Českotřebovský deník 209/2015 (5/9)                                    
Nepochopili smysl petice

OIKTV se správně ptá, jak pokračuje příprava nových autobusových zastávek pro sídliště Křib. Výsledek - výmluvy, jako předtím.  Není to možné, nelze, zastávky jsou v křižovatce. Jenže text petice (viz další text) má jiný smysl:  jednat o podmínkách, za kterých bude možné zastavování autobusové linky v daném lokalitě zajistit. Na toto téma není odpověď žádná. Asi nezbývá, než aby petiční výbor zajel celou petici na Krajský úřad znovu osobně vysvětlit. Ještě lepší bude, když bude splněn požadavek z průvodního dopisu: pokud jsou problémy, přijeďte je projednat přímo s občany na veřejnou schůzi. V České Třebové vznikla petice, kterou podporuje starosta, rada města i zastupitelstvo města a přitom spolupráce s krajským úřadem skřípe natolik, že neexistuje síla, která by sdělila, že to splnit je možné ovšem za přesně stanovených podmínek?   Jednodušší je předat sdělení, že zastavování na stávajících (nikdy nezrušených) zastávkách není možné. Tuto odpověď ovšem petiční výbor písemně dosud nedostal. Odpověď to sice jakási je, ale na jinou otázku, než kterou petice nastolila. Od března do září mohlo už být na stole konkrétní řešení, které bude pro Policii ČR přijatelné, které by dopravní odborníci z Policie ČR akceptovali. Pak se bude jednat dál, zda je toto řešení realizovatelné, kolik to bude stát a kdo to zaplatí. Zatím se ovšem v této věci tímto způsobem  nepokračuje.
Milan Mikolecký a Miroslav Hampl, členové petičního výboru
 
Pro osvěžení paměti uvádím text petice:
Obnovme připojení sídliště Křib na veřejnou autobusovou dopravu

Žádáme obnovení staré trasy autobusové linky Rybník - terminál - sídliště Lhotka do stavu v roce 2010, na takovou úroveň dopravní obslužnosti na úroveň, která zde bývala od roku 1960. Není třeba měnit jízdní řád ani posunovat jízdní časy. Využijme stávajících  spoje  této linky.  Autobusová zastávky "Křib" stále existuje, nebyla zrušena a je pro cestující vybavena. Obnovme linku 700 934 v její původní trase, nebude na to potřeba žádná investice a nezvýší se ani provozní náklady.  Vedení autobusové linky starou trasou ulicí Slovanskou, Riegrovou a Moravskou dostane nový smysl, linka bude sloužit občanům ze sídliště Křib i z obytného souboru Moravská ulice i okolí, kde bydlí více než 1500 obyvatel. Získají připojení pro jízdu k lékaři i do obchodní zóny, budou připojeni na páteřní městskou linku, která nyní jezdí bez užitku Slovanskou a Hubálkovou ulicí.
 Žádáme zastupitelstvo města, aby tuto žádost bezodkladně projednalo a  pověřilo starostu města následně jednat s odborem dopravy Pardubického kraje o podmínkách, za kterých lze tuto změnu realizovat.
Přijmeme kompromis v  tom smyslu, že např. ranní spoje (1 a 3) přivážející pracovníky do závodu Korado (a zpět např. spoj 18) budou vedeny nynější trasou, ale ostatní denní spoje linky  již budou sloužit pro dopravní obslužnost sídliště a zmíněné lokality.  Požadovaná změna trasy nebude mít na dopravní časy vozidel na lince  naprosto žádný vliv.
Žádáme zastupitele a vedení města aby se nás, občanů bydlících v oblasti Křib zastalo a využilo všechny možnosti pro splnění našich požadavků. Nechceme nové spoje, ale usilujeme o lepší využití spojů stávajících. Máme snahu lépe využít stávající městskou páteřní linku, bez nových investic a dalších mandatorních výdajů.
 
V České Třebové 17. března  2015
Petici směrovanou starostovi a zastupitelstvu města Česká Třebová podpořilo 309 podepsaných občanů na 19 číslovaných podpisových listech.  Petice byla odevzdána dne 18. 3. na podatelnu Městského úřadu v České Třebové.
 
ŽÁDOST PŘEDKLÁDÁ PETIČNÍ VÝBOR:
Miroslav Hampl,  Křib 1802  Česká Třebová  Mgr. Milan Mikolecký  Brožíkova 933 Česká Třebová
 
13.VÝSTAVA HUB a MYKOLOGICKÁ PORADNA 2.- 4.10. 2015
Ekocentrum Podorlicko Podbranská 959 Výstavou provází mykolog Martin Mička.
Pátek 2.10.2015  od 8,00 do 17,00 výstava a program pro školy
od 18,00 přednáška Martina Mičky„Houby v okolí České Třebové“
Sobota 3.10.2015 od 9,00do 17,00 výstava  a výtvarná dílna  Neděle 4.10.2015 od 9,00 do 15,00 výstava
FOTOGRAFICKÁ SOUTĚŽ „PŘÍRODA A ŽELEZNICE“
Uzávěrka soutěže : 30.10.2015
Věkové kategorie : A – autoři mladší 16-ti let B – autoři 16 - 20 let C – autoři starší 20-ti let
Druhová kategorie:               1/ černobílé fotografie (maximálně 3 fotografie)
2/ barevné fotografie (maximálně 3 fotografie)
Formát fotografií: 15 x 20 cm a větší (pouze na fotopapíře)
Doručení fotografií pořadateli : H.Grundové osobně do Gymnázia v České Třebové
nebo poštou na adresu H.Grundová, Jiráskova 896, Česka Třebová 560 02
Označení snímků a přihláška: název díla, jméno a příjmení autora, označeni kategorií
(vše na zadní straně fotografie), přiložena vyplněná a podepsaná přihláška
Vernisáž výstavy fotografií a vyhlášení vítězů bude 17. 11. 2015
Výstava bude v ekocentru Podorlicko otevřena 18.­ - 23.11.2015  od 10,00 do 16,00.  Více: Hana Grundová
Podzimní přednášky a akce Mineralogického klubu Česká Třebová, o.s.     

Besedy se uskuteční v učebně Základní školy HABRMANOVA v České Třebové. Začátek besed v 17,00 hodin          
 
Středa 21. října –  přednáška Mgr. Hedviky Poukarové  
Byla by chyba tvrdit, že to není ryba,  aneb cesta za určením jednoho vzorku.
Středa 11. listopadu –  výroční členská schůze s přednáškami členů MK
Středa 9. prosince – přednáška RNDr. Luďka Kráčmara – České acháty a jejich struktura
V úterý 8. září navštíví město Pardubice velvyslanec Spojených států amerických Andrew Schapiro.

V průběhu dne navštíví některé pamětihodnosti města Pardubice, setká se v historickém sále pardubické radnice s primátorem města a zavítá do Integračního centra Kosatec a na Zámek Pardubice, kde bude celá návštěva zakončena tiskovým brífinkem.