Českotřebovský deník 199/2015 (24.9.)                                 
Sdělení rodičům nově narozených dětí – vítání občánků

Vážení rodiče,
pokud máte zájem o slavnostní uvítání Vašeho novorozeného děťátka do života v obřadní síni města Česká Třebová, je nutné doručit matrice (lze předat i na podatelně úřadu) vyplněný a podepsaný formulář „Souhlas se zpracováním osobních údajů“, který naleznete na internetových stránkách městského úřadu:
http://www.ceska-trebova.cz/vitani-nove-narozenych-obcanku/d-4521
nebo jej obdržíte na podatelně úřadu a v kanceláři matriky. Matrika, která tuto akci zajišťuje, nemá k dispozici potřebné údaje, aby mohla všechny děti zvát plošně.
Předem děkujeme za pochopení a spolupráci.
Matrika Městského úřadu Česká Třebová
 
Krajská dotace podpoří výstavbu komunikace v průmyslové zóně města Česká Třebová

Rada Pardubického kraje doporučila zastupitelstvu projednat a schválit poskytnutí dotace ve výši 1 297 tis. Kč na projekt: „Výstavba nové místní komunikace – průmyslová zóna Borek, Česká Třebová, 1. etapa“. Vlastní realizací přístupové komunikace do průmyslové zóny budou zpřístupněny zbývající volné plochy nejen pro budoucí průmyslové areály, ale zkvalitní se obsluha celého území pro obyvatele, Územní pracoviště Celního úřadu pro Pk v České Třebové, depozitář Městského muzea, ZŠ praktickou či Dopravně vzdělávací institut, a.s. – Centrum technického vzdělávání Česká Třebová. Bude vybudována nová místní komunikace v délce 249 m včetně mostního objektu a kanalizace v délce 218 m. 
Schválení dotace je v kompetenci Zastupitelstva Pardubického kraje a bude mu předloženo na jeho jednání dne 17. 9. 2015.
V rozpočtu města Česká třebová je pro vybudování této komunikace částka cca 4 miliony korun. Díky dotaci Pardubického kraje   město na této akci významně ušetří asi třetinu z rozpočtované částky. Podle připravené smlouvy se město zavazuje, že výše uvedenou dotaci využije pouze na uvedený účel a to nejpozději do konce roku 2016.
 
Do konce září můžete nominovat na ceny Pardubického kraje

Už jste navrhli svého favorita na třetí ročník udělování cen Pardubického kraje? Do konce září máte možnost ovlivnit výsledky i vy. Návrhy na zajímavé osobnosti, které mohou získat Cenu za zásluhy o Pardubický kraj nebo Cenu Michala Rabase za záchranu. Slavnostní vyhlášení a předání cen se uskuteční v první polovině roku v Rytířských sálech Zámku Pardubice.
     „Věřím, že i v letošním roce se nám sejde celá řada velmi zajímavých návrhů, ze kterých bude stejně jako v minulých letech pro komisi obtížné vybrat laureáty nejvyšších krajských ocenění,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Těší mne, že v našem kraji žije tolik mimořádných osobností, které mají velké zásluhy o Pardubický kraj nebo zachránily lidský život,“ dodal Martin Netolický
     Jednotlivé osobnosti je možné nominovat jednoduše prostřednictvím webového formuláře, e-mailem na adresu oceneni@pardubickykraj.cz nebo osobně na recepci Krajského úřadu Pardubického kraje na Komenského náměstí 125, a to od do 30. září.
    Cenu za Zásluhy o Pardubický kraj, která je určena osobnostem, kolektivům nebo organizacím za mimořádnou činnost pro rozvoj kraje a za zásluhy o kraj, si v předcházejících ročnících odnesli architekt Miroslav Řepa, folkloristé Yvona a Petr Rybovi, odbornice na ex libris Marie Sedmíková, zakladatel skanzenu Veselý Kopec Luděk Štěpán, majitelé zámku Nové Hrady Magda a Petr Kučerovi či dobrovolníci starající se o pevnostní objekty na Králicku.
     Cenu Michala Rabase za záchranu, udělovanou za mimořádné nebo dlouhodobé zásluhy v oblasti záchrany života, zdraví nebo jiných významných hodnot, si za svou odvahu vysloužila gymnazistka Veronika Kolafová, která resuscitací zachránila život zkolabované ženě. Dále získal ocenění Lukáš Kamaryt, strážník městské policie v Pardubicích, který jako první poskytl první pomoc muži na pardubickém nádraží. Cenu si odnesl také středoškolský učitel Radek Biedla, který už přes třináct let povzbuzuje své žáky k dárcovství krve, plazmy a především kostní dřeně. Prozatím posledním laureátem Ceny Michala Rabase za záchranu je řidič linkového autobusu Ladislav Pulpit, který zachránil život staršímu muži, který zkolaboval během cesty autobusem.
 
Projekt zlepšil ochranu ohrožených dětí 

Pardubice (24. 8. 2015) – Větší důraz na práci s vlastní nebo náhradní rodinou v zájmu dítěte, to je hlavní smysl nových standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí. V rámci projektu, na který se loni podařilo získat 3,5 milionu korun z evropských fondů, Pardubický kraj připravil a od ledna tohoto roku naplňuje nové standardy kvality sociálně-právní ochrany.
Projekt umožnil nastavení vyššího standardu nejen v oblasti personální a technické, ale také formou vzdělávání pracovníků a zajištěním supervize pro pracovníky sociálně-právní ochrany dětí na území celého kraje. Během 17 měsíců trvání projektu se podařilo uspořádat mnoho workshopů, jednání u kulatých stolů a pracovních jednání o standardech kvality sociálně-právní ochrany dětí. Především ale mohl díky projektu krajský úřad posílit o dva nové pracovníky oddělení, které se zabývá zejména náhradní rodinnou péčí.
„Jsem rád, že se prohlubuje spolupráce nejen se zástupci obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, kteří jsou nejčastějšími partnery krajského úřadu, ale také s mnoha dalšími subjekty z oblasti péče o ohrožené děti a rodiny. Pardubický kraj navázal vztahy se zástupci soudů, porodnic, zintenzivnil spolupráci se zástupci dětských domovů, dětských center a pověřených osob,“ vysvětil význam projektu krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.
Grantový projekt s názvem Podpora aplikace standardů v Pardubickém kraji, který byl financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu České republiky,  byl zahájen 1. února 2014 a ukončen k 30. červnu 2015.