NOVINKY V KULTURNÍM CENTRU                                

Stavební úpravy v budovách Kulturního centra

Celé prázdniny se v obou budovách Kulturního centra pilně pracovalo, v Malé scéně bylo opraveno osvětlení hlediště, generální opravou prošla vzduchotechnika, nejvíce viditelnou změnou ale jistě je zřízení nového bufetu, který nabídne návštěvníkům možnost občerstvení během akcí konaných právě zde.
Na budově Kulturního centra bylo provedeno úprav ještě mnohem více, vedle malování malého sálu a přilehlých prostor včetně chodby, byla položena nová dlažba v prostoru šatny pro veřejnost, která prošla nejzásadnější a nejviditelnější změnou – byly zde proraženy nové dveře, které tak vytvořily skutečně korzo. Naší snahou bylo veřejnosti zpřístupnit a zatraktivnit nejhezčí chodbu KC, ze které je krásně vidět do Nádražní ulice. Ta se nyní stane i místem konání menších rautů. Právě sem byla také přesunuta Galerie významných osobností České Třebové.
Z pohledu provozu KC je největší investicí, na které se stále pracuje, nové elektronické zabezpečení budov a osazení vnějšího a vnitřního kamerového systému. Nově tedy bude například možné, aby herci v šatnách nejen slyšeli, ale i viděli, co se děje na jevišti, aby technici viděli do předsálí, zda už všichni diváci sedí v sále atp.
Naplánovány jsou i další úpravy, vznikl střednědobý plán oprav a investic, návštěvníci KC se tak mohou těšit i na další zlepšení – to však v příštích letech (a také podle možností Města, které investice financuje).
 
Nové pořady v programu Kulturního centra

Již od září se mohou návštěvníci těšit na množství nových pořadů, které jsme do programu KC zařadili. Vedle stávajících koncertů KPH a divadelního předplatného, jsme vytvořili nové abonentní cykly - Jazz&Blues on the Rail (cyklus jazzových koncertů) a divadelní předplatné „B“, které doplňuje víceméně agenturní nabídku stávajícího předplatného o inscenace z „kamenných divadel“. Do tohoto cyklu jsme zařadili představení, která jsme do jednoho viděli a která nás skutečně zaujala. Ať už je to Richard III. z Hradce, kterého David Drábek nejprve rozložil na prvočísla a potom opět seskládal – jinak, ale přesto naprosto výstižně, a ve kterém tak ženské role hrají muži a mužské ženy (Richarda III. Pavlína Štorková, skvělá herečka, která od nové sezóny odchází z Hradce do Národního divadla), nebo Kafkův Zámek, který Oušťák Filip Nuckolls inscenuje jako temný příběh zasypaný bílým sněhem a tak podobně. Vybrali jsme zkrátka tituly, které jsou možná známé, ale jejichž zpracování je v každém případě neotřelé, ale nikoli vulgární, inovativní, ale nikoli autora nectící, nebojácné, ale s velkou pokorou k předloze, prostě tituly pro divadelní fansšmejkry.
 
Přímé přenosy a záznamy MET a Královského baletu Londýn

Od října jsme na každý měsíc nachystali také jednu lahůdku ze světa opery a baletu. Byť se o to budeme snažit dál, těžko si do České Třebové budeme moci zvát baletní a operní představení „in natura“ často. Ačkoli letos se to podařilo s Tichou operou Praha, Janáčkovou operou (obé v rámci Bennewitzova festivalu) a libereckou operou Eva, která vás čeká na podzim, resp. s polským baletem z partnerské Olawy, který je nachystán na říjen, není naše jeviště přece jen ideálním pro takto náročné žánry. A právě proto jsme nechystali cyklus záznamů vynikajících oper z Metropolitní opery v New Yorku a přímých přenosů baletních vystoupení z Londýna.
Nebylo pro Českou Třebovou bohužel možné zajistit přímé přenosy také z MET, snažili jsme se o to opakovaně, nicméně produkce rozhodla jednoznačně, že v Pardubickém kraji bude mít jediný přímý přenos krajské město. Nikdo další. Mrzí nás to, protože v nabídce titulů je mnoho, které jsou skutečně výjimečnými, pravidla MET jsou žel taková. Proto vás, co stojíte o LIVE přenosy musíme, bohužel, odkázat na Pardubice.
Abychom to ale milovníkům opery vynahradili, objednali jsme několik záznamů oper, které jsme díky LIVE přenosům viděli v letech minulých a za které ručíme. V říjnu tak tyto večery zahájíme skvělým zpracováním Anny Boleny s fenomenální Annou Netrebko, těšit se ale můžete i na další vynikající interpety, například na Elinu Garanču v Carmen (listopad 2015), Renée Fleming v Rusalce (únor 2016) nebo Dmitri Hvorostovského v Traviatě (květen 2016).
Vedle toho jsme potom pro Českou Třebovou zajistili LIVE přenosy z Královského baletu v Londýně – těšit se tak můžete na Louskáčka, Rapsodii, Dva holoubky nebo Giselle!
 
Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka

I na letošní podzim Kulturní centrum připravilo unikátní hudební festival – mezinárodní varhanní festival, který nese jméno vynikajícího českého hudebního skladatele Zdeňka Pololáníka.
Záštitu nad festivalem převzali ministr kultury Daniel Herman, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a starosta města Jaroslav Zedník.
Letošní ročník, byť bude jedenáctým, bude v lecčems výjimečným. Především budeme moci hned dvakrát oslavit jedno významné životní jubileum. Tím jsou  80. narozeniny Zdeňka Pololáníka, které poprvé oslavíme na zahajovacím koncertu 26. září, žel bez pana ministra, který se v minulých dnech musel z pracovních důvodů bohužel omluvit, ale přesto se vší parádou, protože takové jubileum si ji už zaslouží. No a podruhé je, opět společně s návštěvníky festivalu, oslavíme v jejich předvečer na koncertu v rotundě sv. Kateřiny 24. října. (Zdeněk Pololáník se narodil 25. října 1935.)
Festival se nám letos rozrostl do pěti festivalových koncertů, jeho mezinárodnost potvrdí Francouz, jež se zhostí i zahajovacího koncertu, pan Pascal Marsault a potom slovenští interpreti, opět je nachystán koncert mladých talentů, vedle toho vystoupí přední čeští varhaníci – a také jeden náš domácí!
Výtěžek celého festivalu bude věnován (i v příštích letech) na opravu dalších nástrojů v okolí České Třebové, letos na opravu vzduchotechniky varhan v Rybníku, kde se konečně koná i jeden z koncertů. To bude též nová tradice, chceme vždy v místě, kam by měl výtěžek festivalu zamířit, udělat externí koncert, aby si návštěvníci nástroj, který chceme restaurovat, mohli prohlédnout.