Nález knoflíku s motivem koně v Semaníně

 
Všímaví řemeslníci našli v Semaníně u novostavby č.p. 72 na povrchu upravovaného terénu pozoruhodný knoflík s motivem koně.
S přispěním profesionálních archeologů a internetových databází bylo možné o artefaktu zjistit mnoho souvislostí.  
Knoflíky z arsenbronzu neboli bílého bronzu
Jde o knoflíky ze slitiny mědi a cínu, s příměsí arsenu do 4% objemu, vyráběných v malých rodinných manufakturách v 17. a 18. století. Technologie se rozvinula počátkem 17. stol. v Německu a brzy se rozšířila po celé Evropě, včetně Čech a Moravy. Šlo o jednoduché lití do hliněných forem a následné ruční zdobení. Každý kus je v podstatě originál a díky materiálu bývá i po 200 letech velmi zachovalý. Domácí výrobu ukončil počátkem 19. století rozvoj továren s kvalitnější a levnější produkcí. 
(Čerpáno částečně z textu p. Bryšky)
V nálezech na našem území nejvíce převažují motivy koně či květin, neboť knoflíky se patrně staly oblíbenou součástí venkovských krojů. V zahraničí jsou známé například i motivy lodí, znamení různých řemesel, renesanční portrét šlechtice aj. 
V době internetu a zároveň hledačů pokladů s pomocí přístrojů na vyhledávání kovů je snadné sdílet různé databáze nálezů, ve kterých lze rozlišit výrobky pocházejících zjevně ze shodné dílny, viz dvě fotografie níže s uvedením internetových odkazů. Všechny tři knoflíky s motivem stejného rukopisu  a velikosti (cca 27mm) byly nalezeny na Pardubicku.
 
http://www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/ab-knoflik-27-mm-s-konikem-63534 (vlevo)
http://www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/ab-knoflik-24-mm-s-konikem-58927 (vpravo)
Dalším z českých serverů, věnujícím se kovovým nálezům včetně knoflíků je např.:                                                                               http://www.sbirani.cz/viewtopic.php?f=52&t=1370, ze kterého je předposlední obrázek.
Poslední obrázek je z německé databáze nálezů knoflíků, která umožňuje i vyhledávání podle materiálu, tvaru, motivu či místa nálezu.:  http://www.scheibenknopf.de/datenbank.php
(postup vyhledávání: na adrese http://www.scheibenknopf.de/abfrage2.php?sid=271353726101048300720150000
se objeví neselektovaná databáze knoflíků, kterou lze dále třídit. Např. výběr knoflíků s motivem koně lze navolit po stisknutí tlačítka „Neue Abfrage“. Objeví se formulář se třemi řádky dotazů ukončených tlačítky „weiter“. Stisnutím prvního se objeví další formulář se třemi typy voleb. Tentokráte v poslední, nadepsanou slovem „Verzierung“, lze navolit typy motivů – pro koně upřesnění „Pferd“ a stisknout tlačítko „weiter“.)
Sestavil: David Smyčka