Českotřebovský deník  204/2015 (31.8.)                                 
OBYVATELÉ ČESKÉ TŘEBOVÉ MOHOU NYNÍ UŠETŘIT NA ENERGIÍCH AŽ 30%

Máte zájem snížit své náklady na energie? Nyní můžete dosáhnout úspory i 30%. Stačí využít novou službu společnosti eCENTRE a zapojit se do tzv. Expres aukce, což znamená připojit se k výsledkům e-aukce, která proběhla dne 27. 8. 2015. Máte tak jistotu vysoutěžených cen a také vítězného dodavatele. A jakých cen můžete dosáhnout? Zemní plyn za cenu 642 Kč/ MWh a elektrická energie v nejrozšířenějším tarifu D02d za 945 Kč/MWh! Uvedené ceny platí jen během měsíce září, tedy do další e-aukce. Pokud službu Expres aukce využijete, budete mít uvedené ceny garantovány na 24 měsíců. V případě zájmu kontaktujte pana Jiřího PEROUTKU na tel. 606 934 745 nebo emailem na: jiri.peroutka.gmail.com. Úspory jsou ve Vašich rukou.
Služba je pro odběratele bezplatná.
 
Poznámka: V poslední e-aukci na dodavatele energií pro domácnosti bylo dosaženo nejnižších cen vůbec za dobu pořádání e-aukcí. U plynu např. bylo dosaženo ceny 642 Kč/MWh. Protože již cena na burze začíná růst, nabízím Vám ale i všem občanům České Třebové možnost využít tzv. Expres aukce a během září se k poslední e-aukci připojit. V případě využití uvedené nabídky je cena garantována po dobu 24 měsíců. Vzhledem k tomu, že domácnosti mají standardně ceny převyšující 900 Kč, mohou obyvatelé České Třebové ušetřit jen na plynu i více než 10.000 Kč za rok (viz příklad klienta za textem). Ceny v Expres aukci platí od zítřka, kdy na webovkách http://www.setrimchytre.cz/rubrika/novinka-expres-aukce/ budou nové certifikáty s cenami k Expres aukci.
Volné sociální byty na Semanínské ulici

Město Česká Třebová
podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany a rodiny
vyhlašuje k pronájmu 2 volné byty na Semanínské ulici v České Třebové
       -  byt č.18 (1+2) v čp. 2084
       -  byt č.13 (1+0) v čp. 2089
Žádosti o byty si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová.
Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději
ve středu 30.09.2015.
V České Třebové dne 31. srpna 2015                                                 Ing. Jiří Smrčka v.r. vedoucí odboru majetku města
 
Kraj chce čerpat 232 milionů korun z IROP na odborné školství

Pardubice (31. 8. 2015) – Osm projektů z oblasti školství by mohlo získat až 232 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu 2014-2020 (IROP). Rada Pardubického kraje ve čtvrtek schválila jejich projektové záměry.
„Největší investicí bude rekonstrukce areálu do Nového pro potřeby Střední průmyslové školy elektrotechnické v Pardubicích, pro kterou počítáme s výdaji ve výši 86 milionů korun,“ informoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Předpokládaná struktura financování z IROP v odvětví školství je 85 procent z EU, pět procent z rozpočtu státu a deset procent z rozpočtu kraje,“ vysvětlil hejtman.
Střední odborná škola a střední odborné učiliště (SOU) Lanškroun by se mělo dočkat rozšíření objektu školy za 32,6 milionu korun, SOU plynárenské Pardubice přístavby dílny a odborných učeben za 36,3 milionu korun, SOU Svitavy přístavby odborné učebny a modernizace strojního vybavení za 16,8 milionu korun, Střední průmyslová škola Chrudim strojního vybavení školních dílen za 19,9 milionu korun a Střední škola zahradnická a technická Litomyšl rekonstrukce budovy a přístavby skleníku za 40 milionů korun.
 
Semináře představí obcím možnosti čerpání evropských fondů

Pardubice (25. 8. 2015) – Pro usnadnění orientace obcí v problematice čerpání fondů Evropské unie a státních dotacích v České republice v novém programovém období 2014-2020 připravila Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje (RRA PK) odborné semináře s názvem Dotační  možnosti pro obce v období 2014-2020.  Tyto semináře jsou určeny výhradně zástupcům měst a obcí Pardubického kraje a účast na nich je bezplatná.
„Jsem přesvědčen, že semináře napomohou efektivnímu čerpání dotačních prostředků pro realizaci obecních projektů, které jsou důležité pro rozvoj celého Pardubického kraje. Na těchto seminářích mimo jiné zazní, jak postupovat při navazování spolupráce obcí s externími subjekty poskytujícími poradenské služby v oblasti dotací. Tyto subjekty, které v poslední době oslovují zástupce měst a obcí, totiž často neuvádí zcela pravdivé a komplexní informace,“ uvedl k seminářům hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Formou prezentací a otevřené diskuze pomohou konzultanti RRA PK účastníkům získat potřebné informace k úspěšné realizaci „obecních projektů“. Náplní seminářů budou tato témata:
-          představení jednotlivých operačních programů (základní informace, specifické cíle podporované oblasti) – vše zacíleno výhradně na obce, jako způsobilé žadatele
-          praktické rady a postupy pro přípravu dotačních žádostí a realizaci projektů
-          porovnání programového období 2014-2020 s obdobím 2007-2013, důležité změny
-          typové projekty v příslušných specifických cílech pro obce
-          dotační možnosti v rámci Státního rozpočtu ČR
-          harmonogramy vyhlašovaných výzev jednotlivých operačních programů
-          veřejné zakázky (režimy VZ, úskalí, nejčastější pochybení, provazba do OP)
-          základní projektový cyklus, nepřekročitelná a neopomenutelná fakta

 

Semináře se prozatím uskuteční v těchto termínech a v těchto městech:
-          Pardubice
úterý 22. 9. 2015 od 09:00 do 12:30 h, budova reálky Krajského úřadu Pardubického kraje, Komenského náměstí č. 120, Pardubice, sál Jana Kašpara, přízemí budovy
-          Svitavy
úterý 29. 9. od 09:00 do 12:30 h, MěÚ Svitavy, T. G. Masaryka 25, 568 02 Svitavy, velká zasedací místnost 
Zástupci obcí se mohou registrovat prostřednictvím přihlašovacího semináře na www.rrapk.cz.
RRA PK je zájmové sdružení právnických osob, jejímiž členy jsou Pardubický kraj a města Česká Třebová, Hlinsko, Choceň, Chrudim, Lanškroun, Moravská Třebová, Pardubice, Přelouč, Svitavy, Žamberk.
RRA PK byla zřízena za účelem napomáhat regionálnímu rozvoji Pardubického kraje.
 
Krajská dotace vylepší podmínky pro ukrajinské děti

Pardubice (31. 8. 2015) – V rámci květnové pracovní cesty delegace Pardubického kraje pod vedením hejtmana Martina Netolického do Zakarpatské oblasti na Ukrajině byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná mateřská škola v Chustu, kterou kraj finančně podpořil. Nyní schválili krajští radní záměry na finanční podporu čtyřem dalším projektům, které členové delegace v rámci své cesty vybrali. Prostřednictvím Dobročinného fondu ViZa plánuje kraj podpořit tyto projekty částkou jednoho a půl milionu korun.
 
„Schválili jsme uvolnění prostředků na rekonstrukci kotelny a instalaci kotle v obecní škole v obcích Simerky a Packaňovo, vybudování systému vodovodního potrubí v obecní škole v obci Linci a výstavbu mateřské školy ve stejné obci. Dokončení projektů je plánováno na jaro 2016,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Všechny vybrané projekty se týkají zlepšení podmínek a zázemí pro děti, což je dle mého názoru to nejlepší, čím můžeme současné Ukrajině pomoci. Jakákoliv finanční pomoc regionu, který je České republice kulturně, ale i historicky velice blízký, je potřebná a z ukrajinské strany také s povděkem kvitovaná, jelikož stále cítí sounáležitost našich národů,“ dodal hejtman Martin Netolický. Ten zároveň připomněl společné setkání partnerských regionů v druhém zářijovém týdnu na několika místech Pardubického kraje.
Šestý ročník Hradozámecké noci měl úspěch!

V noci ze soboty na neděli proběhl již šestý ročník Hradozámecké noci, celorepublikové akce, do níž bylo letos zapojeno přes osmdesát státních i soukromých hradů a zámků. Kasteláni si pochvalují vzrůstající zájem o noční prohlídky.
Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově, obhospodařuje celkem 18 objektů a to osm v kraji Libereckém a po pěti v krajích Pardubickém a Královéhradeckém. Do Hradozámecké noci se v Libereckém kraji zapojil hrad Frýdlant, Grabštejn a zámek Hrubý Rohozec, v kraji Pardubickém hrad Kunětická hora a zámky Slatiňany a Litomyšl, v Královéhradeckém kraji potom zámek Opočno.
Opočenská hradozámecká noc patří k těm skutečně vyhlášeným, o čemž svědčí i to, že místa na prohlídkách byla rezervována již týden dopředu. Vyprodané prohlídky pojaly 458 návštěvníků, doprovodná akce – ukázka renesančních tanců – ještě dalších 220 osob. Návštěvníci oceňovali nejenom herecké výkony při oživených prohlídkách, ale také krásné kostýmy, které jim přiblížily dobovou módu.
V Pardubickém kraji si návštěvnost velice pochvaloval kastelán slatiňanského zámku Ing. Jaroslav Bušta:“ Hradozámecká noc u nás letos trvala cca dvě a půl hodiny, kdy jsme návštěvníkům nabídli tzv. prohlídky po anglicku, což znamená, že si návštěvníci zámkem procházeli ve vlastním tempu, ne ve skupinách. Navíc jsme návštěvníky nechali nahlédnout do chodby a interiérů tzv. mezipatra, kde se dříve nacházely pokoje starších dětí a pokoje hostů. V běžně nepřístupných depozitářích, které jsou v autenticky dochovaných prostorách, se hosté naší Hradozámecké noci seznámili s částí mobiliáře ve stavu před restaurováním a obdivovali umělecká díla, která prozatím nejsou součástí expozic. Tato část prohlídky byla samozřejmě s výkladem a návštěvníci byli nadšení. Po celý večer panovala krásná atmosféra a já mohu s potěšením konstatovat, že na zámek zavítalo 493 návštěvníků oproti loňským 297.“  Kunětická hora letos přivítala 348 návštěvníků (loni 218), kdy obsahem Kunětické hradozámecké noci byl lampiónový průvod a prohlídky hradu, kde se až do konce září nachází výstava rekvizit ze seriálu Arabela, neboť Kunětická hora byl hrad čaroděje Rumburaka. Litomyšl s kostýmovanými prohlídkami na téma otevření zámeckého divadla v roce 1798 oslovila 106 návštěvníků, v loňském roce 126.
V Libereckém kraji překonal všechny předchozí roky hrad a zámek Frýdlant, jehož sklepení si přišlo prohlédnout 460 návštěvníků, kteří kromě této unikátní prohlídky také ochutnali zámecké koláče (v předchozích letech průměrně 250 návštěvníků na oživených prohlídkách), spokojenost panovala i na Hrubém Rohozci, kde si oživené prohlídky na téma elektrifikace zámku nenechalo ujít 265 návštěvníků oproti loňským 240. Mírný pokles zaznamenala správa hradu Grabštejn – prohlídky na téma renesanční přestavby hradu s možností ochutnat pochoutku uvařenou dle původní receptury využilo 103 návštěvníků, stejné téma v loňském roce oslovilo 183 návštěvníků.
„S návštěvností Hradozámecké noci, jedné ze stěžejních akcí Národního památkového ústavu, jsem velmi spokojen. Je vidět, že lidé opravdu mají zájem vidět památku v jiném čase a netradičně, ať již formou oživených prohlídek, nebo třeba ve vlastním tempu jako na Slatiňanech. Pro řadu lidí je možnost projít si hrad či zámek v noci naplněním dětského snu – i proto se snažíme noční či oživené prohlídky nabízet i v průběhu celé sezóny. Nicméně – Hradozámecká noc má své kouzlo, je to i takové symbolické rozloučení s prázdninami a jak je vidět, je zde tradice, kterou stojí za to udržovat i nadále“, hodnotí šestý ročník PhDr. Miloš Kadlec, ředitel NPÚ, ÚPS na Sychrově.
European Heritage Days - Dny evropského dědictví v Pardubickém kraji:

5. a 6. září státní zámek Litomyšl: Dny evropského dědictví. Téma cihla: stavebně – historické prohlídky Za příběhem zámku. Speciální prohlídky v 11 a 14 hodin. www.zamek-litomysl.cz
 
6. září státní hrad Kunětická hora: Dny evropského dědictví. Bezplatné zpřístupnění pernštejnských sklepení pod hradním nádvořím spojené s ochutnávkou vín. www.hrad-kunetickahora.cz    
 
12. a 13. srpna státní zámek Slatiňany: Dny evropského dědictví. V rámci Dnů evropského dědictví bude o víkendu v provozu prohlídková trasa "Pokrok nezastavíš!" Prohlédnete si unikátně dochované technické zázemí a navštívíte hned několik zajímavých prostor, které nejsou běžně přístupné veřejnosti. Podíváte se i do knížecí oratoře v kostele sv. Martina, která je se zámeckou budovou spojena krytou dřevěnou chodbou a za příznivého počasí vystoupáte na zámeckou věž. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin.