Studánky v srpnových vedrech 2015                                     

Teploty 30 až 35 stupňů které panují i v první srpnové dekádě, patří k nejdiskutovanějším tématům posledních dní. Už ani v lesích nejsou teploty o mnoho nižší a proto hledáme poslední možné osvěžení u lesních studánek.
Pokusil jsem se v okolí města nejnavštěvovanější studánky navštívit, abych zjistil jejich momentální stav.  Dal by se shrnout do tří skupin :
 
1. Studánky plně funkční ( snad jen některé s menší vydatností vody )
Pod smrkem, Štěpánkova studánka, Yukon, Naše studánka, Bukovka, Karlova studánka, U Damníkovské hájenky, Pod pomníčkem, U Spálené boudy, Zlatá studánka, Sladká studánka, Javorka, Pod lyžařsou stopou, Nad Horskou loukou, V Uhrových dolech, Smutná studánka, Pražského studánka, Před vrátky, Na Drahách, V Kojovci – Páržlabí, V Kroužku.
 
2.Studánky polovyschlé ( voda ze studánky skoro neteče, případně jen kape )
Na Myšině, U Panny Marie ( U Skuhrova ), U Serpentýn, Pod Strojvůdcovskou chatou, Na Horách ? (zde jsem se rozhodoval zda ještě nepatří do funkčních), Pod Křížovou cestou, Vacníkova, Nad Habeší.
 
3. Studánky vyschlé ( případně jen s poslední stojatou vodou )
U Salaše, Pod Habeší, Betonová, Kančí, U daňků, Špatenkova, V Černém lese, Na Studené Hůře.
Jak je vidět, není zde situace tak katastrofální ani v tomto suchém období a téměř v každém směru od města lze na vodní zdroj narazit, i když upozorňuji, že ne vždy jde o vodu pitnou !
 
Vomáčka Petr, vomacka.p@atlas.cz

 

Na fotografiích  můžete některé studánky porovnat:                    (Fotografie Petr Vomáčka 2015)

Na Studené hůře
Pod Strojvůdcovskou chatou
Na Myšině
Pod Habeší
U Salaše
V Černém lese
U Panenky Marie
Fotografie Petr Vomáčka 2015