Česká Třebová oslavila Pernerovo dvojité výročí                
Oslava 200. výročí narození a 170 let od tragického úmrtí  Ing. Jana Pernera byla v České Třebové spojena s připomínkou 170 let od zavedení železné dráhy Olomouc - Česká Třebová - Pardubice - Praha a  byla provedena tak trochu v předstihu před samotným Pernerovým výročím a před oslavami v Pardubicích. Hlavním hybatelem oslav bylo českotřebovské Kulturní centrum, které se úkolu zhostilo velmi dobře,  vzalo přitom na sebe opravdu těžkou úlohu.
Poutníci na terminálu  hráli po 13 hodině do odjezdu parního vláčku do Chocně. A hráli dobře....

 
 

Na I. nástupišti  obsadil prestižní (šestnáctou) kolej parní vláček se čtyřmi krásnými dřevěnými vagóny tažený nablýskanou lokomotivou řady 423.009  takže ostatní vlaky, které zde v této době zastavují,  se musely spokojit s dalšími nástupišti včetně prestižního Railjetu. Pořadatelé se obávali menšího "prázdninového" zájmu a tak očekávali cestující u vlaku trochu s napětím. Byli příjemně překvapeni velkým zájmem veřejnosti. Nejelo se totiž zadarmo, ale na jízdné, ale nikomu to nevadilo. Už jsme si zvykli, že se za všechno musí zaplatit. Na akci se podílelo jak Kulturní centrum, tak českotřebovské Městské muzeum, které zajistilo do Chocně populárně historickou přednášku k Pernerovu výročí a výročí této jubilující železnice.  Podávali také potřebné informace během jízdy vlaku, který zastavoval na všech zastávkách do Chocně (mimo Bezpráví) a také potom po stejné trati i nazpátek. Byla to taková výletní jízda Třebováků do Chocně, ovšem na zastávkách se přistupovalo a také hodně mávalo.... Fotografie z jízdy parního vlaku, realizované k plné spokojenosti, pořídil Martin Šebela.  (Odjezd ve 13:43, zpět z Chocně v 16:01)


Výstava fotografií Jaroslava Plocka "Stavitelé terminálu"- vernisáž 29/8 v 18.00 hodin  (K výstavě bude samostatný článek)

 

Večerní akce na terminálu :
Kupéstory - v provedení divadla Jesličky Hradec Králové v 19:30 přilákala slušný počet diváků, kteří obsadili lavičky kolem improvizovaného "divadelního sálu" na parkovišti taxislužby vybaveného občerstvovacím stánkem firmy Café 59, která udržuje s Kulturním centrem čím dál tím těsnější kontakty a zajišťuje  služby na dobré úrovni i když možná ve vyšší cenové hladině. Divadlo na terminálu bylo povedenou akcí, třičtvrtěhodinové představení  zaujalo a mělo spád, nebylo náročné na prostředí a na kulisy, snad by bylo možné takové nějaké představení  opět uvést.  Kolem chodili cestující od vlaků a docela se divili, co se to zde před nádražím děje....Myslím, že by se zájemci našli, však existuje velká snaha oživit  veřejný prostor města a toto  byla zdařilá ukázka že to je možné  a že to nemusí být drahá záležitost. Nakonec ale příště se můžeme pokusit uvést Cimrmanovu "Vraždu v salonním kupé", aby se na úvodní pořad Kupéstory nějak navázalo....


Tanec na terminálu: Poprvé se tančilo na osvětleném "paloučku" před nádražím asi o půl deváté,tančila skupina Magic dance a šlo to děvčatům velmi dobře. Fotografoval Martin Šebela.


Večerní Taneční a světelná show na terminál přilákala několik stovek lidí, možná více než bylo očekáváno, protože to byla akce putovní, která se odehrávala na čtyřech stanovištích, tak diváci měnili místa nevěděli vlastně co je čeká. Zhasnuté veřejné osvětlení dalo tušit využití světelných efektů, které ovšem díky osvětlenému okolí hlavně na nádraží a jasnému měsíčníku úplňku zase až tak všude nevynikaly, nešťastní návštěvníci nevěděli kam se postavit, aby lépe viděli a a co bude dál. Za zdařilý  je třeba považovat taneční kreaci u "zeměkoule" před nádražní halou  a pak závěrečné vystoupení  tanečníků před sochou Jana Pernera. Tančila skupina Renaty Hans Perner, praneteře Jana Pernera; hudba Jan Fikejz; lightdesign Vladimír Burian) Mimo  avizovaného tance na závěr návštěvníci tak trochu očekávali krátký audiovizuální pořad s projekcí na budovu ČD Cargo stojící před pomníkem Pernerovým, např. s využítím laserové kompozice.  To se však nekonalo a tak samotný závěr nebyl tak jednoznačný jako jeho začátek. Celá příprava akce dala neuvěřitelné množství práce, technické vybavení zde zkoušeli již celý pátek a  večer před akcí. Je však otázka, zda se to všechno vyplatilo, zda nestačily třeba dvě zastávky před halou a u pomníku. Byl ovšem opravdu krásný večer a počasí, které už nemohlo být lepší, takže večerní procházka na terminál přišla každému k duhu a bude na ni jistě každý rád vzpomínat. Večerní dění na terminálu fotografoval Martin Šebela