Českotřebovský deník 201/2015 (26/8)                                  

Nový most na Chmelnici roste

Konečně jsem dnes vyrazila vyfotit most (předtím to bylo 5.8.) a most už tam je !  Je to určitě pozitivní zpráva.
Přidala jsem opět jednu fotku tradiční - zákoutí s odpadkovým košem (u autobusové zastávky na Zámostí), jak je ve Třebové běžné.  Zvítězilo mé lepší já a plasty a flašku od rumu jsem odnesla do 50 m vzdálených kontejnerů na tříděný odpad. Hlava mi to nebere. Je to lenost lidí nebo pohodlnost ? Nespíš ale blbost. (VV)
 

Ke spokojenosti pacientů má přispět program Přátelská nemocnice v Pardubickém kraji

Pardubice (26. 8. 2015) – Vzájemný respekt zdravotnického personálu a pacientů, vlídné a důstojné zacházení i psychologická pomoc, to jsou jen některé z priorit nového programu, který pod názvem Přátelská nemocnice v Pardubickém kraji zahajuje společnost Nemocnice Pardubického kraje. Dnes ho představili 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek a generální ředitel společnosti Tomáš Gottvald. Odborným garantem dvouletého procesu bude přednosta Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze Marek Vácha.
Po ekonomické stabilizaci nemocnic a řadě investic do budov a přístrojů je podle náměstka Línka potřeba se soustředit v několika dalších letech také na projekty měkké, především na zlepšení firemní kultury, zdůraznění etických hodnot v této práci a na další možnosti, které povedou k větší spokojenosti pacientů i zaměstnanců.
„Zatímco zdravotní problematiku nechávám na odbornících z lékařského prostředí, právě spokojenost pacientů a návštěvníků nemocnic je nyní tématem, které bych chtěl pomyslně zvednout a získat pro něj naplno jak personál v nemocnicích, tak i samotné pacienty,“ říká Roman Línek a pokračuje: „Není to věc, kterou jde zařídit lusknutím prstů, svou roli hrají v některých případech i potřebné peníze, ale přinejmenším slušnost, milý úsměv a důstojné zacházení s pacienty jsou zadarmo. Je známo, že spokojený pacient se rychleji uzdravuje a lépe se cítí. Na druhou stranu to přinese i důležitou zpětnou vazbu zdravotníkům.“
Přednosta Ústavu etiky Marek Vácha k tomu dodává: „Řada studií už prokázala, že měkké projekty, jako je jinak těžko měřitelná atmosféra na pracovišti, slušnost a přátelskost, významně snižují procento stížností ze strany pacientů. V důsledku to má pozitivní vliv i na tvrdé projekty.“
Nemocnice v této oblasti nezačínají od nuly. Všech pět prošlo náročnou akreditací Spojené akreditační komise a v některých jsou na cestě k přátelské nemocnici dál než jiné. Cílem vedení akciové společnosti je do konce letošního roku analyzovat současný stav a možnosti, a kde to půjde, tak už ve 4. čtvrtletí 2015 začít uskutečňovat první změny. Další by měly navázat v roce 2016. Stav bude vyhodnocen po dvou letech, v polovině roku 2017, ale celý proces bude samozřejmě pokračovat.
„Iniciativu Pardubického kraje vítám, protože si uvědomuji, že v této oblasti jsme pacientům ještě dost dlužni,“ přiznává generální ředitel Nemocnic Pardubického kraje Tomáš Gottvald. „Například firemní kultura je zatím v nemocnicích v našem kraji nejednotná, některé nemocnice na ni kladly v minulosti větší důraz než jiné, rád bych, abychom příklady dobré praxe využili i v ostatních zařízeních. Vybrali jsme nyní několik hlavních témat, kterým se chceme v reálných termínech věnovat a přispět tak ke spokojenosti pacientů i zaměstnanců na všech našich pracovištích,“ doplňuje ředitel Gottvald.
Program Přátelská nemocnice podpoří Pardubický kraj v rámci pokračující transformace nemocnic i finančně. „Počítáme s částkou řádově jednoho milionu korun, některé části projektu může být vhodné přihlásit do evropských dotačních titulů. Půjde například o školení personálu, ale také o budování klidových místností, jako má dnes na ukázkové úrovni už Orlickoústecká nemocnice,“ uvádí Roman Línek.
Projekt se zabývá také kultivací ambulancí a jejich čekáren, zavedením bezdrátového připojení k internetu a podobně. Důležitými podmínkami ke spokojenosti návštěvníků bude zlepšit parkování v areálech a jejich okolí, dokončit orientační systémy a vylepšovat možnosti stravování a doplňkového prodeje. „Vedle toho ale chceme také například rozvinout spolupráci s dobrovolnickými centry, umožnit zájemcům duchovní službu a věnovat se tématu umírání v nemocnici,“ doplnil informace Línek, který na závěr dodává: „Mám radost zejména z toho, že se nám spolu s generálním ředitelem Nemocnice Pardubického kraje Tomášem Gottvaldem podařilo pro celý víceletý proces získat ke spolupráci obecně uznávanou autoritu, přednostu Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Marka Váchu.“
 
 
 MŠ Vinohrady se vrátí po prázdninách
do své budovy jen napůl.

Přesněji vzato ze čtyř oddělení této mateřské školy budou v její budově jenom dvě oddělení, zbývající dvě získají azyl opět v opuštěné budově Dislokovaného pracoviště Dopravní fakulty Univerzity Pardubice, stejně jako tomu bylo v měsíci červnu.  Děti navštěvující MŠ Vinohrady budou mít o jeden den delší prázdniny, do školky nastupují až 2. září, protože příprava nového školního roku je v podmínkách, kdy se školní budově opravdu z gruntu opravuje, velmi náročná.
 Aspoň se využije budova, kterou město začátkem roku odkoupilo a která se připravuje pro další využití zatím projekčně.  Problematické je také využívání školní zahrady, protože pobyt  většího počtu dětí nemusí být za podmínek, kdy se na budově ještě pracuje  (provádí se zateplování a obnova fasády) , zcela bezpečná.  Stejně tomu bylo i v červnu t.r., kdy děti a učitelky z MŠ Vinohrady mohly využívat zahradu Hasičské zbrojnice v Chorinově ulici. Tuto možnost si učitelky velmi pochvalovaly.
Budova horské služby v Čenkovicích se přestavuje 

  • Stará budova                                                                            Současný stav

  • Vizualizace nové budovy, která by měla být otevřena v září 2016. Foto Luboš Kozel.