Netřebovské, nebo Třebovské turistické zajímavosti ?

K málo známým turistickým cílům okolí České Třebové jsou vzdušnou čarou od 9 do 25 km od města vzdálené tři turistické zajímavosti. K městu je váže i přes tuto vzdálenost geografická poloha i pojmenování.
Pramen řeky Třebovky, okolo které je naše město položeno, byl dříve situovaný v obci Koclířov, poblíž rybníčku ve středu obce. Při důkladnějším hledání ho najdeme  ale v místě zvaném U Podkovy ( naústění staré, původní silnice z Koclířova na hlavní silnici ) asi 200 m nad silnicí E 35 poblíž Hřebečského tunelu. Označen je pouze malou tabulkou. V sušším období se jeho vody po pár metrech ztrácí a objevují se až u výše zmíněného rybníčku.
Soutok Třebovky s Tichou Orlicí. Po asi 40 km od pramene se vody řeky Třebovky vlévají do Tiché Orlice, nedaleko od železniční stanice v Ústí nad Orlicí. V důsledku rekonstrukce železničního koridoru, došlo i na úpravu břehů v místě soutoku obou řek. Místo je nyní téměř k nepoznání.
Třetí geografickou zajímavostí je nejvyšší bod Východočeské tabule, nadřazené jednotky Svitavské pahorkatiny resp. Českotřebovské vrchoviny – Baldský vrch. Vrchol plochého hřbetu, s nadmořskou výškou 692 m. n. m. leží jihovýchodně od Poličky,  na pokraji lesa, poblíž bývalých lázní Balda. Není na turistických cestách, ani turisticky označen, ale jedinečnost nejvyššího bodu Českotřebovska vybízí k jeho návštěvě.
 
Vomáčka Petr, vomacka.p@atlas.cz