Připomeňme si VIII. Globe games 2005 v České Třebové událost desetiletí       


VIII. české a I. pilotní evropské GLOBE Games Česká Třebová 2005, kterých se účastniklo více než čtyři desítky škol z celé České republiky, ale také soutěžní družstva z  11 evropských zemí a Libanonu. se konalo před deseti lety začátkem května 2005. V tomto roce tedy na zdejším gymnáziu nekonal tradiční Majáles, škola měl jiové velké starosti.  Bylo to střetnutí opravdu mezinárodní, proto zněla při slavnostním zahájení v sále SOŠ a SOU TO Skalka stejně čeština jako angličtina.. Zahájení setkání s programem pro veřejnost a představením zahraničních delegací proběhlo již v pátek 6.5. večer.  Slavnostního zahájení se zúčastnila řada významných hostů, např. radní Pardubického kraje pověřený řízením oblasti životního prostředí Petr Šilar, starosta České Třebové Jaroslav Zedník, zástupci sdružení Tereza, programu Globe Evropa Jana Ledvinová a Globe USA - Gary Randolph (který vzhledem svému dřívějšímu tříletému působení v Pardubicích mluvil plynně česky) a dalších spolupořadatelů této velké mezinárodní akce, na kterou se sjelo do České Třebové více než 400 účastníků, žáků základních škol, studentů středních škol a gymnázií a jejich učitelů. Další významní hosté byli mezi vedoucími  delegací z cizích zemí... Na večeru proběhlo losování, které přidělilo soutěžním týmům všech tří kategorií  startovní čísla do soutěží, jednotlivé soutěžící školy se představily nejen v počítačové prezentaci, ale i svými "bojovými pokřiky". Tak např. znělo "My jsme Valaši, jedna rodina, přijeli jsme k Vám z města Vsetína..." Prezentovaly se také soutěžní týmy z Norska, Libanonu, Polska, Maďarska, Lotyšska, Slovenska, Švýcarska, Kypru, Estonska, Holandska a Chorvatska.. Každý stát předvedl účastníků mezinárodního setkání zajímavou prezentaci, vedenou samozřejmě v angličtině..... Součástí večera byla také prezentace početných sponzorů, mezi kterými byl Pardubický kraj, Město Česká Třebová  zdejší českotřebovské firmy, ale třeba také americká NASA. Byl to zajímavý mezinárodní večer, který možná Česká Třebová ještě nikdy nezažila. Při slavnostním zahájení zazněly mnohé pozdravné projevy, všichni řečníci ať z Norska, Kypru, Dánska, či třeba USA  projevovali velkou radost z toho, že se setkávání u nás v České Třebové, že se mohou vzájemně poznávat a soutěžit, přispět ke zdravému životnímu prostředí na naší planetě. (Na fotografii nejpočetnější zahraniční delegace, která přijela do České Třebové z Norska. Její vedoucí přiznal, že přijíždí k nám do České Třebové již po čtvrté a vždy se znovu těší ....)

VIII. české Globe games navázly na sedm ročníků předcházejících. Loni takto soutěžily děti z celé ČRV České Třebové však byl  organizován také poprvé jako "I. evropské Globe games", podstatně rozšiřuje dřívější "mezinárodní" hry, které se uskutečnily např. v r. 1998 v Helsinkách jako "Globe learning expedition",  norských Globe games 2002 ve Vangu. další podobná soutěž "Globe learning expedition se konala v roce 2003 v Chorvatském Šibeniku a v r. 2003 "International Globe games 2003" v Bahrajnu, kde se zúčastnili i zástupci českotřebovského gymnázia. Do tak solidní společnosti se před 10 lety  zařadilo město Česká Třebová jako město hostící I. evropské hry.

Před vlastním střetnutím GLOBE se v  neděli 1. května 2005 se konala v galerii Ještěr vernisáž výstavy "GLOBE - Země zdáli i zblízka". Byla úvodem mezinárodního setkání studentů Globe games Výstavu zahájil ředitel gymnázia  v České Třebové PhDr. Petr Poldauf a přivítal mezi přítomnými radního Pardubického kraje pověřeného problematikou životního prostředí a venkova ing. Petra Šilara a místostarostku města Česká Třebová Ing. Jaromíru Žáčkovou. Hudební úvod připravili studenti skupiny FREONI z gymnázia . Výstava představující program GLOBE ukazuje pozemní i dálkový průzkum Země. K vidění byly unikátní satelitní a letecké snímky města a okolí, fotografie z výzkumných ploch, modely ekosystémů, ukázky měřicích metod a přístrojů. Výstavou provázejí studenti – účastníci programu GLOBE, věnují se opravdu každému návštěvníkovi. Popisují jednotlivé vystavené exponáty a pokusy, které pravidelně realizují při svém zapojení do projektu Globe. Expozici doplňují fotografie z GLOBE expedic pořádaných Sdružením TEREZA a Gymnáziem v České Třebové.  Vlastní soutěž GLOBE Games, na kterou se do České Třebové sjedou studenti z 12 zemí, aby zkoumali přírodu a životní prostředí, proběhla v sobotu 7.5.2005 v okolí České Třebové.

Česká Třebová hostila na 500 mladých ekologů z celé ČR a z 11  zemí Evropy a Asie. Českotřebovské veřejnosti se představili v sobotu 7.5. dopoledne v mohutném průvodu. Po deštivé noci se počasí zlepšilo, mezi mraky začalo svítit sluníčko, ráno však bylo velmi chladné. Nejmladší českotřebovské mažoretky přivedly do ulic města průvod stovek ochránců přírody proti programu s malým zpožděním. Za transparentem s velkým nápisem "Globe program" pochodovaly společně české i zahraniční týmy společně tlačily s sebou symbol Globe games - velkou třímetrovou  nafukovací zeměkouli. Trasa průvodu vedla od gymnázia Hýblovou ulicí na Staré náměstí, Nádražní a Sadovou ulicí do Javorky. Zde se pak konalo zahájení soutěžního dne Globe games.

Zvlášť soutěžilo 42 českých týmů ve třech kategoriích, zvláštní program - terénní konferenci  měli v restauraci Javorka učitelé, pedagogové a doprovod jednotlivých zahraničních delegací a jiný program měly mezinárodní týmy. Nesoutěžní trasu se šesti stanovišti, na kterých bylo třeba plnit poznávací úkoly, připravila ZO ČSOP Podorlicko  pro doprovody a zájemce. Vedla přes Robův kopec  na Hory a k lavičce Boženy Němcové a přes serpentiny zpět do Javorky. Soutěžní týmy měly úkoly komplikovanější. Program na stanovištích probíhal od 11 do 17 hodin. Nebývale velký počet účastníků kladl velké nároky na pořadatele. Přesto se jim podařilo zajistit dobré ubytování a stravování ve dvou skupinách - "červené" a "zelené" v budově gymnázia i na SOŠ a SOU TO na Skalce. 

Také na sobotu večer připravili pořadatelé zajímavý program, vystoupení Jana Betlacha, mistra světa v práskání honáckým bičem, který se měl původně konat v zahradním areálu školy. Hodinu před vystoupením však začalo pršet a tak připravené židličky a stoly zůstaly prázdné a všechno se muselo přestěhovat nahoru do auly.  Honza Betlach nezůstal za očekáváním a předvedl ukázky svého umění nejen v práskání honeckým bičem, ale  také v lasování.  Jeho zajímavý program  návštěvníky zaujal. Někteří účastníci však byli po celodenní soutěži unaveni a relaxovali. Další večerní program byl organizován po skupinách v budově gymnázia. Bylo zde živo dlouho do večera..