Českotřebovský deník 207/2015 (3.9.)                                   
Ve čtvrtek 3. září odpoledne se na zahradě mateřské školy U Stadionu konala malá slavnost, na které byla odhalena dřevěná dřevořezba - socha spícího anděla na vysokém sloupu, dílo sochaře Martina Petra z Letohradu. Není to jediná dřevěná socha na této školní zahradě.  Sochy připomínají původní osázení zahrady vzrostlými topoly, které byly na jaře loňského roku 2014 odstraněny. Ředitelce školy Ludmile Pechancové se podařilo několik topolových kmenů zachránit, aby z nich ruka umělce vytvořila dílo, které nejen zahradu ozvláštní, ale současně připomene stromy, které  zde už nerostou.  Slavnosti odhalení sochy se zúčastnila řada osobností, českotřebovskou radnici zastupoval místostarosta Dobromil Keprt, vedoucí odboru rozvoje města a investic Ing. Karel Švercl a vedoucí odboru výstavby Ing. Maleček a pozvání přijal také českotřebovský farář Otec Miloš Kolovratník, který provedl požehnání nové sochy, plně se ztotožnil s nápisem na sloupu, významným pro  umístění v areálu mateřské školy: "Máš-li  dítě v domě, jako bys měl doma anděla..." Autor Martin Petr sochu vyrobil během necelých dvou měsíců, je ze dvou částí do sebe pevně spojených a ve spojení s mateřskou školou symbolizuje  velkou péči, kterou  se škola snaží věnovat všem dětem, které ji navštěvují.
Více ze slavnosti bude v samostatné fotoreportáži. (mm)

Přípravná třída na ZŠ praktické se může ještě rozšiřovat 

ZŠ praktická Česká Třebová zahájila nový školní rok opět s naplněnou přípravnou třídou. V současné době máme šestnáct předškoláčků. V případě zájmu můžeme otevřít i další třídu. Pokud máte doma předškoláčka, to znamená že k 31.8.2015 dosáhl věku pět let a nemáte pro něj umístění ve školce, přijďte se co nejdříve informovat na ZŠ praktickou. Kontaktovat můžete ředitelku školy buď emailem na zspr.ceskatrebova@seznam.cz nebo na telefonním čísle +420 605 154 989.
Přípravná třída pomůže Vašemu dítěti v rozvoji dovedností potřebných pro úspěšný start v první třídě v kterékoli běžné základní škole. Naše škola nabízí moderně vybavenou třídu a školní družinu, obědy, ovoce do škol, přírodní tělocvičnu a především vynikající paní učitelku a asistentku.V ostatních třídách se vyučují žáci se speciálními vzdělávacími potřebami buď ve vzdělávacím programu pro základní školu nebo ve vzdělávacím programu pro základní školu ve variantě pro lehké mentální postižení. Žáci mohou mít individuální vzdělávací program. Vyučujeme v malých třídních kolektivech, pravidelně spolupracujeme se školskými poradenskými zařízeními a speciálně pedagogickými centry. Ve škole máme zkušenou výchovnou poradkyni a rádi Vám pomůžeme nejen v případě školních neúspěchů, ale i s výběrem dalšího vhodného studia či povolání pro Vaše dítě.  Během školního roku se účastníme  celé řady kulturních a sportovních akcí, kde se naši žáci mohou realizovat a pravidelně dosahují dobrých výsledků.  Ve škole máme volnočasový klub pro starší žáky a keramiku pro nejmenší.  Další informace můžete získat na našich webových stránkách www.zsprceskatrebova.webnode.cz  nebo na výše uvedených kontaktech.                  Mgr. Iva Fikejsová, ředitelka školy
 
Na startu. Obor obráběč kovů má premiéru na střední škole v Žamberku

/Žamberk, 1. 9.  2015/ Tréninkové centrum firmy Bühler CZ Žamberk ve středu ožilo (a pak každý sudý týden) deseti studenty nového oboru Obráběč kovů. Jedná se o premiéru – společnost obor zavádí spolu se Střední školou obchodu, řemesel a služeb v Žamberku na zámku. Učni budou ve firmě rozeznatelní – obléknou si trička v barvě tyrkysu a kšiltovky. Hlavní starost o ně bude mít učitel odborného výcviku s vedoucím tréninkového centra Stanislavem  Hudákem.
Praktická výuka nového oboru je součástí unikátního projektu spolupráce školy a firmy v Pardubickém kraji, který podporuje Pardubický kraj a osobně hejtman Martin Netolický. Zúčastněné strany, mezi kterými figuruje i město Žamberk, stvrdily spolupráci podpisem Memoranda 27. 2. 2015. Aktivitu podporují švýcarští manažeři Bühler Group Uzwil.  „Přislíbili, že náš školský systém výuky technických oborů budou průběžně obohacovat o dobré a osvědčené zkušenosti, které využívají ve své zemi,“ uvedl generální ředitel Jiří Appeltauer.
Co se bude dít v den nástupu učňů?  První den, kterým bylo ve firmě  úterý 2. září, se učni nejdříve zúčastnili nezbytných nástupních školení v bezpečnosti práce a dodržování nezbytných pravidel. „Jejich bezpečnost je pro nás stejně, jako bezpečí všech našich spolupracovníků, na prvním místě,“ uvedl Stanislav Hudák, který pak učně odvedl do tréninkového centra.
„Svoji základnu budou mít se svým učitelem – mistrem odborného výcviku - v malé posluchárně centra, kterou jsme speciálně připravili pro proškolování našich spolupracovníků. Nyní bude sloužit i pro případnou teoretickou výuku žáků,“ přiblížil Stanislav Hudák. Pak je čekalo seznámení s provozy a dílnami firmy, kterou si prosli a dostali návod, jak využívat hlavní „koridory“, aby nezabloudili.  Obědvali s ostatními zaměstnanci v nové jídelně.
 
Rituály dalších praktických dnů  Místem jejich učení i práce ve firmě bude tréninkové centrum. Nejprve – asi půl roku - budou pracovat na výrobcích, na kterých si především vytrénují všechny operace, které musí umět dobře zvládnout. „Žádný výrobek nebude na vyhození, ale bude sloužit jak jim, tak například žákům základních škol, kteří k nám také budou od září docházet „na dílny“. Později, asi od konce prvního ročníku, se budou učit na výrobcích, které jsou přímo určeny zákazníkům, a tak to bude ve druhém i ve třetím ročníku,“ upřesnil Stanislav Hudák.
Samozřejmě respektujeme rámcový i školní vzdělávací program, který jsme společně s vedením školy (SŠOŘS)  upravili tak, aby se maximálně přiblížil realitě. Studenti se nebudou učit věci, o kterých víme, že by je nevyužili ani v jiných firmách.  Naopak, posílíme to, o čem bezpečně víme, že využijí v jakékoliv jiné moderní firmě,“ uzavřel Hudák.
 „V dnešní době je mnoho možností a nabídka oborů je velmi rozmanitá. Žáci by si měli vybírat obor, který je bude bavit a naplňovat. Našim cílem je nejen podpora odborného růstu, ale i osobní růstu žáka. V tom spatřuji výhodu přímé spolupráce s firmami a jejich odborníky,“ uvedla ředitelka SŠ OŘS Zuzana Pecháčková. „U oboru obráběč kovů se podařila unikátní spolupráce s firmou Bühler CZ Žamberk pod vedením generálního ředitele Ing. Jiřího Appeltauera a vedoucího tréninkového centra Stanislava Hudáka. Chceme vzdělávat žáky, kteří budou mít uplatnění na trhu práce a nezařadí se ke stovkám absolventů, kteří jsou těžko uplatnitelný na trhu práce. Maximálně využijeme dobu studia k tomu, aby žáci získali vědomosti a dovednosti v oboru, pro který se rozhodli. Pevně věřím, že po absolvování zvoleného oboru budou na těchto získaných základech pevně stavět a stanou se uznávanými a dobře oceňovanými odborníky ve svém povolání.“                                                                            Zdenka Hanyšová Celá

Ústecká SŠUP zahájila 124. školní rok


Ústí n. O. – Další školní rok si do své bohaté historie zapíše Střední škola uměleckoprůmyslová Ústí nad Orlicí, po desetiletí známá coby ústecká „textilka“. Tradiční zahajovací setkání ve sportovní hale „umprumky“ bylo ovšem letos v jednom ohledu výjimečné. Studenti, kteří si v doprovodu pedagogického sboru vyslechli projev ředitele školy Zdeňka Rösslera, se poprvé procházeli v renovovaném areálu SŠUP v Zahradní ulici. Letos jich do lavic usedlo 377.
Poslední práce finišují
Bezmála rok trvající akce, která kladla na žáky i zaměstnance školy značné nároky a po níž je hlavní budova umprumky k nepoznání, spolkla přes 27 milionů korun. Kromě zateplení fasády a výměny oken zdobí budovu zbrusu nová střecha, stejných změn se dočkaly také sousední dílny a objekt školní jídelny. Tuto okolnost také prezentoval Zdeněk Rössler žákům. „Ti z vás, kteří navštěvují uměleckoprůmyslovou školu již delší dobu, si jistě všimli, že se její areál proměnil. Končí poslední stavební práce a škola dostala nový kabát, který si po letech zcela jistě zasloužila.“
S cílem udržet solidní výsledky
Školu ovšem nedělá pouze nový „kabát“, důležité je především dění uvnitř. Ústecká umprumka by i v letošním školním roce chtěla zachovat aktivity, které nejen ve svém působišti nabízí: výstavy, veřejné prezentace, volnočasové aktivity, účast v projektech. V neposlední řadě je pro školu důležité udržet solidní úspěšnost u maturitních zkoušek, v jarním termínu 2015 se totiž SŠUP umístila nad celostátním průměrem. „Proto bych i vám, které letos zkoušky čekají, popřál, abyste je úspěšně zvládli,“ vzkázal ve svém projevu ředitel letošním maturantům.
První výstava již v polovině září
O kvalitě studentů a absolventů Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí se v letošním školním roce můžete poprvé přesvědčit už ve čtvrtek 17. září. V Galerii pod radnicí je na programu vernisáž výstavy Umprumka vystavuje, na níž budou prezentovány nejlepší práce školy z uplynulých dvou let.
 
Jsou pěstouny. A proč jimi nejste i vy?

Pětiletý Toník i osmiletá Anička nemůžou vyrůstat s mámou a tátou. Organizace Amalthea ve spolupráci s Pardubickým krajem pro ně hledá náhradní rodinu. A nejen pro ně. „Pěstounů, kteří přijmou dítě do své rodiny na delší dobu, je stále málo. Potřebujeme je pro děti malé, větší, zdravé i s hendikepem, různého etnika, sourozence, zkrátka vítáme každého člověka s vážným zájmem o pěstounství,“ říká Pavel Šotola, radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor.
Zeptali jsme se těch, kteří se již o děti v pěstounské péči starají, proč se rozhodli být pěstouny:
Na možnost stát se pěstounem mě upozornila kamarádka. Vlastní děti ti odrůstají, sil máš ještě dost, říkala a měla pravdu. Sil bylo dost, ale až s příchodem prvního dítěte jsme si doma najednou uvědomili, čeho všeho ještě máme dost. Kolik "samozřejmostí" máme na rozdávání a kolik těch "samozřejmostí" plno dětí vůbec nikdy nepoznalo. (Věra Brandová, pěstounka na přechodnou dobu)
Ještě dříve, než jsem začala uvažovat o pěstounské péči, jsem se seznámila s pěstounskou rodinou. Spřátelili jsme se natolik, že jsem si občas půjčovala jejich děti na víkendy domů. Moje děti už byly v pubertě a s malými mě to moc bavilo. Když potom mé děti odrostly úplně, cítila jsem se nevyužitá, a tehdy jsem poprvé začala přemýšlet o tom, kolik dětí je v dětských domovech a o tom, že mám ještě dost elánu. Netrvalo to dlouho a našly u mě domov tři děti. (Alena Rejsová, dlouhodobá pěstounka)
Máme velkou fungující rodinu, a tak jsme ji chtěli nabídnout někomu, kdo rodinu dočasně nebo dlouhodobě nemá. Určitě v tom hrála roli i naše křesťanská víra. (Štěpán a Želka Plecháčkovi, dlouhodobí pěstouni)
Po zkušenostech role vychovatelky v dětském domově a dlouholetém přátelství s pěstounskými rodinami nám přijetí dítěte do pěstounské péče přišlo jako to nejlepší, co můžeme udělat. Byli jsme šťastní, nic nám nechybělo a měli jsme dost místa v srdci i v domě... (Petra Masarovičová, dlouhodobá pěstounka)
„Motivace, proč chcete pěstounem být, je naprosto zásadní. Pěstoun je tu pro dítě, a to i při setkávání dítěte s jeho vlastními rodiči. Příprava k pěstounství vám pomůže zjistit, zda jste ti praví pro děti, které mají za sebou opuštění, strach, nejistotu a strádání,“ doplňuje psycholožka Ria Černá z Amalthey.
Pardubický kraj hledá rodiny i jednotlivce, kteří by byli ochotní nabídnout zázemí, péči a podporu dětem, které aktuálně nemohou z různých důvodů žít ve své vlastní rodině. Chcete-li se o pěstounství dozvědět více, zavolejte na bezplatnou telefonní linku 800 888 245 nebo napište na e-mail pestouni@pardubickykraj.cz. Pro další informace kontaktujte neziskovou organizaci Amalthea, Pardubický kraj nebo přímo úřad v místě vašeho bydliště. Můžete také přijít na besedu o pěstounské péči, které Amalthea v rámci projektu podpořeného Ministerstvem práce a sociálních věcí pořádá v různých městech našeho kraje. Konkrétní termíny najdete na www.amalthea.cz.