Českotřebovský deník 208/2015 (4/9)                                    
Sociální služby Česká Třebová hledají od 1.10.2015  pedagogického praovníka - spec. pedagog volného času. Podmínkou příslušné vzdělání, hra na hudební nástroj, kreativita, pozitivní vztah k lidem s postižením a řidičský průkaz. Bližší informace: Bc.  Irena Rôsslerová, tel:  736 509 768 nebo stacionarct@seznam.cz


Připomínka Světového dne první pomoci v České Třebové

Světový den  první pomoci připomíná Oblastní spolek ČČK  více než 10 let. nHlavním pořadatelem je Oblastní spolek Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí. Akce na českotřebovském Starém náměstí se uskutečnila v pátek 4/9  od 9 do 13 hodin týden před oficiálním datem tohoto svátku, který připadá na 11. září. O průběhu akce svědčí zveřejněné fotografie. Návštěvníci, především školáci, ale i dospělí se aktivně účastnili  ukázek poskytování první pomoci, měření krevního tlaku.  Akce umožnila zájemcům „nanečisto" si vyzkoušet řešení modelových situací v poskytování první pomoci (masáž srdce, ošetření poranění například při krvácení, cizí těleso v ráně, popáleniny, odřeniny,..), jejichž zvládnutí v praxi může znamenat často záchranu toho nejcennějšího – lidského života. Na Starém náměstí měli návštěvníci možnost prohlídky vybavení jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. Na akci participovala Policie ČR, HZS SŽDC Česká Třebová, Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje, Městská policie Česká Třebová, SDH Česká Třebová, Besip, Celní správa, Vodní záchranná služba Pastviny, Horská služba Čenkovice, DDM Kamarád a další. Obdobné akce budou nyní  v následujícím týdnu zopakovány i v jiných městech našeho okresu.
„Předchůdcem" Světového dne první pomoci byl původně Evropský den první pomoci, který vznikl z iniciativy Francouzského červeného kříže a poprvé byl vyhlášen v roce 2000. Český červený kříž se do Evropských, později Světových dnů první pomoci zapojuje velmi aktivně. Důvodem je skutečnost, že výuka a poskytování předlékařské první pomoci patří tradičně k hlavním činnostem Českého červeného kříže.

Ve věku 86 let zemřel zakladatel Českotřebovského zpravodaje Vladimír HAMPL

(* 10.1. 1929  + 2.9.2015)
Známe jej jako dlouholetého propagátora a znalce historie našeho města. Po studiu na ústecké průmyslové škole textilní věnoval nejlepší léta práci úředníka v parnické textilce. Když byl donucen z politických důvodů továrnu opustit, získal zaměstnání v podniku Sigma.
Od mládí se zajímal o filatelii, hudbu a zpěv, také sbíral  pohlednice a fotografie s českotřebovským námětem . Největším jeho koníčkem bylo dopisovatelství, kterému se věnoval od osmnácti let. Články zaměřené na historii a osobnosti města byly náplní různých novin a časopisů. Byl redaktorem závodních časopisů Výzva a Informace. Přispíval i do odborných časopisů jako byl Technický týdeník, časopis Textil, oděv, kůže, B- expres, časopis Strojař..). Podílel se na známém sborníku Česká Třebová 1278 – 1978, je autorem celé řady drobných publikací a spoluautorem několika almanachů. V roce 1969 patřil mezi iniciátory myšlenky vydávat městský zpravodaj. Ten také v roce 1970 začal vycházet a prvním šéfredaktorem se stal právě Vladimír Hampl. V této funkci pracoval šest let. Ani potom nezanevřel na Českotřebovský zpravodaj a stal se pravidelným dopisovatelem.
V posledních letech nebyl zdravotně v nejlepší pohodě, prošel si také rodinnými problémy, když mu zemřela milovaná manželka. Čest jeho památce !  Jan Skalický 
Petr Macháček vyhrál seriál “Pekelný kilometr 2015”

Jako již tradičně se závěrečný díl běžeckého seriálu Pekelný kilometr uskutečnil po setmění v pátek 28.srpna. Koncovka 8. ročníku měla i další zvláštnost – závod byl poprvé součástí Českého poháru v běhu do vrchu. Na trať díky tomu vyběhli jak pravidelní, tak noví účastníci. Ve všech kategoriích jich bylo dohromady 133. Pátý výběh do sjezdovky zvládl nejlépe Filip Záveský. Reprezentant Iscarexu Česká Třebová zdolal “pekelný kilometr” za 5 minut a 1 sekundu. Druhý doběhl Petr Macháček hájící barvy Sport Bártu Ústí nad Orlicí. Tímto výsledkem si pojistil titul absolutního vítěze celé série. Tohoto triumfu dosáhl jako závodník z kategorie “muži B”. Nejrychlejší ženou závodu se stala Michaela Stránská, která doběhla na vrchol sjezdovky za 5 minut a 51 vteřin. Juniorka běhající za Iscarex Česká Třebová se tak stala absolutní vítězkou ženské části “Pekelného kilometru 2015”.   (Podle OIKTV)
Najděte s námi hvězdu Severovýchodu a vyhrajte!
Velká roadshow po regionu zakončí svou pouť v Ústí nad Orlicí

Severovýchodní Čechy – Bude to jízda! Užijete si odpoledne, během nějž si zasoutěžíte, ulovíte světlo a k tomu se dozvíte řadu zajímavých informací. Jakých? Třeba o cyklostezce Bezpráví – Choceň, Muzeu českého karosářství ve Vysokém Mýtě anebo o centru pro včasnou diagnostiku kardiovaskulárních chorob v Orlickoústecké nemocnici. A co mají všechny tyto stavby společného? Mohly změnit svou tvář díky evropským penězům. To není rozhodně všechno. Objevte především zajímavé projekty, které slouží přímo ve vašem okolí!  ROP Severovýchod pomohl za dobu své existence zrealizovat na sedm stovek projektů, na něž je vyčleněno více než 18 miliard korun. Výsledky jsou vidět v každém koutě regionu. A protože ROP Severovýchod letos uzavírá svou hlavní kapitolu, je ten správný čas důkladně představit hvězdy Severovýchodu.  Držte si klobouky, velkou letní roadshow míří k vám!  Navštívili jsme už 19 měst, od České Lípy až po Svitavy, abychom vás během zábavného odpoledne seznámili s projekty ve vašem nejbližším okolí. Určitě je znáte a řadu z nich i využíváte. Teď míříme na poslední místo v regionu. Tím závěrečným městem se stane Ústí nad Orlicí. I tady poznáte zajímavé projekty. Který z nich je podle vás ten NEJ? Vy sami rozhodněte a posuňte jej svými hlasy do velkého finále. Navíc budete moci vyhrát zajímavé ceny. A to hned dvakrát. Nejprve přímo na místě a poté, když se zúčastníte velkého finálového hlasování na našem webu www.hvezdyseverovychodu.cz, které začíná už 14. září. Ve hře je herní konzole, stan pro celou rodinu, koloběžka anebo voděodolná kamera.  V Ústí nad Orlicí  budeme v úterý 8. září od 13 hodin na Mírovém náměstí. Přijďte prožít skvělé odpoledne plné zábavy a najděte s námi svou Hvězdu Severovýchodu!
SCHOTT CR, s.r.o.- Závod Electronic Packaging Lanškroun,  významný výrobce  v oblasti komponentů pro automobilový průmysl příjme uchazeče na pozici:  referent/referentka správy budov

Základní náplň práce:
Spolupráce při projektových pracích výstavby a přestaveb, úpravách výrobních a nevýrobních ploch, přemísťování výroby a instalaci nových výrobních zařízení a technologií
Zajišťování nutných oprav a údržby budov včetně provozních zařízení,
Zajišťování činností v souladu s interními předpisy v rámci své působnosti
Vytváření systémových požadavků na nákup, údržbu a správu majetku
Komunikace s orgány státní správy v příslušných oblastech včetně zpracování podkladů pro povinná pravidelná hlášení a výkazy
 
Požadujeme:
min. SŠ vzdělání technického směru - stavební obor,  min. 3 roky praxe na obdobné pozici, základy projektování
znalost ČSN norem a legislativních předpisů vztahujících  se k obsahu práce,  znalost AJ 
znalost práce na PC (Excel,Word, PowerPoint, SAP výhodou),  samostatnost, kreativita, spolehlivost
komunikativnost + organizační schopnosti, pracovní a časová flexibilita, řidičské oprávnění min. skupina B
 
Nabízíme:
stabilitu zahraniční společnosti,  práci v rostoucí společnosti  solidní mzdové ohodnocení,  firemní benefity
Nástup možný ihned!  V případě zájmu kontaktujte, prosím, personální odd.: 
Zuzana Obrajterová, tel.: +420 465 350 517, e-mail: zuzana.obrajterova@schott.com   

Navzdory suchu rozsvítily jiřinky Zámek Pardubice

Pardubice (4. 9. 2015) – Sucho postihlo letos nejen zemědělce, ale také pěstitele okrasných květin. Na populární výstavě jiřinek na Zámku Pardubice proto návštěvníci uvidí méně aranžovaných květin, než obvykle. Zato se v Rytířských sálech mohou přesvědčit, že letos rozkvetly jiřiny o to nádhernější. Výstava potrvá až do neděle. Dnes ji spolu s organizátory zahájil i krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. 
„Čtrnáctý ročník výstavy byl postižen suchem. Měli bychom mít úctu a pokoru k přírodním podmínkám. V opačném případě nám to příroda bude vracet. Buďme rádi, že příroda letos dovolila alespoň deseti vystavovatelům předvést krásné květy letošního roku, a uvědomme si, že nejsme pány přírody, ale příroda je pánem naším, “ sdělil krajský radní Václav Kroutil. Ten také předal pohár Pardubického kraje za nejlepší expozici výstavy. Letos ho získal Vladimír Neděliak z Prahy.
Celostátní výstavu jiřinek organizuje specializovaná organizace Českého svazu zahrádkářů DAGLA a Východočeské muzeum v Pardubicích již 14. rokem. Letos je vystaveno 1979 květních úborů ve 333 odrůdách od deseti vystavovatelů. Loni jich bylo o sedm více. Tradice výstav jiřin se v Pardubicích datuje až k roku 1927. Tehdy byla v dnešních Tyršových sadech jiřinková zahrada známou okrasou. Právě proto se parku říkalo také Jiřinky.
Ministryně Marksová ocenila podnikatele roku v Dolní Dobrouči

Dolní Dobrouč/Pardubice (4. 9. 2015) – Společnost Contipro v Dolní Dobrouči přivítala ve čtvrtek vzácné hosty. Společně s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým dorazila na prohlídku areálu také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Oba hosty seznámil s areálem společnosti, ale také jejím aktuálním směřováním majitel Vladimír Velebný, který v letošním roce obdržel ocenění EY Podnikatel roku Pardubického kraje.
„Společnost Contipro je bezpochyby chloubou našeho kraje. Její produkce a vývoj přesahuje hranice nejen Pardubického kraje, ale celé České republiky, proto jsem rád, že paní ministryně společnost navštívila a měla možnost seznámit se s ní podrobněji,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Ač nejsem chemik nebo biolog, bylo pro mne zajímavé vidět na vlastní oči postupy výroby a vývoje. Jsem přesvědčený, že zdejší práce v budoucnu přispěje k léčbě celé řady chorob včetně rakoviny. Jak jsme měli možnost vidět, ukazuje se, že pro lidstvo existuje šance, jak se těchto závažných problémů zbavit,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Společnost Contipro, založená v roce 1990, se zabývá výzkumem, vývojem a biotechnologickou výrobou látek pro kosmetický a farmaceutický průmysl, přičemž patří mezi přední světové výrobce kyseliny hyaluronové, která je základním stavebním prvkem lidské kůže, ale nachází se také v oku nebo kloubech. Široká veřejnost se s ní setkává především v přípravcích proti stárnutí. Mohla by ale napomoci také při nahrazování chrupavek, diagnostice i léčbě rakoviny či cukrovky. „Společnost jsme se rozhodla navštívit především kvůli tomu, že se nejedná o obyčejnou firmu produkující například součásti kosmetického průmyslu, ale své nezastupitelné místo zde má také věda a výzkum. Oceňuji také výrazné propojení se školami, což je dle mého názoru naprosto unikátní,“ uvedla ministryně Michaela Marksová.
Společnost vyváží přes 95 procent veškeré produkce do více než 50 zemí světa s tím, že Contipro ovládá přes 60 procent evropského a 30 procent světového trhu s hyaluronanem.
Věnuje se mimo jiné také podpoře a rozvoji mladých vědeckých talentů z regionu v rámci svého programu FYBICH. Výzkumné aktivity zdejších laboratoří se zaměřují například na tkáňové inženýrství, hojení ran, stárnutí pokožky či nanotechnologie.