zátěž organizační. Veškeré služby pro daňovou veřejnost budou po jejich zrušení plnohodnotně zabezpečeny na nejbližších, zejména „okresních“, územních pracovištích. V Pardubickém kraji se má jednat o pracoviště FÚ v Přelouči.
 
SmartUp podpořil prvních třicet jedna projektů, grant dostane i MacGyverova dílna z Ústí nad Orlicí

Program SmartUp Nadace O2, který podporuje realizaci originálních nápadů mladých lidí ve věku 15 – 26 let, vybral prvních 31 projektů. Těm dohromady rozdá 429 380 korun. Ze 103 přihlášek byly vybrané projekty z celé republiky, nejčastěji zaměřené na dění v obci, vzdělávání a sociální oblast. Z Pardubického kraje se umístila MacGyverova dílna, která získá grant ve výši 15 000 korun. Cílem organizátorů je podporovat děti v manuální práci a naučit je zacházet s nářadím tak, aby si mohli samo něco vyrobit.
„Je neuvěřitelné, jaké nápady v mladých lidech dřímají. Někteří nemají na jejich realizaci peníze, jiní odvahu nebo zkušenosti. Se vším jim umíme pomoci, protože kromě finanční podpory nabízíme i mentorské a vzdělávací kurzy pro všechny, jejichž projekt se rozhodneme podpořit,“ vysvětluje Jitka Heřmanová, ředitelka Nadace O2, která za programem SmartUp stojí.
Autory vybraných projektů nyní čeká dvoudenní vzdělávací kurz, kde si osvojí základy projektového řízení, týmové spolupráce i komunikace směrem k veřejnosti. Pod vedením lektorů Prázdninové školy Lipnice prověří své dosavadní dovednosti a naučí se, jak pracovat se svými slabými i silnými stránkami. Od října pak začnou se samotnou realizací svých nápadů, kterou by měli stihnout do konce prosince.
Další zájemci, kteří chtějí svým nápadem přispět k rozvoji svého okolí, se mohou ve dvou až pětičlenných týmech hlásit do druhé vlny SmartUp do 30. září. Jejich přihláška nejprve projde formálním schválením, následně o ní bude rozhodovat tříčlenná odborná komise. Projekty budou zveřejněné i na Facebooku, kde o nich může hlasovat veřejnost. Nápad, který sesbírá nejvíce lajků, dostane tzv. Divokou kartu a získá grant bez ohledu na rozhodnutí komise. Více o projektu na www.o2smartup.cz.