Českotřebovský deník 194/2015 (20/8)                                  
Ztratila se kočička

V pondělí 17. 8. 2015
se nám
v lokalitě Pod Jelenicí
ztratila
bíločerná roční kočička,
slyšící na jméno Sindy.
Měla zelený obojek proti parazitům.
Moc nám chybí.
Za jakékoliv informace budeme moc vděční. 
Děkujeme.
Pro nálezce finanční odměna!
Tel: 605515352

 
PODĚKOVÁNÍ

Dnes je to přesně rok od autonehody našeho syna. Chtěli bychom touto cestou poděkovat všem záchranným složkám a lidem, kteří se podíleli na záchraně jeho života. Naše dík patří také všem  ústavům, sestřičkám, lékařům, kde náš syn pobýval a pobývá  a v neposlední řadě rodině, přátelům, známým, našim zaměstnavatelům (IMS-Drašnar, s.r.o. a CZ- LOKO, a.s.) za jejich pomoc  a za to, že nás stále podporují .  Děkujeme, moc si toho vážíme. Rodina  Janáčkova.

MŠ U Koupaliště  hledá VYUČENOU KUCHAŘKU - nutná znalost NORMOVÁNÍ, práce s konvektomatem (zástup za MD) Kontakt 734 530 814

Dobrou kulturu cestování ve Třebové kazí jen špinavé autobusové nástupiště

Paní Vohralíková, určitě jste Třebováky chválou našeho terminálu v srpnovém čísle zpravodaje potěšila. Je pravda, že máme pěkné čisté nádraží , které je rozhodně pro cestující veřejnost lepší než bývalo. Ale horší to je na zastřešeném autobusovém nástupišti. Okolo laviček je stále špína, takže lidé čekající na autobus raději postávají opodál. V úterý 21. července dopoledne jsem zavolala na Eko Bi s dotazem, kdo má na starosti úklid terminálu. odpověď byla "Zařídím to". Ale té špíny je tam ještě víc, takže je zřejmé, že to myté není Je to paradox, když v blízkosti je tekoucí voda s otáčejícím globem a v dolní čisté a upravené části terminálu s krásnou vodní kaskádou kazí tento krásný dojem již zmíněná špína v horní části. Ale musím se zastat Českých drah. Jezdím často do Prahy za rodinou už téměř 30 let a cestování vlaky EC a IC je stále příjemnější a dokonce levnější. V poslední době také využívám Regiojet s ještě lepším komfortem. Takže jsem spokojená a opravdu si nemohu stěžovat. Kulturu cestování mě kazí (a nejen mně)  jen to neustále špinavé nástupiště autobusů. Doufám, že bude Terminál Jana Pernera umytý alespoň v sobotu 29 srpna při oslavě Pernerova dvousetletého jubilea a také 170tiletého výročí zahájení provozu železnice. Paní Vohralíková, přeji Vám příjemné cestování z naší Třebové.
Jarmila Korejtková

Sociální služby Česká Třebová hledají od 1. 9. 2015  pracovníka přímé obslužné péče - terénní pečovatel/ka. Podmínkou příslušné vzdělání nebo akreditovaný kurz a řidičský průkaz (aktivní řidič/ka).
Bližší informace: Mgr. Chadimová,  tel: 465 503 511   nebo  736 518 024

Šermířská Hradozámecká noc na Zámečku u Rudoltic 29/8

Šermířská Hradozámecká noc na Zámečku se koná 29.8. od 18.30.Vstupné děti 6-15 let a ZTP 20 Kč, od 15 let a dospělí 40 Kč. Vstupenka platí i na prohlídku věže a sklepení se šermíři.

Před věží vystoupí oblíbená kejklířská skupina Ascarya, v Coctail baru bude možno nechat si namíchat alko i nealko nápoje.Před věží bude také šermířské ležení a možná i hrnčířský kruh.
 
Ve 20.00 a 21.00 hod zazpívá ženský sbor z Lanškrouna. Od zahájení bude možná prohlídka věže i sklepení při osvětlení cca 300 svíčkami, ve sklepení se zabydlí skupina historického šermu Garde Gris, která předvede souboje i ukázky ze života a zbraně.
 
Ve 22.00 předvede kejklířská skupina i ohnivou podívanou před věží, v případě trvání zákazu pálení ohňů ve sklepení. Po celou dobu bude občerstvení a grilované dobroty, které zajistí zámecká kavárna do 22.00 hod.
Zámeček je osvětlen svíčkami jednou v roce při této akci a pohled z třetího patra na noční osvětlení města Lanškrouna i okolí a letos i měsíc v úplňku bude jistě pro návštěvníky zajímavý.A právě že bude úplněk by se měla poprvé objevit i zámecká bílá paní.
 

EVANGELICKÉ BOHOSLUŽBY   V  ČESKÉ TŘEBOVÉ - ZÁŘÍ 2015 

06.09.2015

čtené služby Boží v 9.00, evangelický kostel na Trávníku

P. Záleský ml.

13.09.2015

bohoslužby s VP v 9.00, evangelický kostel na Trávníku

f. P. Peňáz

20.09.2015

bohoslužby v 9.00, evangelický kostel na Trávníku

f. J. Nečas

27.09.2015

bohoslužby v 9.00, evangelický kostel na Trávníku

f. J. Nečas

Soutěž Cyklopecky Pardubického kraje je za polovinou

Pardubice (19. 8. 2015) – Vandrovní knížky, které shrnují popisy 17 nejzajímavějších cyklotras v Pardubickém kraji, jsou už téměř rozebrány. Soutěž Cyklopecky Pardubického kraje, která láká návštěvníky do atraktivních koutů regionu, má přitom před sebou ještě dva měsíce. Zájemci, na které Vandrovní knížka nezbude, ale nemusí zoufat. Lze si ji stáhnout na internetu. K zařazení do soutěže stačí vytisknout poslední stránku a ulovit na ni tři razítka ze tří různých cyklotras. Soutěží se o kolo, koloběžku, fotoaparát nebo víkend pro dva.
„Zájem o Vandrovní knížky nás těší, několik desítek vyplněných už jich dorazilo. Cílem soutěže je ukázat občanům, že zajímavá místa našeho kraje jsou snadno dostupná i na kole. A to se evidentně daří,“ komentoval průběh čtvrtého ročníku letní turistické soutěže krajský radní pro cestovní ruch René Živný.
Soutěž začala 1. června a potrvá do 19. října 2015. Vandrovní knížky jsou k dispozici na turistických informačních centrech v Pardubickém kraji. Celkem jich bylo vytištěno 15 tisíc. Každá cyklotrasa má jedno nebo dvě místa, kde lze získat razítko do Vandrovní knížky. K získání razítka stačí absolvovat i jen část cyklotrasy a nezáleží na tom, jestli na kole, pěšky nebo jiným způsobem. Vyplněnou zadní stranu Vandrovní knížky s alespoň třemi razítky je pak nutné odeslat poštou na adresu Destinační společnosti Východní Čechy nebo vyfocenou či naskenovanou na e-mail dsvc@vychodnicechy.info do 22. října 2015.
 
O co se hraje CO SE HRAJE:
1. cena › HORSKÉ KOLO MERIDA
2. cena › DVOUDENNÍ POBYT se snídaní pro dvě osoby v Penzionu Terezka na Dolní Moravě
3. cena › DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT
4. cena › MOBILNÍ TELEFON
5. cena › KOLOBĚŽKA
6. cena › BATOH NA KOLO
7. cena › CYKLISTICKÁ PŘILBA
8. cena › BEZDRÁTOVÝ CYKLOCOMPUTER
9.–10. cena › CYKLOLÉKÁRNIČKA A SADA NÁŘADÍ
11.–20. cena › DÁRKOVÉ PROPAGAČNÍ PŘEDMĚTY A VSTUPENKY na vybrané kulturní, společenské a sportovní akce v Pardubickém kraji
Ceny do soutěže věnovala společnost CYKLO WORLD, a. s., hlavní partner soutěže, dále SNĚŽNÍK, a. s., Destinační společnost Východní Čechy a Pardubický kraj.
  •  
    NOVÉ LEKCE JÓGY V ČESKÉ TŘEBOVÉ:

    Přijďte si protáhnout a zpevnit své tělo ve spojení se zklidněním mysli. Lekce jógy se konají každou středu od 19 hod. v tělocvičně Za vodou na Parníku (posilovna kulturistiky).
    Z důvodu omezené kapacity je třeba místo na lekci rezervovat na adrese www.joga-ceska-trebova.webnode.cz. Lekce jsou vhodné i pro začátečníky.  Cena: 60Kč dospělí, 50Kč studenti, rodiče na mateřské dovolené.
    Těší se na Vás certifikovaná instruktorka Kateřina Malečková Horská, khorska@seznam.cz, tel. 721 813 123
     
    Poslední prázdninové víkendy na hradech a zámcích v našem kraji  

  • 21. - 23. srpna státní zámek Litomyšl: Víkend automobilových veteránů k poctě Elišky Junkové + Veteranklub Litomyšl. Eliška Junková pravidelně na cestě mezi Prahou a rodnou Olomoucí zastavovala v Litomyšli. Na svatební sobotu budou auta odvezena – projížďka po okolí.
    www.zamek-litomysl.cz
     
    23. srpna státní hrad Kunětická hora: Dětský den na hradě. Tradiční rozlučka s letními prázdninami. Čeká vás po celý den spousta originálních her a soutěží se skupinou historického šermu Corporal, velká ponožková bitva, pohádky a písničky, ochuzeni nebudete samozřejmě ani o klasické prohlídky. V hradním paláci vás navíc čeká výstava rekvizit a kostýmů z televizního seriálu Arabela, který se na Kunětické hoře natáčel.
    www.hrad-kunetickahora.cz    
     
    29. srpna státní hrad Kunětická hora: Hradozámecká noc a lampionový průvod. Na Kunětické hoře se bude v sobotu 29. srpna točit všechno kolem Arabely a dalších postav z populárního televizního seriálu. Lampionový průvod z parkoviště na Rumburakův hrad (ve 20 hodin) odstartuje pohádkově laděnou Hradozámeckou noc, jejímž hlavním lákadlem bude vedle dračí sluje zejména velká výstava kostýmů a rekvizit ze seriálu Arabela, který se tu na sklonku sedmdesátých let filmoval. Noční prohlídky s doprovodným programem a lampionovým průvodem od 20 hodin. Vstupné 100 Kč základní, 60 Kč snížené, 260 Kč rodinné. www.hrad-kunetickahora.cz    
     
    29. srpna státní zámek Litomyšl: Hradozámecká noc. Noční interaktivní, divadelní prohlídky s podnázvem: 1798, aneb Waldsteinové otvírají divadlo. Na zámku v Litomyšli se mohou návštěvníci vrátit o 216 let zpět – do předjaří 1798. Tehdy se na zámku připravovala premiéra divadelní hry Milenec a sok v jedné osobě, kterou bylo v dubnu 1798 slavnostně otevřeno domácí divadlo rodiny Waldsteinů. Návštěvníci se tak v průběhu nočních prohlídek rázem ocitnou v předvečeru slavnosti i otevření divadla, kdy celým zámkem vládnou přípravy a zkoušky představení, vše za přísného zraku paní hraběnky Marie Františky z Hohenfeldu, které se počínání a rozhazování peněz způsobené manželem, Jiřím Josefem z Waldstein-Wartenbergu, pranic nelíbí. Noční prohlídky začínají v 19 hodin. Následně pak odcházejí ve 20, 21 a 22 hodin. Cena za osobu je 120 Kč, beze slev pro děti, studenty a seniory. Rezervace vstupenek nutná na tel. 461 615 067. www.zamek-litomysl.cz
    29. srpna státní zámek Slatiňany: Hradozámecká noc – Noční prohlídky „Po anglicku“. Máte pro strach uděláno? Přijďte do zámku v noci! Zveme Vás na procházku zámeckými komnatami v jedinečné atmosféře rozsvícených lustrů a lamp. Knížecí salony si projdete vlastním tempem bez průvodce, jak bývá zvykem na památkách v Anglii. Bude tedy čistě na Vás, kolik času v zámeckých pokojích strávíte. Navíc se budete moci v doprovodu kastelána podívat i do běžně nepřístupných depozitářů! Seznámíte se s částí mobiliáře ve stavu před restaurováním a můžete obdivovat některá z uměleckých děl, která prozatím nejsou součástí expozic. Otevřeno od 19.30 do 22 hodin. Jednotné vstupné 70 Kč. Rezervace není nutná.