Českotřebovký deník 200/2015 (26/8)                                    

Kulturní centrum Česká Třebová
ve spolupráci s Městským muzeem Česká Třebová a Českými drahami a.s. pořádá
JAN PERNER   7/9 1815 – 10/9 1845 

 
AKCE PRO CELOU RODINU,
která chce připomenout 200 let od narození a 170 let od úmrtí Jana Pernera, stavbyvedoucího první české parostrojní dráhy, která letos slaví rovněž 170 let od zahájení svého provozu.
 
SOBOTA 29/8 2015
program:
12.30 hudební produkce na Terminálu Jana Pernera – Poutníci Česká Třebová
13.43 odjezd parního vlaku do Chocně (cestou populárně naučná přednáška o historii trati)
další zastávky: 13.53 Dlouhá Třebová, 14.03 Ústí nad Orl. město, 14.23 Ústí nad Orl., 14.38 Brandýs nad Orl.
15.00 prohlídka části výpravní budovy v Chocni, přednáška o Janu Pernerovi v Sále Jana Pernera
16.01 odjezd parního vlaku zpět do České Třebové
další zastávky: 16.09 Brandýs nad. Orl., 16.24 Ústí nad Orl., 16.30 Ústí nad Orl. město, 16.40 Dlouhá Třebová
18.00 vernisáž výstavy fotografií Stavitelé terminálu autora Jaroslava Plocka ve výstavní síni Kulturního centra
19.30 Divadlo Jesličky Josefa Tejkla: Kupé story – divadelní představení na motivy povídky Rado Olose (Terminál Jana Pernera)
21.00 taneční, pohybová a audiovizuální světlená show na Terminálu Jana Pernera (tančí skupina Renaty Hans Perner, praneteře Jana Pernera; hudba Jan Fikejz; lightdesign Vladimír Burian)
občerstvení zajištěno po celou dobu trvání akce (na Terminálu, ve vlaku i v Chocni)
vstupné zdarma, jednosměrné jízdné parním vlakem 25 Kč / 50 Kč
akce je součástí programu Roku Jana Pernera
 
Pardubický kraj se představuje v devíti jazycích. Má i nové cyklobrožury

V ukrajinštině, holandštině, polštině a dalších sedmi jazycích včetně češtiny se představuje Pardubický kraj v nové propagační brožuře nazvané Vaše východní Čechy. Zároveň se informačních materiálů dočkali také milovníci cykloturistiky, a to česky, anglicky, německy i polsky. Oba materiály vydala Destinační společnost Východní Čechy (DSVČ).  
„Je to poprvé, co se Pardubický kraj prezentuje v devíti cizojazyčných mutacích. Brožura Vaše východní Čechy vyšla v celkem 60 tisících kusech. Návštěvníkům kraje přináší obecné informace o regionu, ale i o památkách, přírodních zajímavostech, slavných rodácích či sakrálních a technických unikátech,“ informoval krajský radní pro cestovní ruch René Živný. „O brožuru mají zájem nejen infocentra a zahraniční pobočky agentury CzechTourism, ale také například pardubická univerzita či neziskové organizace, které mají partnery v zahraničí. Už nyní máme spoustu nadšených ohlasů také od cizinců, kteří žijí v Pardubickém kraji,“ doplňuje jeho slova ředitelka DSVČ Alena Horáková.
Poprvé vychází také sada tiskových materiálů s cyklotrasami. „Každá z cyklobrožur je věnována jedné z pěti turistických oblastí kraje. Vybrat si tak můžete z titulů Pardubicko – Na kole, a paralelně také Chrudimsko-Hlinecko, Králický Sněžník, Českomoravské pomezí a Orlické hory a Podorlicko. Brožury pro každou z oblastí vyšly v nákladu 40 tisíc výtisků a do dvou týdnů budou k dispozici ve všech informačních centrech v kraji,“ sdělil krajský radní pro cestovní ruch René Živný. Kromě světových jazyků vyšly tyto brožury i v polštině, protože z Polska do kraje jezdí značný počet turistů. Polská verze je k dispozici ve čtyřtisícovém nákladu, anglická a německá shodně po třech tisících výtisků. „Náš region je pro cyklisty ideální, nabízí kopce i roviny a každý najde tu svoji ideální cyklotrasu,“ dodal René Živný.
 
Pardubický kraj a město Pardubice iniciují vznik inovačního centra
Pardubice (25. 8. 2015) – Pardubický kraj, město Pardubice, Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje a Czech ICT Alliance v těchto dnech zahajují přípravy na vznik inovačního centra. Pardubice se mohou pyšnit dlouholetou průmyslovou tradicí, zejména v oblastech elektrotechnické a chemické, ale centrum tohoto typu zde dosud chybí. Záměr, který si klade za cíl podporovat inovativní a regionální podnikání zejména u místních začínajících podnikatelů, ale i zájemců z dalších krajů, získal podporu hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a primátora města Pardubic Martina Charváta. 
„Pardubické inovační centrum by se mělo stát platformou pro vznikající ekosystém podpory začínajících firem s regionálním i mezinárodním potenciálem. Centrum nabídne podporu nejen těm, kteří budou mít záměr realizovat svoje inovativní řešení v praxi, ale obecně všem zájemcům o rozjezd vlastního podnikání,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Projekt se týká velkého spektra uchazečů, mezi které budou patřit nejen studenti a absolventi, ale i široká veřejnost včetně lidí před-důchodového věku, kteří disponují bohatými profesními zkušenostmi, avšak zároveň tvoří ohroženou skupinu na trhu práce. „Projekt počítá s vybaveným prostorem, který bude sloužit jak začínajícím podnikatelům, tak mentorům z řad zkušených podnikatelů, kteří budou nabízet pomoc začínajícím firmám formou individuálního poradenství nebo vedením seminářů a workshopů,“ sdělil pardubický primátor Martin Charvát. V neposlední řadě budou mít zájemci možnost setkat se s investory a vyjednat spoluúčast při rozvoji svého podnikání. K účasti v projektu budou přizváni i významní aktéři, působící v regionu, včetně expandující firmy FOXCONN, CZ.
V současné době je zpracovávána podrobná analýza, která mapuje stávající prostředí a situaci v oblasti podpory inovací a podnikání v Pardubickém kraji. Do konce tohoto roku budou realizovány první aktivity, na začátku roku 2016 bude zahájen pilotní provoz. „Všechny aktivity projektu budou realizovány v souladu s RIS3 strategií, implementovanou Pardubickým krajem,“ dodal hejtman Martin Netolický.
„Nezbytným předpokladem pro realizaci našeho záměru na zřízení inovačního centra a jeho podpůrných aktivit je kvalitní finanční a personální zázemí. K tomuto účelu budou sloužit dostupné dotační tituly – operační programy EU v rámci programového období 2014 – 2020, zejména OP PIK, ale nabízí se také další evropské a národní zdroje. Dále je důležité získat podporu od Pardubického kraje a města Pardubice, aby se podnikání a další rozvoj inovačního prostředí stalo dlouhodobou a udržitelnou aktivitou,“ uvedl Richard Červenka, ředitel Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje. „Pokud jde o personální zdroje, jsem rád, že nabídku na spolupráci přijal pan Michal Zálešák z Czech ICT Alliance, který má s podporou tzv. start-upů mnoho zkušeností,“ dodal Červenka.
Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje (RRA PK) je zájmové sdružení právnických osob, které dlouhodobě podporuje rozvoj Pardubického kraje v různých oblastech veřejného života. Jednou z těchto důležitých oblastí je i rozvoj lidských zdrojů, vzdělávání a zaměstnanosti. Všechny cíle jsou naplňovány v úzké spolupráci s veřejnou správou regionu, zejména s místními samosprávami měst a obcí.