Českotřebovský deník 206/2015 (2/9)                                   
Koalice pro Českou Třebovou uspořádala na závěr letních prázdnin v pátek 28. srpna večer vydařené rozloučení s létem na terase Národního domu. Hlavním aktérem  dobré zábavy a dobré nálady po celý večer byla českotřebovská skupina Ahasver, která posluchačům určitě padla do noty. Sami pořadatelé z Koalice pro Českou Třebovou byli při příchodu  překvapeni tím, že je vlastně "vyprodáno", všechny stoly  rezervovány a tak museli pro sebe a další příchozí návštěvníky nosit  další židle a stoly. Velmi děkujeme  všem zainteresovaným z Národního domu a zejména Lídě Nejedlé za jejich ochotu a vstřícnost, umožnili zajistit  pohodu na koncertu. Sami jsme tak veliký zájem nečekali. Na koncertu trak bylo v průběhu večera 250 - 300 návštěvníků. Děkujeme všem členům kapely Ahasver za jejich velkou ochotu vystoupit na tomto koncertě bez nároku na honorář. Koncert nebyl poslední akcí Koalice pro Českou Třebovou. Konkrétní  podoba a plán akcí se připravuje a včas s ním veřejnost bude veřejnost seznámena. "Nechceme rozhodně čekat se založenýma rukama do příštích voleb a tam zase jen slibovat, ale aktivně působit  i v současných podmínkách," říká lídr Koalice Mgr. Magdaléna Peterková.

12 KLÍČŮ - VOLNOČASOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PODPORY ZDRAVÉHO A AKTIVNÍHO STÁRNUTÍ PRO SENIORY

Srdečně jste zváni k účasti na jedinečném projektu, jehož cílem je podpora fyzického i psychického zdraví, životní spokojenosti, aktivního životního stylu a mezilidské interakce. Program je určen osobám v důchodovém věku z České Třebové a okolí.  Dorazte na naše první společné setkání, které se koná 8.října 2015 v 16:30 hodin v klubovně Kulturního centra Česká Třebová, a seznamte se s podrobným programem projektu.
Těší se na Vás  Aneta Unzeitigová (lektorka)

Světový den první pomoci - pátek 4. září na Starém náměstí

Hlavním pořadatelem je Oblastní spolek Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí, akce se uskuteční od 9 do 13 hodin na Starém náměstí.  Návštěvníci  budou moci nejen shlédnout,. ale také se aktivně účastnit  ukázek poskytování první pomoci, měření krevního tlaku.  Akce umožňují zájemcům „nanečisto" si vyzkoušet řešení modelových situací v poskytování první pomoci (masáž srdce, ošetření poranění například při krvácení, cizí těleso v ráně, popáleniny, odřeniny,..), jejichž zvládnutí v praxi může znamenat často záchranu toho nejcennějšího – lidského života. Akce bude doprovázena dětskými soutěžemi nebo možností prohlédnout si vybavení jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. Bude zajištěn  prodej publikací s tematikou první pomoci, prodej lékárniček, výstava a ukázky záchranné techniky.  Na akci participuje Policie ČR, HZS SŽDC Česká Třebová, Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje, Městská policie Česká Třebová, SDH Česká Třebová, Besip, Celní správa, Vodní záchranná služba Pastviny, Horská služba Čenkovice, DDM Kamarád a další. Obdobné akce budou zopakovány i v jiných městech.
Světový den první pomoci byl vyhlášen poprvé v roce 2003. Datum této celosvětově významné akce připadá každoročně na druhou sobotu v září, letos tedy na 11.9. „Předchůdcem" Světového dne první pomoci byl původně Evropský den první pomoci, který vznikl z iniciativy Francouzského červeného kříže a poprvé byl vyhlášen v roce 2000. Tehdy se do této akce zapojilo 22 zemí včetně České republiky. Iniciativu Francouzského červeného kříže posléze převzala Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce, a stala se tak od roku 2003 jeho celosvětovým vyhlašovatelem, což vedlo i ke změně v názvu tohoto významného dne. Český červený kříž se do Evropských, později Světových dnů první pomoci zapojuje velmi aktivně. Důvodem je skutečnost, že výuka a poskytování předlékařské první pomoci patří tradičně k hlavním činnostem Českého červeného kříže. ČČK má vypracován ucelený a vzájemně na sebe navazující systém výuky předlékařské první pomoci. Každoročně Český červený kříž vyškolí a doškolí na šest desítek tisíc občanů všech věkových kategorií v dovednosti poskytnout první pomoc.  (podle Orlického deníku)
Ilustrační foto Martina Šebely ze stejné akce před dvěma lety 5 září 2013.
 
Návštěva paní Karoliny Perkamnn z Agrata Brianza

Ve dnech 27. srpna – 6. září 2015 navštívila v rámci své dovolené naši republiku bývalá místostarostka města Agrate Brianza paní Karolina Perkmann, která má letité  zásluhy na rozvoji spolupráce mezi našimi městy.  V rámci této návštěvy byla oficiálně přijata vedením města dne 27. srpna 2015.  Paní Karolina Perkmann je v současné době pověřena vedením města Agrate Brianza, aby jako dobrovolnice spolupracovala s vedením místní polikliniky na úseku ekonomiky a kontroly.  Ludmila Rašnerová
 
Už zase rostou !!!

1000 hřibů jako na Slovensku to není, ale po téměř 3 měsíční přestávce více než 20 krásných hřibů obecných ( a jeden křemenáč k tomu ) rozhodně vyláká milovníky hub do lesa. Tento úlovek ze skuhrovských lesů dává tušit, že by houbařská sezona nemusela být zase tak špatná … Vomáčka Petr, vomacka.p@atlas.cz

22. ročník Přehlídky středních škol bude 7. - 8. října opět ve škole na Skalce 

V letošním roce připravili pracovníci Oddělení poradenství a dalšího vzdělávání ÚP ČR Kontaktního pracoviště v Ústí nad Orlicí již 22. ročník Přehlídky středních škol. Na přehlídce mohou žáci a jejich rodiče získat aktuální informace o oborech studia nabízených středními školami a učilišti v regionu Ústí nad Orlicí. Společně se školami se přehlídky účastní významní zaměstnavatelé našeho regionu. Přehlídka proběhne v termínu 7. 10. - 8. 10. 2015 v prostorách Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové, Skalka 1692 a přístupná bude pro veřejnost 7. 10. 2015 od 12:00 do 17:00 hodin, 8. 10. 2015 od 8:00 do 17:00 hodin.
 
Na ZŠ praktická v Borku je přípravná třída již pátým rokem 

Podobně vznikají přípravné třídy i jinde, třeba  jako nulté ročníky základních škol, např. ve Vysokém Mýtě  či v Lanškrouně, kde je také třída se  speciální péči pro děti, které nevyslovují správně všechny hlásky, mají malou slovní zásobu nebo se při komunikaci potýkají s jinými problémy. Přípravné třídy jsou určené pro předškoláky a nezapočítávají se do povinné školní docházky. Děti se připravují na budoucí roli školáků tak, že si osvojují sociální a komunikační dovednosti, procvičují si jemnou i hrubou motoriku, rozvíjí matematické, prostorové a časové představy a v učebním plánu nechybí například ani výtvarné a hudební činnosti. „Rozjezd je hodně podobný režimu v mateřské škole, ale potom se přibližujeme víc režimu školnímu, takže ke konci roku děti už pracují v blocích, jako je vyučovací hodina a přestávka," vysvětlila učitelka Petra Kumpoštová, která působí v přípravné třídě na ZŠP v České Třebové. Na rozdíl od některých mateřských škol, kde jsou spolu děti různého věku, chodí do přípravných tříd pouze budoucí prvňáčci. Díky omezené kapacitě se učitelky mohou věnovat jejich potřebám individuálně. O systematickou přípravu na školní docházku je zájem, do jedné třídy ale nemá chodit víc než patnáct žáků, zájem o tu českotřebovskou je větší, bude tedy přeplněna. Na rozdíl od mateřských škol je navštěvování přípravných tříd podle školského zákona 472/2011Sb zdarma. „Myslím si, že jsou to nejlépe investované  peníze, co se týče sociální problematiky," uzavřela Petra Kumpoštová.  (podle Orlického deníku)
 
Přebytek rozpočtu pomůže dopravě, investicím nebo zdravotnictví

Pardubice (2. 9. 2015) – Pardubický kraj pokračuje ve využívání přebytku z výběru sdílených daní za rok 2014 do jednotlivých rozpočtových kapitol. Na svém posledním jednání schválili krajští radní zapojení téměř 48 milionů korun do dopravy, investic a zdravotnictví. Celkově přesahoval přebytek rozpočtu částku 315 milionů korun.
„Hospodaření kraje je v uplynulých letech mimořádně dobré a tuto výtečnou kondici chceme využít na investiční akce, na které v minulosti nebyly finanční prostředky. Rozhodně nebudeme tyto prostředky projídat,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Finance ze zlepšeného inkasa daní přerozdělujeme až nyní, jelikož známe předběžný hospodářský výsledek pro rok 2015 a máme jistotu, že krajský rozpočet naplníme a můžeme si tak dovolit rozpustit rezervy,“sdělil hejtman Martin Netolický.
Většinu zlepšeného inkasa daní z roku 2014 přerozdělil kraj v několika vlnách. Finance byly využity například na spolufinancování projektů hrazených ze Státního fondu dopravní infrastruktury, na podporu problémových mikroregionů v kraji nebo na investice do školství. V oblasti dopravy bude kraj díky přebytku investovat například pět milionů korun do obnovení vodorovného dopravního značení, které je důležité nejen z bezpečnostních důvodů. „Dalších deset milionů korun půjde také na rekonstrukci silnice v Moravském Karlově a patnáct milionů korun na další etapu dofinancování projektů částečně hrazených ze Státního fondu dopravní infrastruktury,“ upřesňuje hejtman Netolický. Kraj rovněž převedl finanční prostředky do oblasti zdravotnictví. „Na výstavbu rehabilitačního bazénu v Rehabilitačním ústavu v Brandýse nad Orlicí jsme vyčlenili šest milionů korun a na financování modernizace příjezdové komunikace v Odborném léčebném ústavu Jevíčko částku čtyř milionů korun,“ dodal hejtman Martin Netolický.
 
Pozor, vyletí kůň

Pardubice (2. 9. 2015) – V rámci víkendové mezinárodní výstavy Koně v akci, tentokrát s podtitulem Dítě a kůň, se budete moci přesvědčit také o tom, že koně jsou výbornými společníky i dětem s Downovým syndromem. Pod patronací radního Pardubického kraje Pavla Šotoly a radního Jihomoravského kraje Marka Šlapala se tu uskuteční křty knihy Pozor, vyletí kůň a tematických kalendářů a také vernisáž fotografií Dalibora Gregora.
Velkoplošné fotografie a kniha vznikly v rámci projektu Koně dětem pro Agility Ráječko. Tento spolek se specializuje na pomoc dětem s Downovým syndromem a jejich rodinám. Jejich společné aktivity zachytil Dalibor Gregor svým objektivem a dokázal tak, že právě prostřednictvím koní mohou tyto děti velmi dobře vyjadřovat své emoce a pocity.
Doprovodný program pro děti předvede Sandra Doležalová s týmem Equidance, a to v představení na koni s názvem „Šašek a drak.
Harmonogram:
-       v sobotu 5. 9. 2015 v 11:00 – vernisáž velkoplošných fotografií v prostorách klubu
-       v sobotu 5. 9. v 11:30 -  křest knihy Pozor, vyletí kůň
-       v sobotu 5. 9. ve 12 hodin vystoupení Sandry Doležalové a Equidance
-       v neděli 6. 9. v 13:00 hodin – křest kalendářů v prostoru cílové rovinky
-       v neděli 6. 9. v 13:15 hodin vystoupení Sandry Doležalové a Equidance