Českotřebovský deník 203/2015 (28/8)                                  
VYCHÁZKA PO STOPÁCH JANA HÝBLA: Kozlov - Hory - Javorka

U příležitosti 135. výročí založení divadelního souboru Hýbl se koná VYCHÁZKA PO STOPÁCH JANA HÝBLA: Kozlov-Hory-Javorka. 19.září 2015 - sraz v 9:00 na Terminálu Česká Třebová u zeměkoule. Budeme putovat, takže volte vhodnou obuv a prašulky na pivko. Hlavním organizátorem je Kyticový Poutník. pouť vyvrcholí pivním přípitkem, abychom věděli kolik relaxačních míst zarezervovat, napište na facebook.  Těšíme se na Vás :-)
Úspory z energeticky úsporných projektů investuje kraj zpět

Pardubice (28. 8. 2015) – Úspory dosažené v rámci energeticky úsporných projektů (tzv. EPC projektů) bude kraj reinvestovat zpět do dalších úspor ve školách, ústavu sociální péče a v Pardubické nemocnici. Informovala o tom dnes Radu Pardubického kraje radní Ludmila Navrátilová, která má investice a správu majetku ve své gesci. Celková dosažená úspora za loňský rok je 44,5 milionů korun. Po úhradě splátek a dalších nutných výdajů zůstalo ve prospěch organizací kraje 11,3 milionu korun a ve prospěch Pardubického kraje 3,6 milionu korun. Kraj z toho 3,34 milionu bude investovat zpět do úsporných opatření.
„Reinvestice do dalších úsporných opatření poputují celkem do sedmi objektů v našem majetku. Plníme tak slib, že dosažené úspory kraje budou investovány zpět do našich organizací,“ sdělila krajská radní Ludmila Navrátilová. „Pět středních škol a odborný léčebný ústav v Žamberku se tak dočkají modernizace systémů vytápění nebo opravy jednotlivých částí těchto systémů a v Pardubické nemocnici bude upraveno parní hospodářství,“ upřesnila radní.
Dalších investic do úspor se tak dočkají také na Střední průmyslové škole Chrudim, Střední škole zemědělské a VOŠ Chrudim, Střední odborné škole a středním odborném učilišti technickém v Třemošnici, Střední škole obchodu, řemesel a služeb v Žamberku a v Domově mládeže zemědělské školy v Lanškrouně.
„Podněty na další úspory přicházejí přímo od provozovatelů a vedení jednotlivých příspěvkových organizací. Požadovaná opatření jsme nejdříve nechali prozkoumat na místě technickými pracovníky zastupujícími EPC projekty. Následně byla provedena jejich technická analýza a posouzena ekonomická návratnost,“ vysvětila radní Navrátilová.
Projekt EPC funguje v Pardubickém kraji od roku 2008.
 
Jistota pro fungování sociálních služeb v kraji

Pardubice (28. 8. 2015) – Pardubický kraj rozdělí dalších více než 43 milionů korun na fungování sociálních služeb v kraji. Dodatečné prostředky, které uvolnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí na zajištění sociálních služeb v České republice, znamenají po letech nedostatku financí jistotu pro fungování stávajících sociálních služeb alespoň pro zbytek roku 2015.
„Rada Pardubického kraje schválila návrhy na rozdělení této částky na jednotlivé sociální služby, které bude předkládat ke konečnému schválení krajskému zastupitelstvu“, řekl Pavel Šotola, radní pro oblast sociální péče a neziskový sektor. „Dofinancovány budou všechny sociální služby plošně. Prioritní podporu až do výše optimálního návrhu dostanou především terénní sociální služby, jako je pečovatelská služba, osobní asistence, raná péče nebo odborné dluhové poradenství, ale také domovy pro seniory,“ dodal radní Šotola.
Celková výše prostředků ze státního rozpočtu rozdělená přes rozpočet Pardubického kraje ve výši téměř 449 milionů korun by tak mohla vytvořit základ pro rozdělování finančních prostředků ze státního rozpočtu pro roky následující. Nepotvrdily se obavy poskytovatelů sociálních služeb z přechodu financování na kraje. Pardubický kraj přechod financování zvládl bez problémů. V současné době mají poskytovatelé na svých účtech finanční prostředky z dosud schválených dotací pro rok 2015 a po schválení návrhu rozdělení dofinancování by mohli další finance obdržet již v průběhu měsíce října. „Zároveň od října budou poskytovatelé služeb předkládat žádosti o dotace na rok 2016 a bude záležet na schválení státního rozpočtu, zda i rok 2016 budeme moci považovat v sociálních službách za rok stabilní,“ dodal Pavel Šotola
 
Rodinné centrum ROSA v září 2015

Provozní doba v září 2015:
Pondělí: 8:30 – 12:00 15:30 – 17:00 – ukázková hodina 14. 9.
Úterý: 8:30 – 11:30 15:30 – 17:00 – celý den pro předem přihlášené
Středa: 8:30 – 12:30 16:00 – 18:00 – odpol. dle programu, v případě pěkného počasí zavřeno
Čtvrtek: 8:30 – 12:00 15:00 – 17:00 – odpol. AJ kroužky
Pátek: 8:30 – 12:00 
 
Mimořádné programy v ZÁŘÍ:
􀃎 7. 9. zahájení poprázdninového provozu RC Rosa
􀃎 12. 9. Sraz malých motorkářů
􀃎 Bleší trhy – akce pro děti a celé rodiny
 
Nabídka kroužků pro školní rok 2015/2016:
􀃎 Šikovná dílnička – práce s keramikou + papírová a jiná tvoření
􀃎 Cvičení miminek 4m - 18m
􀃎 Cvičení „Hrátky pro neposedné běhálky“ 18m – 24m
􀃎 Hudební kroužek – flétnička, kytara
􀃎 Angličtina pro děti 3 – 5 let
􀃎 Angličtina pro děti od 6 let
􀃎 Angličtina pro děti – konverzace
􀃎 Angličtina pro dospělé – konverzace (Angličtina do práce)
􀃎 Eko dílnička
- další info a příhlášky na www.mcrosa-radce.webnode.cz
 
Připravujeme na říjen
􀃎 7. 10. – Uspávání broučků
􀃎 Otevřená keramická dílna
􀃎 15. – 16. 10. Bazárek nejen dětského oblečení
􀃎 23. – 24. 10. Nocování s keramikou

 

Kontakt: Rosa rodinné centrum o. s., Ústecká 160, Česká Třebová (vchod z ul. Kyralova – sídlíme v budově bývalé jídelny a kuchyně ZŠ Ústecká),  tel.: 773 601427, rcrosact@seznam.cz , www.mcrosa-radce.webnode.cz.