ZKO Česká Třebová – Javorka hlásí
Kynologická mládeže v létě

15. Letní tábor pro děti a psy

I přes horké počasí si naše ZKO letos prázdniny nedopřála. Tréninky probíhaly nepřetržitě. Navíc na přelomu léta jsme pod patronací PKO a ČKS opět, již popatnácté pořádali velmi oblíbený Letní tábor pro děti a psy.
I když na programu je především metodický trénink a soutěže v téměř všech kynologických oborech, nejdůležitější  pro účastníky (a zvlášť pro jejich rodiče) je zvládnutí péče o psa i těmi nejmenšími dětmi, základní ovladatelnost pro rodinné soužití včetně řešení psích zlozvyků a rovněž psychologie psů, tedy pochopení chování svého psa a správné řešení nejrůznější situací, vznikajících při soužití člověka a psa.
Náročný program byl velmi pestrý - agility, fly ball, obedience, dogdancing, dogtrekking, základy freesbee, canisterapie, záchranářský a stopařský výcvik, všestrannost IPO a NZŘ, výcvik malých plemen, BVK, Juniorhandling a samozřejmě sportovní aktivity, např.plavání i s pejsky, střelba ze vzduchovky. V uvedených disciplínách proběhly i klasické soutěže. Všichni se zúčastnili Výstavy psů včetně vyhlášení těch nejlepších.
V oblíbené Psí olympiádě nás čekalo překvapení, nejdelší skok do dálky s téměř 3 metry a druhý nejvyšší skok totiž předvedl bígl Chárlí Jakuba Bárty. Ve skoku do výšky exceloval se s 135 cm náš domácí tým Indy s Karolínou Hylákovou. Tato dvojice zvítězila i v překážkové dráze a dálkovému přivolání a odnesla si tak prvenství z celé Olympiády.
Další pohybová soutěž Top Dog doznala letos několik změn. Každá kategorie totiž obsahovala více disciplín, což ztížilo konečné vítězství. V Aportech (Aqua a Flyball) opět zvítězil Indy s Karolínou, Dogdancing suverénně vyhrála Sára Mejdrová s Charlim a  složenou kategorii  Odložení+tunel vyhrál rovněž náš člen Karel Brulík s Ascarem.
Za zmínku stojí i Branný víceboj, který prověřil všechny týmy v běhu, překážkové dovednosti  i zručnosti (hod, slalom, polohy ve výšce). V mladší kategorii zvítězil David Tomáš se svým vipetem Benjaminem, ve starší pak Eliška Filipiová s Baronem.
Velmi kvalitní úroveň měla i soutěž Agility (kat.S vyhrála Sára Mejdrová s druhým pejskem Dennym, kat. L pak Karel Brulík s Ascarem) a soutěž Všestrannost, kterou s plným počtem 100 bodů vyhrála Eliška Maierová s Amálkou.
Program klasicky doplnily i dvoudenní Zkoušky z výkonu – opět s fantastickým výsledkem. Z 26 nastoupených je úspěšně splnilo 24 týmů. Letošní novinkou pak byla soutěž v posuzování, kdy si mladí psovodi mohli vyzkoušet práci rozhodčího a pod dohledem rozhodčí I.Skalické bodově ohodnotit předevedené výkony.
Poděkování si zaslouží osvědčený organizační tým I.Skalická, M.Stráníková, O.Vrkoč, J.Lexová a R.Říha. Rovněž děkujeme lektorům přednášek P.Vyčítalovi a MVDr. J.Karlíkovi. Nemenší poděkování pak patří sponzorům akce panu MVDr.Košťálovi a firmám Vétoquinol a Fitmin.

Mistrovství ČR mládeže a juniorů  14.-15.srpna v Drahotuších

Na MČR se nominacemi probojoval náš člen Karel Brulík s Artem. Druhý člen týmu Lucka Zárubová s Chilli startovala v nové soutěži Otevřený závod mládeže ČKS v kat. IPO2. Překvapením MR byl fakt, že do kategorie Juniorů  z celé ČR z nominací nikdo nepostoupil.
Akce se zúčastnila i naše členka Iveta Skalická ve funkci delegovaného rozhodčího na Poslušnosti a Marie Stráníková ve funkci vedoucí Družstva Pardubického kraje.
Letošní Mistrovství bylo ve znamení velkých veder, ale mladí psovodi vzhledem k termínu mají vždy těžší podmínky pro start než kategorie dospělých. Téměř všichni účastníci se s počasím „poprali“ na jedničku. Úžasné výsledky byly především ve stopách, kde na rozdíl od MR IPO (dospělí) mimo 2 závodníků všichni práci dokončili, třináctkrát dokonce na více jak 90 bodů, výkon loňské mistryně (a zároveň i letošní) slečny A.Vydrové byl pak oceněn dokonce rovnými 100 body!
V poslušnosti zadala I.Skalická více jak 90 bodů pouze třikrát, v obraně tato hranice padla čtyřikrát.
Vzhledem k počasí a ze zdravotních důvodů musely dva týmy ze soutěže odstoupit. Jedním z nich byla i Lucka s 10ti letou celočernou Chilli, i když fenka poctivě bojovala v poledním vedru především na poslušnosti, úžasný klid pak předvedla při dlouhodobém odložení, když jí nad hlavou doslova přelétl celý slunečník.
Výborného výsledku dosáhl Karel s Artem, který předvedl jeden z nejlepších výkonů na stopě za 95 bodů a  druhou nejlepší poslušnost kategorie za 90 bodů, dále s 80ti body na obraně pak získal výborné 3.místo! Tento tým zahájil svou mistrovskou kariéru teprve loni, a to na MR mládeže stopařů, kde obsadil 2.místo. Blahopřejeme!
Nyní se náš Reprezentační tým v rámci vícedenních secviků již připravuje na podzimní nominace a MR mládeže stopařů. V plánu máme rovněž účast na MČR mládeže NO a Mistrovství mládeže MSKS. Karel Brulík se navíc se svým druhým psem Ascarem připravuje ne účast v MČR borderkolií  IPO.
Výbor ZKO Javorka